Składniki
250g piersi z kurczaka
1 cebula pokrojona w drobną kostkę
3 ząbki czosnku
grzyby Mu-err pocięte w paski
Makaron Spagetti, lub Mie
60g oleju
Marynata do mięsa:
1 łyżeczka posiekanego imbiru
1 łyżka wina ryżowego
2 łyżeczki cukru
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka sosu ostrygowego
1/2 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
Sos:
10g cukru
6g sosu sojowego (1 łyżka)
10g sosu ostrygowego (1 łyżka)
150g wody
1 kostka rosołu drobiowego
przyprawa 5 smaków
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
odrobina wody
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Przygotować marynatę do mięsa. 1 łyżeczka posiekanego imbiru, 1 łyżka wina ryżowego, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka sosu ostrygowego, szczypta pieprzu i szczypta przyprawy 5 smaków
- Mięso pokroić w ok. 2cm. kawałki i wymieszać z marynatą. Odstawić na około 30 minut.
- Ugotować makaron w/g przepisu.
- Grzyby Mu-err pocięte w paski zalewamy wrzątkiem na kilka minut, aby namiękły.
- Do naczynia miksującego dodajemy 40g oleju i zamarynowanego kurczaka. Na naczynie miksujące staiwamy koszyczek..
- Smażymy 3 min/Varoma/"Obroty wsteczne" /obr. 1
- Przekładamy kurczaka do osobnej miski.
- Naczynie miksujące możemy opłukać pod bieżącą wodą. Nie jest to wymagane.
- do naczynia dodajemy 3 ząbki czosnku. Na pokrywke zakłądamy miarkę.
- Miksujemy "Miksowanie" 10 s/obr. 10
- Kopystką zgarniamy czosnek na dno naczynia, a następnie dodajemy 20g oleju, 1 cebula pokrojona w drobną kostkę, Odsączone grzyby Mu-err pocięte w paski. Nakładamy koszyczek.
- Smażymy 5 min/Varoma/"Obroty wsteczne" /obr. 1
- Dodajemy do naczynia 130g wody, 10g cukru, 6g sosu sojowego (1 łyżka), 10g sosu ostrygowego (1 łyżka), 1 kostka rosołu drobiowego, przyprawa 5 smaków oraz zamarynowanego kurczaka. Na pokrywke stawiamy koszyczek
- Gotujemy 6 min/120°C/"Obroty wsteczne" /obr. 0.5
- Rozrabiamy 1 łyżka skrobi ziemniaczanej w niewielkiej ilości wody. Uruchamiamy 1 min/100°C//obr. 0.5 i przez otwór w pokrywce powoli wlewamy mieszankę wodę ze skrobią ziemniaczaną.
- Podajemy z podsmażonym makaronem. Można tez podawać z ryżem.
Porady
Brak
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze