Forum ciasto francuskie - jak zrobić?
w jakiej temperaturze piec to ciasto? z termoobiegiem czy bez?
Dzieki, ok, ok. U nas to sa " le sfogliatine". Da sie zrobic;) . Nie wyjdzie identyczne, jak ze sklepu, piekarni..., ale bardzo podobne:) . Tez smaczne:p . Daj znac, jak poszlo. Jak ci potrzebna pomoc, porada, przepis.... daj mi znac . Jesli bede w stanie, chetnie pomoge;)
http://fornetti.pl/index.php/Produkty
mniej więcej to wygląda tak
Nic nie wiem na ten temat:O :O Co to jest "fornetti"??? I co za bum??? Mozesz mi wyjasnic, prosze;)
to cudownie :D czekam
ogólnie to kilka lat temu było wielkie bum z fornetti. czy to ciasto będzie się nadawało żeby przygotować coś takiego?
Ok, rozumiem, "pasta sfoglia". Dodam do przepisòw;)
dokładnie mąż uwielbia i chcę spróbować sama zrobić... kiedyś czytałam, że robi się je cały dzień wwałkując w ciasto zimne masło.... ale może znacie lepsze sposoby
lidka chyba napisała-chodzi o takie jak u nas kupuje sie w sklepach? jest ono zamrozone a w czasie pieczenia rozwarstwia sie na delikatne płatki- dobrze Lidzia myślę?:)
Zalezy jakie, Lidka??? Pasta brisè, podalam juz. Jest to ciasto francuskie, swietne do tortòw slodkich i slonych. Inne francuskie, zawsze podstawowe, to ciasto choux. Zapewne znasz... robi sie z niego labedzie napelniane potem bita smietana lub kremem, czy nutella. Jest delikatne, lekkie, mozna go uzywac na slodko i slono... Podam przepis teraz. Wyjasnij moze lepiej czy chodzi ci o przepis podstawowy, czy tez gotowy, caly przepis na jakies dobre francuskie ciasto;)
witam, jeśli to możliwe, proszę o jakieś sprawdzone przepisy na ciasto francuskie czy jest ono wykonalne tak, jakie się kupuje?