Lidio, jeśli zauważyłaś, że nóż zaczyna "piszczeć" najlepiej zgłoś to w serwisie Vorwerk, usterkę można zgłosić mailowo: kontakt@vorwerk.pl lub telefonicznie: 71/7807222 lub 71/7807200
łał, porady są super..... widzę, że z Termomixem jesteś od wielu lat a ja mam swój od niespełna roku.... a już coś zaczyna mi piszczeć w nożu chyba będę reklamowała...
olej sam powoli scieknie poprzez szparki miarki i majonez jest gotowy. Wyjac od razu, zeby sie wiecej nie gotowal, ostudzic przed uzyciem.
Super do naszej salatki, mozna go trzymac w lodòwce spokojnie przez kilka dni ( dlatego, ze przeciw salmonelli) i swietnie czysci garnek. Po umyciu bedzie blyszczal jak nowy
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
:) garnek czysci sie tez wlewajac wode (zakryc grupe nozy), zamknac, 2-3 razy turbo, potem stopniowo doprowadzic na najwyzsze obroty (przez 20 sec), 1-2 turbo, wyplukac.
Mozna tez wlac wode dodajac pòl szklaneczki octu winnego, bialego; przez 5 min temp 100° szybkosc 2-3.
Czysci sie tez super gotujac majonez antysalmonella:)
Koszyczek moze swietnie sluzyc jako ochrona przed "chlapaniem", gdy przygotowujemy potrawy (np kostka rosolowa) , gdzie miarka jest pòlotwarta.
Stawiajac koszyczek na przykrywke, zamiast miarki, nie pochlapiemy calej kuchni.
Jak homogenizujemy potrawy, natomiast, albo mielimy cukier, pod przykrywke warto podlozyc papierowy reczniczek kuchenny- nie wybrudzimy calej przykrywki;)
Podczas uzywania tm 31 , miarke warto wlozyc odwrotnie- nie pobrudzi sie cala w srodku, a tylko pod spodem.
Na razie tyle mi przyszlo do glowy, warto spròbowac
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Z koleji, do miarki TM wkładam kawałek foli spożywczej i rozbijam jajko , skręcam "papiloty" i układam na waromie przy warzywach , ziemiakach itp mam w ten sposób sadzone jajka na waromie.
Cebule i czosnek też tak robię i jest super, np jak robię majonez czy masło: na wirujace noże do suchego TM wrzucam przekrajany czosnek czy cebule i jak mam rozdrobione to zakładam motylek i robię majonez czy masło.
Podobnie jak gotuje zupę z kiszonej kapusty też rozdrabniam ją wrzucając na wirujace noże.
A ja mam swój sposób na siekanie w urządzeniu 1-2 ząbki czosnku. Taka mała ilość nigdy nie siekała się tak jak chciałam dopóki nie zrobiłam tak: suche naczynie zamykam pokrywą, włączam obroty w poz.5-6 i przez otwór w pokrywie wrzucam czosnek lub 1/4-1/2 cebuli. Po chwili (2-4sek.) mam idealnie posiekany czosnek, polecam
gdzieś tu na forum jeszcze wyczytałam dobry sposób na mycie po wyrabianiu ciasta... Do garnka nalać wody i dać obr. 6 i w trakcie wcisnąć obroty wsteczne na kilka sekund i wyłączyć. powtórzyć 2-3 razy i garnek będzie zupełnie czysty i nie trzeba go doczyszczać wystarczy popłuać pod bieżącą wodą. Sprawdziłam i działa polecam
po wyrobieniu ciasta ( na chleb czy bułki) po wyjęciu z naczynia warto włączyć puste urządzenie na wysokie obroty wsteczne. Resztki ciasta okleją się na ściankach, wtedy można jeszcze dokładniej wybrać resztki z garnka
Wpisy:
Lidio, jeśli zauważyłaś, że nóż zaczyna "piszczeć" najlepiej zgłoś to w serwisie Vorwerk, usterkę można zgłosić mailowo: kontakt@vorwerk.pl lub telefonicznie: 71/7807222 lub 71/7807200
Mam jednak nadzieje, że to nic poważnego
pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam Mixi
Wpisy:
łał, porady są super..... widzę, że z Termomixem jesteś od wielu lat a ja mam swój od niespełna roku.... a już coś zaczyna mi piszczeć w nożu chyba będę reklamowała...
pozdrawiam
Lidia
http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/
Wpisy:
Jeszcze kilka dobrych rad:)
Tlusty garnek: 1 kropelka plynu do naczyn, nalac wody, by zakryly noze, 3-4 min 100° obr 1 ; 10 sec obr Turbo
Pozostalosci po ciastach na drozdzach: 1 lyzka maki, 2-3 razy Turbo, wysypac powstale "okruchy", nalac wody, by zakryla noze- 3min 50° obr 1 ; 2-3 Turbo, wyplukac
Plamki na dnie garnka:" zmielic" 300-400 gr lodu
Brzydkie zapachy: woda (zakryc noze) + 1 lyzka sody oczyszczonej, wlaczyc na kilka sec, potem kilka min zostawic wylaczony, wyplukac
Mam nadzieje,ze sie przydadza rady:)
Milego czyszczenia;)
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Wpisy:
wrzuć na przepisownię, na pewno wiele gospodyń z niego skorzysta, ja również
Lidia
http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/
Wpisy:
Podam ci przepis na majonez:
40gr octu jablkowego (albo 30gr bialego, winnego)
1 lyzeczka drobnej soli kuchennej
2 jajka
500gr oleju z ziaren (nie z oliwy!!!)
Do garnka - sòl i ocet 3min 100° szybkosc 1
Dodac jaja, doprowadzic powoli do szybkosci 5
Dodac olej, wlac go bezposrednio na pokrywke ,
40 sec szybkosc 8
olej sam powoli scieknie poprzez szparki miarki i majonez jest gotowy. Wyjac od razu, zeby sie wiecej nie gotowal, ostudzic przed uzyciem.
Super do naszej salatki, mozna go trzymac w lodòwce spokojnie przez kilka dni ( dlatego, ze przeciw salmonelli) i swietnie czysci garnek. Po umyciu bedzie blyszczal jak nowy
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Wpisy:
"Czysci sie tez super gotujac majonez antysalmonella:)"
proszę o rozwinięcie...
Lidia
http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/
Wpisy:
:) garnek czysci sie tez wlewajac wode (zakryc grupe nozy), zamknac, 2-3 razy turbo, potem stopniowo doprowadzic na najwyzsze obroty (przez 20 sec), 1-2 turbo, wyplukac.
Mozna tez wlac wode dodajac pòl szklaneczki octu winnego, bialego; przez 5 min temp 100° szybkosc 2-3.
Czysci sie tez super gotujac majonez antysalmonella:)
Koszyczek moze swietnie sluzyc jako ochrona przed "chlapaniem", gdy przygotowujemy potrawy (np kostka rosolowa) , gdzie miarka jest pòlotwarta.
Stawiajac koszyczek na przykrywke, zamiast miarki, nie pochlapiemy calej kuchni.
Jak homogenizujemy potrawy, natomiast, albo mielimy cukier, pod przykrywke warto podlozyc papierowy reczniczek kuchenny- nie wybrudzimy calej przykrywki;)
Podczas uzywania tm 31 , miarke warto wlozyc odwrotnie- nie pobrudzi sie cala w srodku, a tylko pod spodem.
Na razie tyle mi przyszlo do glowy, warto spròbowac
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Wpisy:
Super przepis! Wypróbuję.;)
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Wpisy:
Jak juz gotuję zupę to włączam obroty wsteczne ,żeby przy gotowaniu nie rozdrabniało mi przoduktów( ale to chyba wiadomo)
Wpisy:
Koszyk oczywiscie wykorzystuje jako sitko i nie wyciagając go sluży mi np do dokladnego odsączania produktów np żeby uzyskać czysty bulion do zupy.
Wpisy:
Z koleji, do miarki TM wkładam kawałek foli spożywczej i rozbijam jajko , skręcam "papiloty" i układam na waromie przy warzywach , ziemiakach itp mam w ten sposób sadzone jajka na waromie.
Wpisy:
Cebule i czosnek też tak robię i jest super, np jak robię majonez czy masło: na wirujace noże do suchego TM wrzucam przekrajany czosnek czy cebule i jak mam rozdrobione to zakładam motylek i robię majonez czy masło.
Podobnie jak gotuje zupę z kiszonej kapusty też rozdrabniam ją wrzucając na wirujace noże.
Wpisy:
popieram,jestem fanką cebuli uduszonej w TM
Wpisy:
Pozdrawiam Mixi
Wpisy:
A ja mam swój sposób na siekanie w urządzeniu 1-2 ząbki czosnku. Taka mała ilość nigdy nie siekała się tak jak chciałam dopóki nie zrobiłam tak: suche naczynie zamykam pokrywą, włączam obroty w poz.5-6 i przez otwór w pokrywie wrzucam czosnek lub 1/4-1/2 cebuli. Po chwili (2-4sek.) mam idealnie posiekany czosnek, polecam
Ela
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Wpisy:
gdzieś tu na forum jeszcze wyczytałam dobry sposób na mycie po wyrabianiu ciasta... Do garnka nalać wody i dać obr. 6 i w trakcie wcisnąć obroty wsteczne na kilka sekund i wyłączyć. powtórzyć 2-3 razy i garnek będzie zupełnie czysty i nie trzeba go doczyszczać wystarczy popłuać pod bieżącą wodą. Sprawdziłam i działa polecam
Lidia
http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/
Wpisy:
Wypróbowałam tę metodę. Jest rzeczywiście świetna. Dziękuję.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Wpisy:
Dziękujemy za radę
Pozdrawiam Mixi
Wpisy:
po wyrobieniu ciasta ( na chleb czy bułki) po wyjęciu z naczynia warto włączyć puste urządzenie na wysokie obroty wsteczne. Resztki ciasta okleją się na ściankach, wtedy można jeszcze dokładniej wybrać resztki z garnka
Lidia
http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/
Wpisy:
Na szczęście w porę odkryłam haczyk
Wpisy:
Czy korzystacie z Thermomixa wykorzystując również jego akcesoria?
Praktyczny drobiazg haczyk z tyłu kopystki ułatwia wyjęcie koszyczka z naczynia miksującego.
Pozdrawiam Mixi