Załaduj zdjęcie
Załaduj zdjęcie
Czas przygotowania
1h 25min
Czas całkowity
1h 25min
porcja/porcje/porcji
6 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Jambalaya

  • 200 g ryżu basmati
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
  • 160-180 g czerwonej papryki, pokrojonej na kawałki
  • 160-180 g Żółtej papryki, pokrojonej na kawałki
  • 100 g selera naciowego, pokrojonego na 1 cm kawałki
  • 70 g Pora, pokrojonego w 1 cm plastry
  • 1 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • 30 g oleju
  • 600 g kiełbasy wieprzowej, wędzonej, pokrojonej w 1 cm plastry
  • 400 g pomidorów, z puszki, krojonych
  • 30 g koncentrat pomidorowy
  • 1 kostki bulion drobiowy
  • 1 łyżeczki zioła prowansalskie, suszone
  • 1 płaskich łyżeczek papryka ostra, mielona
  • 15 g SOSU WORCESTERSHIRE
  • 1 łyżeczki sól
  • 1 łyżeczki pieprz czarny, mielony
  • 10 g Szczypiorku, drobno pokrojonego
  • 10 g natki pietruszki, świeżej, drobno pokrojonej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włożyć 3 ząbki czosnku i 100g cebuli pokrojonej w ćwiartki, nałożyć miarkę na pokrywę Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" . Czas 4sek. obr 5
    składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno
  2. dodać 160-180 g czerwonej papryki, pokrojonej na kawałki
    dodać 160-180 g żółtej papryki, pokrojonej na kawałki
    nałożyć miarkę na pokrywę czas 2 sek. obr. 4
    składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno
  3. dodać 100 g selera naciowego pokrojonego na 1 cm kawałki
    dodać 70 g pora pokrojonego w 1 cm plastry
    dodać 1 łyżeczkę papryki słodkiej mielonej, 30 g oleju nie zakładać miarki, czas 5 min. temp. 120°C obr.1
  4. dodać 200 g ryżu
    zawartość Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" Mieszanie"Mieszanie" kopystką
    czas 3 min. temp. 120°C obr. Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" 1
  5. dodać 400 g pokrojonych pomidorów z puszki, 30 g koncentratu pomidorowego, kostkę bulionu drobiowego, łyżeczke ziół prowansalskich, płaską łyżeczkę papryki ostrej mielonej, 15 g sosu Worcestershire, łyżeczkę soli, łyżeczkę pieprzu.
    Zawartość kopystką, nałożyć miarkę na pokrywę czas 12 min. 100°C obr. Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" 1
  6. Podawać na ciepło posypane szczypiornkiem i natką pietruszki

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Jambalaya

Wydrukuj:

Komentarze

  • października 31, 2018 at 08:33

    przepis ,źle z kopiowany z cookido , tutaj nie ma punktu w którym trzeba dać kurczaka i kiełbasę , ale samo danie jest super ale nie z tego przepisu

Are you sure to delete this comment ?