thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
2h 0min
Czas całkowity
2h 0min
porcja/porcje/porcji
650 g
Poziom
Łatwy
  • TM 5
przez ZoPi
opublikowany: 03/19/16
zmieniono dnia: 12/24/19

Składniki

  • 200 g niesolonych orzechów, do wyboru: ziemne, pistacjowe, migdały, laskowe i inne
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 400 g miodu pszczelego, lejącego np. akacjowego
  • 2 wafle tortowe duże
  • 1 białko jaja kurzego, wielkość jaja L lub XL

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlać białko i miód.

    2. Założyć motylek. Ustawienia: 60 min / 100°C / obr. 2. Nie zakładać miarki!

    3. Formę wyłożyć przyciętym do wielkości dna waflem (w moim przypadku forma silikonowa 19 x 19 cm).

    4. Ok. 15 minut przed zakończeniem gotowania masy należy zacząć prażyć orzechy na suchej patelni lub w piekarniku.

    5. Ostrożnie zdjąć pokrywę (skroplona para) i wytrzeć do sucha. Wyjąć motylek, oczyścić z masy.

    6. Założyć pokrywę ustawić bieg wsteczny, obr. 2. Przez otwór w pokrywie wlać sok z cytryny, dodać żurawinę i gorące orzechy. Jeśli przed końcem gotowania wystąpiło przegrzanie TM należy jak najszybciej całość wymieszać kopystką.

    7. Przełożyć masę do foremki na wafel za pomocą np. szpatułki czy kopystki, wyrównać zwilżonymi dłońmi. Na wierzch położyć drugi wafel i docisnąć.

    8. Wystudzić i wstawić do lodówki. Po ok. godzinie jest gotowe.

    9. Kroić ostrym nożem w paseczki, kwadraty lub jak kto lubi.

Porady

1. Thermomix może się zatrzymać z przegrzania przed końcem gotowania masy. Zwykle oznacza to, że masa jest już wystarczająco odparowana i gęsta. Należy wtedy przejść do punktu 5.

2. Orzechy powinny być gorące w momencie mieszania ich z masą miodową żeby opóźnić jej gwałtowne twardnienie przy schładzaniu.

3. Stwadniałe resztki masy z TM można usunąć gotująć wodę 5-10 minut / 100°C / obr. 2

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Nugat (torrone turron)

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?