thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
10min
porcja/porcje/porcji
1 słoik/słoiki/słoików
Poziom
Łatwy

Składniki

Tahini (pasta sezamowa)

  • 300 g ziarna sezamu, białego

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Upraż nasiona sezamu na patelni przez 5-10 minut na średnim ogniu, cały czas mieszając.

    Gdy nasiona staną się złotobrązowe, błyszczące i poczujesz ich aromat, przełóż je na zimną tacę do ostygnięcia. Uważaj, aby nie przypalić.
  2. Przełóż uprażone nasiona sezamu do naczynia miksującego.
  3. Zmiel sezam przez 30 sek/obr. 10.
  4. Zeskrob masę ze ścianek misy i blenduj ponownie przez 1 min/obr. 6
  5. Ponownie zeskrob masę ze ścianek misy i blenduj przez 1 min/obr. 6, aż pasta będzie gładka i kremowa.
  6. Przełóż tahini do szklanego słoika lub innego szczelnego pojemnika i przechowuj w lodówce. Jeśli masa się rozdzieli, wymieszaj ją łyżką.

Porady

Nasiona sezamu: możesz użyć białych lub czarnych nasion sezamu.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Tahini - pasta sezamowa (bez oleju)

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy