- TM 31
Składniki
Na sok
- 400 gramów cukru
- 1000 gramów malin
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Maliny podgrzać najpierw z małą ilością cukru ok. 100 gr - temp. 70 st C 5 minut obr 2 - przetrzeć przez sitoWlać przecedzony sok do "Blokada naczynia miksującego" i dodać resztę cukruPodgrzać ok 10 min 100 st C i przelać do słoików.Sok jest bardzo mocny i aromatyczny
Z pozostałości - miąższu i pestek można zrobić taką pastę słodką, która wspaniale się rozpuszcza w wodzie , pozostawiając pestki na dnie szklanki
Pozostałości ze sita, umieszczam w TM i dosładzam, pasteryzuję 10 min 100 st C obr 2 przekładam do słoików. Wystarczą 2 łyżeczki tego specyfiku na szlankę wody, żeby był napój - pestki opadną na dno
Wstępne podgrzanie malin
Porady
Będzie potrzebne gęste sito do przetarcia po podgrzaniu wstępnym
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Zawsze wyrzucałam miąższ. Super pomysł
Super przepis i nic się nie marnuje. Korzystam z niego i polecam .
Wszystkie soki zawierają wodę! - mnie zależało na tym żeby jej nie było. Wstępne podgrzanie jest po to, by lepiej przetrzeć pestki. Może jest więcej pracy - bo trzeba przetrzeć przez sito, ale za to sok jest bardzo rozgrzewający.
pozdrawiam życząc miłego dnia
Strasznie to sobie skomplikowałaś, ale liczy się efekt. Ja tutaj podaję link do przepisu na soki , nie tylko z malin. To najłatwiejszy przepis i efekt rewelacyjny. http://www.przepisownia.pl/przepisy/sok-na-zim%C4%99-z-thermomixa/341054
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Tak właśnie robię soki malinowe. Pyszne !!