thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
3 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

Bananowo-kokosowy budyń jaglany

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 650 g dowolnego mleka (krowie lub roślinne)
  • 30 g masła lub oleju kokosowego
  • dojrzały banan
  • 2 czubate łyżki wiórków kokosowych

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do suchego naczynia wsypujemy kaszę i krótko ją prażymy (1min/100st/obr.1), a następnie zalewamy mlekiem i gotujemy aż zmięknie i zgęstnieje (ok. 15min/98st/obr.2) - podczas gotowania na pokrywie zamiast miarki umieszczamy koszyczek.
  2. Do ugotowanej kaszy dodajemy masło lub olej, banana i wiórki kokosowe - całość blendujemy (10s/obr. zwiększamy stopniowo od 2 do 7). Ciepły budyń przekładamy do miseczek i podajemy z ulubionymi dodatkami.

Porady

Kasza jaglana lubi się przypalać. Jeśli po przygotowaniu budyniu na dnie naczynia pojawi się lekkie przypalenie - wystarczy wstępnie umyć naczynie, a nastepnie wrzucić kostkę do zmywarki, zalać wrzątkiem i odstawić na 15-20min (potem umyć normalnie naczynie).

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Bananowo-kokosowy budyń jaglany (bez cukru)

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: