![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/sc7wp51q-44010-367412-cfcd2-lyvk36ck/38b3079e-6137-411b-a6c5-56edf64451c1/main/likier-kremowy-z-whisky.jpg)
Czas przygotowania
5min
Czas całkowity
5min
porcja/porcje/porcji
1
butelka/butelki/butelek
Poziom
Łatwy
Przepis jest testowany
- TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 29/11/11
Składniki
- 400 g śmietany słodkiej, 30%
- 250 g whisky
- 20 g Czekolady mlecznej
- 20 g gorzkiej czekolady
- 180 g cukru
- 1 jajko
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić słoik, odmierzyć do niego 200 g śmietany, odstawić. Postawić drugi słoik na pokrywę naczynia miksującego, odmierzyć do niego whisky, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, cukier, jajko, dodać 200 g śmietany, wymieszać 10 s/obr. 10, podgrzać 5 min/90°C/obr. 2.
- Podgrzać kolejne 4min/90°C/obr. 3, dodać śmietanę i whisky, powoli wlewając je na pokrywę naczynia miksującego.
- Likier przelać do butelki wypłukanej gorącą wodą. Przed włożeniem do lodówki ostudzić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić słoik, odmierzyć do niego 200 g śmietany, odstawić. Postawić drugi słoik na pokrywę naczynia miksującego, odmierzyć do niego whisky, odstawić.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Ja się pytam po co ten cukier?
Ten likier jest przepyszny! Uwielbia go cała moja rodzina, z teściową włącznie
Pychotka!
Jak dla mnie REWELACJA !!! Dodałam 200g Whiski.
Dobry ale szału nie ma..
Smaczne ale szału nie ma.
Dodałam trochę wódki i potrząsnęłam kilka razy, likier zrobił się lejący.. Ufff....![tmrc_emoticons.-) tmrc_emoticons.-)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
mam ten sam problem![tmrc_emoticons.( tmrc_emoticons.(](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/aw.png)
Na drugi dzień tak mocno zgęstniał w lodówce że nawet nie mogę go przelać, co zrobić?? On musi stać w lodówce?? Pomocy!!
Po prostu niebo w gębie
Polecam wypróbować!
wspaniały ja daje 100g cukru i 40 g gorzkiej czekolady ,![tmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.p](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/tongue.png)