thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
5h 10min
Czas całkowity
5h 10min
porcja/porcje/porcji
1 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 09/10/16
zmieniono dnia: 13/10/16

Składniki

ser

  • 3 płaskie łyżki octu winnego
  • 2 litry pasteryzowanego mleka

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ser typu ricotta
  1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlać mleko. 

  2. Mleko podgrzać do temp. 85 stopni/10 min/obr. 1

  3. W trakcie podgrzewnia należy zdjąc miarkę i powoli, równomiernym strumieniem wlać ocet i nałożyć miarkę.

  4. Pozostawić w Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" do ostygnięcia. W tym czasie powstaną kłaczki sera.

  5. Po ostygnięciu przelać na cedzak (jeśli oczka nie są gęste to nalezy cedzak dodatkowo wyłożyć gazą) Pozostawić na ok 2-3 godz do odcieknięcia.

Porady

Ja używam mleka prosto od krowy i zanim przystąpię do wyrobu sera, najpierw pasteryzuję mleko - temp. 60 stopni/30 min/obr. 1

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ser typu ricotta

Wydrukuj:

Komentarze