thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
5min
Czas całkowity
5min
porcja/porcje/porcji
1 butelka/butelki/butelek
Poziom
Łatwy
Przepis jest testowany
  • TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 29/11/11

Składniki

  • 400 g śmietany słodkiej, 30%
  • 250 g whisky
  • 20 g Czekolady mlecznej
  • 20 g gorzkiej czekolady
  • 180 g cukru
  • 1 jajko

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić słoik, odmierzyć do niego 200 g śmietany, odstawić. Postawić drugi słoik na pokrywę naczynia miksującego, odmierzyć do niego whisky, odstawić.
    2. Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, cukier, jajko, dodać 200 g śmietany, wymieszać 10 s/obr. 10, podgrzać 5 min/90°C/obr. 2.
    3. Podgrzać kolejne 4min/90°C/obr. 3, dodać śmietanę i whisky, powoli wlewając je na pokrywę naczynia miksującego.
    4. Likier przelać do butelki wypłukanej gorącą wodą. Przed włożeniem do lodówki ostudzić.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Likier kremowy z whisky

Wydrukuj:

Komentarze