3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

GROCHÓWKA


Wydrukuj:
4

Składniki

6 porcja/porcje/porcji

GROCHÓWKA

  • 250 g grochu suchego, połówek, łuskanego
  • 1500 g wody
  • 250 g ziemniaków, obranych,pokrojonych w kostkę
  • 100 g włoszczyzny, marchew, pietruszka,seler ( pokrojone w kawałki)
  • 200 g kiełbasy, pokrojonej na kawałki
  • 40 g oleju
  • 1 łyżeczka masła
  • 80 g cebuli, obranej, pokrojonej na 4
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1-2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
  • 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 3 liście laurowe, suszone
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 2 g majeranku, suszonego
  • 6
    40min
    Czas całkowity 40min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    GROCHÓWKA
  1. 1. Do naczynia miksującego wkładamy cebulę i czosnek , miksujemy 3s./obr.5
    2. Całość zgarniamy kopystką do innego naczynia.
    3. Do naczynia miksujacego wkładamy koszyczek z przepłukanym pod bierzącą wodą grochem
    4. Wlewamy wodę, dodajemy sól gotujemy 20min./100C/obr.1
    5. W tym czsie przesmażamy na patelni na oleju kiełbasę na złoty kolor. Pod koniec dodajemy cebulę z czosnkiem i masło.
    Dusimy do zeszklenia się cebuli.
    6. Po ugotowaniu grochu należy przesypać go z koszyczka do naczynia miksujacego w którym znajuje się woda z gotownia.
    7. Do naczynia miksującego dodajemy pozostałe składniki oraz przesmażoną kiełkasę z cebulą. Gotujemy 12min./100C/obrObroty wsteczne1,5
    8. Gotową zupę podajemy bez pośrednio po przygotowaniu.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • [size= 13px; white-space-collapse: preserve]The...

    Zgłoszony przez daisymaria na października 4, 2023 at 08:59.

    [size= 13px; white-space-collapse: preserve]The article in this forum is very good, this article is very helpful for me. Nice to read your post. If you can, take a moment to play game Uno game one of the most exciting games[/size]

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pyszna zupka, tylko dłużej gotowałam bo...

    Zgłoszony przez donia-jimmy na stycznia 12, 2023 at 17:43.

    pyszna zupka, tylko dłużej gotowałam bo siębałam, że groch się nie ugotuje, dodałam też boczek i więcej warzyw

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyszła bardzo dobra.

    Zgłoszony przez Kali206 na kwietnia 2, 2022 at 15:21.

    Wyszła bardzo dobra.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepisy Pana Artura są zawsze sprawdzone. Z...

    Zgłoszony przez Giotta na marca 31, 2020 at 08:26.

    Przepisy Pana Artura są zawsze sprawdzone. Z grochówką jedynie bym miała na uwadze, że groch mi wykipiał i nie wiem jak z zakładaniem MTej bo mi podskakiwała przy kipieniu. Zmodyfikowałabym z kiełbasą wersję i dodała boczku wędzonego - dodaje specyficznego smaku grochówce. Dodałam również ale już oddzielnie ugotowanej kapusty kiszonej, żeby podkręcić smak. Ale to moje widzimisię. Przepis jest świetny jedynie z tym kipieniem trzeba uważać i może odrobinę dłużej groch gotować bo wychodzi al dentetmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyszło bardzo, bardzo smacznie, tylko do...

    Zgłoszony przez ana123 na marca 21, 2020 at 12:19.

    Wyszło bardzo, bardzo smacznie, tylko do gotowania grochu mniej wody, bo mi wykipiało, ale ja jestem początkująca, więc mogłam czegoś nie doczytać. Efekt końcowy mniam...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze