Czas przygotowania
50min
Czas całkowity
50min
porcja/porcje/porcji
700
g
Poziom
Łatwy
Składniki
Masa kajmakowa
- 1 litry mleko 3,2%
- 350 gramów cukier
- 1 łyżek masło
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Wszystkie składniki włóż do naczynia TM.
Ustaw "Blokada naczynia miksującego" obr. 4,5/Varoma/50-65 minut (czas zależy od mleka)
Zamiast miarki umieść na pokrywie Thermomixa koszyczek.
Porady
Z podanej porcji wychodzi ok. 700 gr masy kajmakowej. Masa zgęstnieje podczas studzenia.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Bardzo dobry kajmak. Zrezygnowałam z masła a cukier miałam brązowy trzcinowy. Był moment w którym prawie wykipiało,ale tylko dlatego że zmniejszyłam obroty do 3,5 Szybko podkręciłem do 4,5 i całe szczęście nic się nie stało Pięknie się zrobił, nic się nie przypaliło, nie wykipiało, konsystencja ,kolor.... pyszny. Na pewno sięgnę po przepis kolejny raz.
Nie wiem, czemu takie negatywne oceny. Mi wyszło super, nic nie wykipiało. Gotowałam przez godzinę. Ja polecam
fanka_stefanka: dziekuje 🙂
TMloverszWroclawia:
Trudno to wyjaśnić....[/i] Nieraz trzeba ciut krócej, a nieraz ciut dłużej. Ja obserwuje kolor, ale też różnie wychodzi
W TM5 mleko nie kipialo, natomiast dodalam troche smietanki 30% zamiast masla i czesci mleka. Pycha!
Testowalam ten przepis pol roku temu i wyszła super masa kajmakowa. Dzisiaj akurat wyszła mi twarda, zbita masa, po wylaniu do miseczki po godzinie zastygla jak krowka. Wiec mam cukierki krowki zamiast masy kajmakowej 😊😉 co mogłam zrobic nie tak? Dzisiaj na pewno postawiłam koszyczek, ale może ostatnio postawiłam ta mise do varomy. . .Zaznaczam, że używam cały czas tego samego mleka i cukru.
Witam,
faktycznie mleko mi wykipiało (nie raz 😂), a mam thermomix 31. Dlatego dwa razy trochę odlewałam mleko i zmniejszyłam obroty na 1-2 do czasu aż przestało kipieć, co wypadało na 10 min przed końcem wtedy już zwiększyłam obroty na 3. Cały czas pilnowałam i większych szkód już nie było kajmak wyszedł przepyszny, ale wiadomo mniejsza porcja przez odlewanie następnym razem użyje mniejszej ilości mleka to się obejdzie bez niespodzianek ^^
Pavlova: Bardzo mi przykro... Nie wiem, co poszło nie tak. Robiłam już co najmniej 5 razy i nigdy mi się to nie zdarzyło. A może masz starszy model TM z mniejszą misą?
Zarejestrowałem się tu tylko po to żeby skomentować ten debilny przepis. Tego typu porady są niebezpieczne (niejeden facet myślę mógłby się nadziać, moja żona postukała się w czoło...) i przepis ten powinien być usunięty. Cholerne mleko wykipiało mi w czasie jak byłem dosłownie 2-3 min poza kuchnią i zalało thermomix, pół blatu, wciekło pod szafkę i sam nie wiem jeszcze gdzie. Czyściliście kiedyś kuchnię z mleka z pół kilo cukru ? Nie polecam. Proszę to usunąć i nie narażać innych użytkowników.