Składniki
- 150 gramów mleko skondensowane, niesłodzone light
- 2 jajka surowe
- 1 czubate łyżki gorzkiego kakao
- 20 gramów żelatyny w proszku
- pół miarki mleka 0,5%
- słodzik w tabletkach( ja dałam 8 sztuk)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1.Podgrzać mleko 0,5% (żeby było gorące ,ale nie wrzące)i rozpuścic w nim żelatynę
2.Schłodzone mleko kondensowane ubić w naczyniu za pomocą motylka czas 4 min. obroty 4,przełożyć do innego naczynia.
3.Do czystego i suchego naczynia wlać oddzielone białka jaj i ubić ze szczyptą soli czas 3 min.obr 4.
4.Słodzik rozgnieść między dwiema łyżkami i wsypać do białek ,dodać ubiete wcześniej mleko ,żółtka jaj oraz kakao.Miksować 20 sekund obroty 2 i w tym czasie wlewać przez otwór w pokrywie zozpuszczoną żelatynę.
5.Przełożyć do pucharków i podawać schłodzone po około godzinie.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Oczywiście ,że można dodać cukier albo miód-ale wtedy to juz nie bedzie wg zasad Dukana.Wybór wg własnych preferencji.Mozna dać mniej żelatyny wtedy krem będzie bardziej puszysty proponuje 3 łyżeczki.Pozdrawiam
czy zamiast słodziku można dać cukier, który podobno jest "zdrowszy" ???????
Are you sure to delete this comment ?