thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
6h 30min
Czas całkowity
6h 30min
porcja/porcje/porcji
70 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy

Składniki

Masa pralinkowa

  • 800 gramów wody
  • 250 gramów ziaren pszenicy
  • 140 gramów miodu płynnego
  • 50 gramów namoczonych rodzynek
  • 50 gramów obranych migdałów
  • 20 gramów orzechow wloskich
  • 3 suszone śliwki, bez pestek
  • 3 suszone morele, bez pestek
  • 3 suszone daktyle, bez pestek
  • 250 gramów mleka
  • 120 gramów wiórków kokosowych
  • 20 gramów skórki kandyzowanej z pomarańczy

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1.  

     

    1. Pszenicę zalać 300 gramami gorącej wody i odstawić na 6 godzin, aż dobrze napęcznieje.

     

    2. Do naczynia miksującego wkładamy daktyle, morele, śliwki 3sek/obr.7. Przekładamy do innego naczynia i odstawiamy na bok.

     

    3. Do naczynia miksującego wkładamy orzechy włoskie i migdały. 3 sek/obr.7. Przekładamy do naczynia z rozdrobnionymi bakaliami.

     

    4. Do naczynia miksującego wsypujemy mak i wlewamy mleko 15min/100°C/obr.1,5. Następnie rozdrobnić 1min/obr.10. Przekładamy do naczynia z bakaliami.

     

    5. Do naczynia miksującego wlewamy resztę wody, wsypujemy pszenicę i gotujemy 30min/95°C/obr.1,5. Pozostawić do napęcznienia.

     

    6. Za pomocą koszyczka odcedzić napęczniałą i lekko ciepłą pszenicę.

     

    7. W naczyniu miksującym łączymy masę makową z bakaliami, orzechami, skórką kandyzowaną i pszenicą 30sek/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" obr.3.

     

    8. Powstałą masę wstawiamy do lodówki a następnie formujemy pralinki.

     

    Smacznego tmrc_emoticons.)

     

Porady

Ilość i rodzaj bakalii można modyfikować w zależności od upodobań.

Pralinki zamiast w wiórkach kokosowych można obtoczyć na przykład w zmielonych migdałach

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Pralinkowa kutia

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?