thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
Łatwy

Składniki

250g piersi z kurczaka

1 cebula pokrojona w drobną kostkę

3 ząbki czosnku

grzyby Mu-err pocięte w paski

Makaron Spagetti, lub Mie

60g oleju

Marynata do mięsa:

1 łyżeczka posiekanego imbiru

1 łyżka wina ryżowego

2 łyżeczki cukru

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżka sosu ostrygowego

1/2 łyżeczki soli

szczypta pieprzu

Sos:

10g cukru

6g sosu sojowego (1 łyżka)

10g sosu ostrygowego (1 łyżka)

150g wody

1 kostka rosołu drobiowego

przyprawa 5 smaków

1 łyżka skrobi ziemniaczanej

odrobina wody

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Przygotować marynatę do mięsa. 1 łyżeczka posiekanego imbiru, 1 łyżka wina ryżowego, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka sosu ostrygowego, szczypta pieprzu i szczypta przyprawy 5 smaków
  2. Mięso pokroić w ok. 2cm. kawałki i wymieszać z marynatą. Odstawić na około 30 minut.
  3. Ugotować makaron w/g przepisu.
  4. Grzyby Mu-err pocięte w paski zalewamy wrzątkiem na kilka minut, aby namiękły.
  5. Do naczynia miksującego dodajemy 40g oleju i zamarynowanego kurczaka. Na naczynie miksujące staiwamy koszyczek..
  6. Smażymy 3 min/Varoma/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. 1
  7. Przekładamy kurczaka do osobnej miski.
  8. Naczynie miksujące możemy opłukać pod bieżącą wodą. Nie jest to wymagane.
  9. do naczynia dodajemy 3 ząbki czosnku. Na pokrywke zakłądamy miarkę.
  10. Miksujemy Miksowanie"Miksowanie" 10 s/obr. 10
  11. Kopystką zgarniamy czosnek na dno naczynia, a następnie dodajemy 20g oleju, 1 cebula pokrojona w drobną kostkę, Odsączone grzyby Mu-err pocięte w paski. Nakładamy koszyczek.
  12. Smażymy 5 min/Varoma/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. 1
  13. Dodajemy do naczynia 130g wody, 10g cukru, 6g sosu sojowego (1 łyżka), 10g sosu ostrygowego (1 łyżka), 1 kostka rosołu drobiowego, przyprawa 5 smaków oraz zamarynowanego kurczaka. Na pokrywke stawiamy koszyczek
  14. Gotujemy 6 min/120°C/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. 0.5
  15. Rozrabiamy 1 łyżka skrobi ziemniaczanej w niewielkiej ilości wody. Uruchamiamy 1 min/100°C//obr. 0.5 i przez otwór w pokrywce powoli wlewamy mieszankę wodę ze skrobią ziemniaczaną.
  16. Podajemy z podsmażonym makaronem. Można tez podawać z ryżem.

Porady

Brak

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chrupiący makaron po wietnamsku

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?