thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
20min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Mrożony szpinak 500g

  • 200 g śmietana 18%, (Wg mnie najlepiej sprawdza się łaciata w kartoniku)
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki parmezan, (Do starcia na wierzch)
  • 2 łyżeczki natka pietruszki, (Niekoniecznie)
  • 3/4 łyżeczki pieprz czarny
  • 1,5 łyżeczki sól
  • 2 łyżeczki gałka muszkatołowa mielona2
  • 2 łyżeczki Zioła prowansalske
  • 30 g oliwy z oliwek lub oleju kokosowego
  • 50 g cebula

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Sos szpinakowy
  1. 1. Czosnek i przekrojoną na pół cebulę włożyć do naczynia Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" i pokroić 3s/5Mieszanie"Mieszanie"

    zgarnąć kopystką na spód naczynia

    2. Dodać olej kokosowy lub oliwę i dusić 2min/120stC/2obr

    3. Dodać szpinak i dusić 9min/100stC/1Mieszanie"Mieszanie"

    4. Dodać sól, pieprz, gałkę muszkatułową, zioła, pietruszkę i śmietanę i gotować 5min/100stC/1Mieszanie"Mieszanie"

     

    smacznego

    opcjonalnie można dodać ser pleśniowy (blue) do pkt 4 i wydłużyć gotowanie do 6min

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Sos szpinakowy do makaronu

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?