Załaduj zdjęcie
Czas przygotowania
1h 25min
Czas całkowity
1h 25min
porcja/porcje/porcji
6
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 5
opublikowany: 07/03/18
zmieniono dnia: 07/03/18
Składniki
Jambalaya
- 200 g ryżu basmati
- 3 ząbki czosnku
- 100 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 160-180 g czerwonej papryki, pokrojonej na kawałki
- 160-180 g Żółtej papryki, pokrojonej na kawałki
- 100 g selera naciowego, pokrojonego na 1 cm kawałki
- 70 g Pora, pokrojonego w 1 cm plastry
- 1 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- 30 g oleju
- 600 g kiełbasy wieprzowej, wędzonej, pokrojonej w 1 cm plastry
- 400 g pomidorów, z puszki, krojonych
- 30 g koncentrat pomidorowy
- 1 kostki bulion drobiowy
- 1 łyżeczki zioła prowansalskie, suszone
- 1 płaskich łyżeczek papryka ostra, mielona
- 15 g SOSU WORCESTERSHIRE
- 1 łyżeczki sól
- 1 łyżeczki pieprz czarny, mielony
- 10 g Szczypiorku, drobno pokrojonego
- 10 g natki pietruszki, świeżej, drobno pokrojonej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć 3 ząbki czosnku i 100g cebuli pokrojonej w ćwiartki, nałożyć miarkę na pokrywę "Blokada naczynia miksującego" . Czas 4sek. obr 5
składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno - dodać 160-180 g czerwonej papryki, pokrojonej na kawałki
dodać 160-180 g żółtej papryki, pokrojonej na kawałki
nałożyć miarkę na pokrywę czas 2 sek. obr. 4
składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno - dodać 100 g selera naciowego pokrojonego na 1 cm kawałki
dodać 70 g pora pokrojonego w 1 cm plastry
dodać 1 łyżeczkę papryki słodkiej mielonej, 30 g oleju nie zakładać miarki, czas 5 min. temp. 120°C obr.1 - dodać 200 g ryżu
zawartość "Blokada naczynia miksującego" "Mieszanie" kopystką
czas 3 min. temp. 120°C obr. "Obroty wsteczne" 1 - dodać 400 g pokrojonych pomidorów z puszki, 30 g koncentratu pomidorowego, kostkę bulionu drobiowego, łyżeczke ziół prowansalskich, płaską łyżeczkę papryki ostrej mielonej, 15 g sosu Worcestershire, łyżeczkę soli, łyżeczkę pieprzu.
Zawartość kopystką, nałożyć miarkę na pokrywę czas 12 min. 100°C obr. "Obroty wsteczne" 1 - Podawać na ciepło posypane szczypiornkiem i natką pietruszki
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
przepis ,źle z kopiowany z cookido , tutaj nie ma punktu w którym trzeba dać kurczaka i kiełbasę , ale samo danie jest super ale nie z tego przepisu
Are you sure to delete this comment ?