thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
35min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Wegańskie spaghetti bolognese

  • 300 g mięsa mielonego wegańskiego
  • 400 g pomidoròw w puszce, krojonych
  • 250 g makaronu pełnoziarnistego, typu spaghetti
  • 100 g białej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki pieprzu, mielonego
  • 0,25 łyżeczki soli morskiej
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • 50 g sera Grana padano, do dekoracji
  • 8 liści bazylii, do dekoracji

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Przygotowanie dekoracji dania - ser
  1. ser Grana Padano włożyć do suchego naczynia miksującego, 10 sekundObroty wsteczne"Obroty wsteczne" na obr. 8, przełożyć do innego naczynia

  2. Główna część dania - sos
  3. Włożyć czosnek, cebulę przekrojoną na ćwiartki, dodać oliwę, rozdrobnić 3 sekundyObroty wsteczne"Obroty wsteczne" na obr. 8

  4. Składniki zgarnąć kopystką Mieszanie"Mieszanie" ze ścianek na dno naczynia, następnie dusić 4 minuty 120 stopniObroty wsteczne"Obroty wsteczne" przez obr. 1

  5. Dodać do naczynia miksującego mięso mielone wegańskie rozdrobnione na kawałki, dodać oregano, pieprz, sól

  6. Zamknąć naczynie miksujące pokrywą, mieszać 10 sekundObroty wsteczne"Obroty wsteczne" obr. 5

  7. Dodać puszkę pomidorów krojonych, dusić 15 minut obr. 2

  8. Przygotowanie makaronu
  9. Wstawić makaron pełnoziarnisty typu spaghetti zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przełożyć makaron na talerze (4 porcje), dołożyć przygotowany wcześniej sos

  10. Dekoracja dania - ser i bazylia
  11. Obficie posypać parmezanem i udekorować bazylią

Porady

Przygotuj wcześniej garnek i durszlak do makaronu

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Wegańskie spaghetti bolognese

Wydrukuj:

Komentarze

  • września 9, 2020 at 09:07

    Przepis zapewne ciekawy i zapewne go wypróbuję, ale używając sera grana padano nie można nazwać dania wegańskim, jak już to wegetariańskim. Tytuł wprowadza w błąd.

Are you sure to delete this comment ?