Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
10min
porcja/porcje/porcji
1
słoik/słoiki/słoików
Poziom
Łatwy
Składniki
Tahini (pasta sezamowa)
- 300 g ziarna sezamu, białego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Upraż nasiona sezamu na patelni przez 5-10 minut na średnim ogniu, cały czas mieszając.
Gdy nasiona staną się złotobrązowe, błyszczące i poczujesz ich aromat, przełóż je na zimną tacę do ostygnięcia. Uważaj, aby nie przypalić. - Przełóż uprażone nasiona sezamu do naczynia miksującego.
- Zmiel sezam przez 30 sek/obr. 10.
- Zeskrob masę ze ścianek misy i blenduj ponownie przez 1 min/obr. 6
- Ponownie zeskrob masę ze ścianek misy i blenduj przez 1 min/obr. 6, aż pasta będzie gładka i kremowa.
- Przełóż tahini do szklanego słoika lub innego szczelnego pojemnika i przechowuj w lodówce. Jeśli masa się rozdzieli, wymieszaj ją łyżką.
Porady
Nasiona sezamu: możesz użyć białych lub czarnych nasion sezamu.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
Wegetariańska
Bez nabiału
Bez jajek
Bez alkoholu
Bez glutenu
Bez laktozy
Łatwe
Naturalne
Szybkie
Dodatek
Dip
Pasta/dżem
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze