thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
5min
Czas całkowity
5min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

  • 100 g buraka, obranego, pokrojonego na kawałki
  • 150 g jabłek, bez gniazd nasiennych
  • 50 g cytryny, obranej ze skórki, wypestkowanej
  • 10 g syropu z agawy, (opcjonalnie)
  • 800 g wody

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Dodać wodę i syrop , zmiksować 20 s/ obr 10 

  2. Przelać przez sitko do szklanki 

  3. Podawać po 30 minutach

    (soku z buraków nie powinno pić się odrazu ze względu na jego składniki)

  4. 1. Buraki, jabłko cytrynę,  włożyć do naczynia miksującego , zmiksować 10 s / obr 10

Porady

 

 

1. Z miąższu pozostałego w sitku zrobiłam ćwikłę. Dodałam 4 spore łyżeczki chrzanu ze słoiczka ( możecie dodać korzeń świeżego chrzanu zmiksowanego w TM ) oraz troszkę octu jabłkowego.

 

ZAPRASZAM NA SWOJEGO BLOGA://mojthermoswiat.blogspot.com/2015/09/sok-z-burakow-i-jabek.html

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

SOK Z BURAKÓW I JABŁEK

Wydrukuj:

Komentarze

  • października 27, 2017 at 13:58

    daję połowę porcji wody żeby nie był lurowaty!

  • kwietnia 6, 2017 at 22:13

    W mojej ocenie przepis do modyfikacji. Wyszedł lurowaty napój a nie sok. Zdecydowanie za dużo w przepisie wody. Nie polecam

  • października 29, 2015 at 15:31
    4.0

    Dobry soczek.Ja zrobiłam z większej ilości jabłek i buraków i ponadto dosładzałam miodem.Dałam też sporo mniej wody a następnie po przelaniu przez sitko dodatkowo przecedziłam przez tetrę.Wyszedł super klarowny.Mój synek taki uwiebia.Zastanawiam się tylko ile postoi w lodówce.....?