
Składniki
Ser zółty
- 1000 g mleka pełnotłustego, 3,2%
- 1000 g twarogu tłustego, pokruszonego na małe kawałki
- 100 g masła
- 1 łyżeczek soli
- 1 łyżeczek Sody spożywczej
- 2 jajka
- 100 g gęstej śmietany, minimum 18%
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1.Do naczynia miksującego wlać mleko, gotować 7 min/90 C/obr.2.
2.Dodać twaróg, gotować 7mon/90C/obr.2, odcedzić przez koszyczek.
3.Nie należy myć naczynia miksującego.
4.Do naczynia miksującego włożyć masło, podgrzewać 3mon/50C/obr.2.
5.Dodać odcedzony ser, podgrzewać 7min/90C/obr.2.
6.Dodać pozostałe składniki,podgrzewać 7min/90C/obr.2,przelać do pojemników, odstawić do ostygnięcia i wstawić do lodówki
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Witam
wlasnie robe ser z przepisu, mam pyt cos da sie zrobic z plynu ktory zostaje po odcedzeniu ?
Serek bardzo dobry, aczkolwiek nie do końca jest to ser żółty, ma lekko zwartą konsystencję, ale dosć grudkowatą. (zrobiłam z połowy porcji)Ogólnie jednak polecam, warto spróbować.
Robiłam ten serek i jest bardzo dobry,wszyscy się zajadają i szybko znika
Bardzo dobry serek własnej roboty ,polecam
W smaku pyszny
ale wygląda jak serek wiejski
Zrobiłam 2 raz, coś pomiędzy topionym a żółtym, smaczny. Dzieciom też smakuje, będę robiła częściej
Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa
Lecę po twaróg, bo rodzina krzyczy: jeszcze sera !!!
Pozdr. Ala Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich