- TM 31
Składniki
- 1000 g jasnych winogron
- 500 g wody
- 50-100 g cukru / xylitolu / stevii bądź więcej jeśli lubimy bardzo słodki
- 3-5 gożdziki, opcjonalnie
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
do kielicha wlewamy wodę i wkładamy koszyczek, w którym umieszczamy owoce (same kulki) 500g i goździki , posypujemy 50g cukru/ xylitolu i stawiamy Varomę, w której również umieszczamy 500g owoców i posypujemy 50g cukru/xylitoly bądź dodajemy liście Stevii
gotujemy 21 minut/temperatura Varoma/obroty 1,5
2. Ściągamy Varomę a za pomocą kopystki wyciągamy koszyczek z owocami (zrobiłam jeszcze z nich dżem ) i powstały sok przecedzamy aby był klarowny i czysty (użyłam filtrów do kawy)
3. wlewamy do butelek/słoików, zakręcamy i pasteryzujemy
Porady
Należy pamiętać , że pijąc duże ilości soku z jasnych winogron zwiększamy przyswajanie żelaza z pożywienia.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Dziękuję za wynik eksperymentu, kiedyś też tak zrobiłam Dżem z jasnych winogron już zamieszczony, dodałam samych zielonych owoców i wyszedł niesamowity kolor i smak, polecam
http://www.przepisownia.pl/przepisy/zielony-d%C5%BCem-owocowy-ze-stevi%C4%85-i-wanili%C4%85/445751
Dzięki. Zrobiłam pośpiesznie eksperyment i z niewielkiej ilości nie przecierałam winogron, ale je mocno zmiksowałam 30sek/obr.10. Niestety odrobinki pestek są wyczuwalne, skórki nie. Polecam więc Twoją metodę, w tym wypadku uproszczenia są zgubne!
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Bardzo proszę Owoce po zrobieniu soku przecieram przez sito i z tak powstałego pure robię dżemy. Niestety też nie przepadamy za skórkami i pestkami z winogron stąd wymyśliłam te przepisy ..
Dżem jeszcze w przygotowaniu ale jak skończę to dodam przepis
Pozdrawiam!
Super, właśnie mam jasne winogrona i jakoś nikt nie ma na nie ochoty. Zrobię soczek, ten właśnie. Dzięki za przepis. Co jednak zrobisz z pestkami , czy będą w dżemie wyczuwalne?
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Are you sure to delete this comment ?