Forum Ser domowy (smażony) pomocy

Rozszerz wyszukiwanie
Filtry

  • Aktywność
  • Data

Anuluj
Wyników na stronę:

15 odpowiedzi | Ostatni wpis

Elu, w Tobie nadzieja, że rozszyfrujesz ten rodzaj sera. Ale mi się rymnęło. :D

GaBi

"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"


Elu polecam. Ja go czesto robie i dokladam rozne dodatki. Ostatnio dalam zielone oliwki, ktore uwielbiam - pycha   :D robilam z ziolami, z papryka, jest wiele modyfikacji zalezy kto co lubi :D

Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

Dziękuję Smile


Nakręciłyscie mnie z tym serem  :D  Chyba jutro go zrobię  Smile  Dzięki za takie pozytywne inspiracje  :D  

____________

Mój blog kulinarny:

http://ziolowaszuflada.blogspot.com/

Smile


To nie jest ser żółty, nie jest też "do końca smażony", bo się nie smaruje. W smaku bardzo podobny, wyglądem przypomina topiony, ale jest bardziej zwarty.

Co Wam będę opisywać? Same spróbujcie Bigsmile

Pozdr. Ala                   Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich


No tak - ja napisałam ser żółty - ale z sugestią, że może da się go usmażyć Smile tylko trzeba poeksperymentować. Bo chodziło o domowy ser smazony chyba a nie o smażenie kupnego sera.


Patka700 wrote:

Czy ktoś może się orientuje albo zna przepis na ser do mowy (smażony) ? niestety nie mogę nigdzie znaleźć a szukam już dwa dni Smile Bylabym wdzieczna za pomoc

Kochane Dziewczyny,  ekspertem serowym to ja nie jestem, ale wiem jaki jest ser do smażenia. To inaczej ser zgliwiały, dla mnie brzydko pachnacy. Smaży taki ser (kupny) , mój zięć i dodaje do niego jajko.

Te przepisy tutaj przytoczone (linki) to w/g mnie ser żółty. Jeżeli jestem w błędzie, to proszę o sprostowanie. Patka , czy juz robiłaś te sery. O jakie Tobie chodzi? Puzzled

 

 

GaBi

"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"


Dziewczyny ja wiem, że to proste ale wolałabym publikować sprawdzone przepisy. Poza tym ustawienia z TM 21 nie są takie same jak przy TM31 (obroty/temperatura muszą być nieco inaczej )- nie testowałam więc nie chcę wprowadzć w błąd. napisałam też, że jest przepis w "nasi przedstawiciele polecają" (choć w innej wersji). jakoś nie jestem fanką takich wynalazków ale oczywiście każdy ma inaczej więc mam nadzieję, że uda się z tym serem jakoś i będzie smaczny.


Dzięki kokolidek Smile

Pozdrawiam Mixi


Ja robię z tego przepisu i wszyscy są zachwyceni http://przepisownia.pl/przepisy/ser-z%C3%B3%C5%82ty/445691

Pozdr. Ala                   Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich


Pippi, dzięki za przepis  Smile  Już go sobie skopiowałam, ale myślę, że mogłabyś go umieścić w przepisach  Smile  Wtedy dużo więcej osób mogłoby z niego skorzystać  Smile  sama dobrze wiesz, że jest dużo takich osób, które z forum nie korzystaja   Puzzled  

Jeszcze raz dzięki  Smile  Zrobię na pewno!  :D  

____________

Mój blog kulinarny:

http://ziolowaszuflada.blogspot.com/

Smile


Pippi, dlaczego tego przepisu nie opublikujesz? Tutaj zginie w gąszczu różnych wypowidzi. Spróbuj. Love   Metodą prób i błędów. Nie jest to takie trudne. Wink

GaBi

"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"


znalazłam stary bardzo przepis do modelu TM21... może się tez przyda ale efektów nie gwarantuje Smile i trzeba pokombinowac z temperatura, powodzenia!

Składniki1 kg sera białego – tłustego TWARDY!

1 l mleka pełnego

½ łyżeczki kurkumy (może być lub nie)

1 jajko

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka octu

½ kostki masła

kminek lub czerwona papryka lub pieczarki (wg uznania)

 Wykonanie:

W naczyniu miksującym umieścić ser i rozkruszyć (nie miksować na papkę) – czas kilkanaście sek., obr. poz. 4-5   i  przełożyć do innego naczynia.

Nałożyć motylek, wlać mleko i zagotować (z kurkumą) – czas 7 min., temp. 85°C, obr. poz.3. Zdjąć motylek, dołożyć ser i dalej gotować  – czas 5 min, temp. 100°C, obr. poz.2 - 3.

Odcedzić przez gęste sito.Odcedzanie bardzo ważne, nie powinien zostać nawet ślad serwatki.

 W naczyniu miksującym umieścić odcedzony ser, dodać pozostałe składniki i gotować (mieszamy pomagając sobie kopystką) – czas 8 min., temp. 100°C, obr. poz.3.

Masę wyłożyć do zastygnięcia ( masę można umieścić w butelce po wodzie mineralnej z wcześniej odciętą górą ).

 


Przepis na ser żółty znajdziesz w ksiażce Nasi Przedstawiciele Polecaja (nie próbowałam) ale na smażony to nie wiem... z tego, co pamiętam, to tradycyjnie robiło się: rozkruszony twaróg + sól + soda, odstawiało na noc/dzień i potem smażyło (nie pamietam proporcji) więc teoretycznie powinno się udać, bo ważne jest mieszanie i "nieprzywieranie" podczas smażenia.. ale czy wystarczy podgrzewać to nie wiem. Pewnie znajdzie się ktoś bardziej doświadczony i poradzi co zrobić. Powodzenia!


Czy ktoś może się orientuje albo zna przepis na ser do mowy (smażony) ? niestety nie mogę nigdzie znaleźć a szukam już dwa dni Smile Bylabym wdzieczna za pomoc