Forum BUŁKI PSZENNE

Rozszerz wyszukiwanie
Filtry

  • Aktywność
  • Data

Anuluj
Wyników na stronę:

27 odpowiedzi | Ostatni wpis

Podzielam zdanie Magi, powinnyśmy poczekac na Veronikę, bo to Ona jest tutaj całym Wodzem i Ona  ożywiła tę nasza przepisownię! Bigsmile Love

GaBi

"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"


Party Elu ja myślę, że we wrześniu to może niewypalić, ja już od razu mówię, że nie dam rady w tym miesiącu bo mam wekendy już obstawione, niestety, ale potem jestem za, jak już bedziesz miała czas, Vercia niech się może też określi kiedy mogłaby być w Polsce Smile poczekamy, znajdziemy dogodny termin i sie spotkamy, przecież nie uciekniemy :D

Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

Dziękuję Smile


Niusi, jeśli ustalimy jakiś termin to Ty oczywiście też do nas dołączysz  Smile  

____________

Mój blog kulinarny:

http://ziolowaszuflada.blogspot.com/

Smile


Dziewczyny, jeśli o mnie chodzi to wolne weekendy (póki co  Smile  ) mam we wrześniu: 22 i 29 a potem do 9 grudnia wszystkie mam zajęte... Więc albo szybko się umówimy... albo poczekamy do ferii zimowych. A może zaczekamy na Veronikę? Co Wy na to?  Smile  

____________

Mój blog kulinarny:

http://ziolowaszuflada.blogspot.com/

Smile


Jeśli wszystkie wielbicielki talentu Eli mogą wpaść, to wpraszam się Smile na pyszne bułeczki, dżemiki i inne cuda, które jeszcze pozostają w jej głowie (skąd Ona to wszystko wie!?!?)  posyłam gorące uściski Party


Kochane, tak się nigdy nie umówimy. To Elunia,  jeżeli chce nas gościć, musi ustalic jakiś termin   i nam zaproponować. Potem która może, akceptuje i jedzie na spotkanie. Jesteśmy porozrzucane po całej Polsce i to trzeba uwzględnić. Ja ze swej strony sądzę, że najtrafniejsze na spotkania towarzyskie są soboty . Mam jednak wątpliwości, czy zbyt pochopnie nie wkręciłyśmy Eli w taką imprezę?;)  

GaBi

"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"


No dziewczyny to kiedy ustalamy termin i wpadamy do Eluni???? :D :D :D :D :D

Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

Dziękuję Smile


Dziewczyny, ale mi miło  Smile   Smile  Tyle wpisów adresowanych do mnie  Smile  Aż nie wiem co na to odpisać  Puzzled  Oczywiście zapraszam Was wszystkie do siebie! Wszystkie się zmieścicie bo dom duży a dzieci dorastają i jeden po drugim się wyprowadzają... Ale by było fajnie tak razem się spotkać w realu  Love  Dżemików cała spiżarka, kawę mogę wstawić w expresie nawet w tej chwili  Smile   (na pewno nie będzie taka dobra jak we Włoszech... ale całkiem niezła); do kawy możemy coś wspólnie, szybko "wyczarować" w TM  :D   :D  

To kiedy mogę się Was spodziewać???  Smile  

____________

Mój blog kulinarny:

http://ziolowaszuflada.blogspot.com/

Smile


Na te super dżemiki!:D :D Party

GaBi

"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"


Oj tak Eluniu, pyszna kawka i cos słodkiego - zwalimy Ci się do domku wszystkie i szybko nie wyjdziemy Wink

Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

Dziękuję Smile


Ps. Elu, tyle Cie nachwalilysmy, ze teraz musisz postawic nam kawe Bigsmile Bigsmile Wink Wink Wink

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni Smile Smile Wink                            


Ela, chyba nie musze dodawac, co mysle o Tobie i Twoich przepisach.... Mysle, ze dobrze wiesz Bigsmile Bigsmile Bigsmile   Love Love Love   Niestety, nie oswiadcze Ci sie, bo jestem juz zamezna;) Wink Wink ;)  Ahahaha !!! Zartuje;)  I dolaczam sie do podziekowan Bigsmile Bigsmile

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni Smile Smile Wink                            


Tak nasza Elunia to skarbnica dobrych przepisów i cudownych rad :D :D :D :D :D Love dziękuję Elu, ze jesteś z nami Love

Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

Dziękuję Smile


:D i ja  przyłączam sie do podziękowań za dobre rady Eli Party :love:  mi również nie wychodziły bułki i chleb za każdym razem upiekł się inaczej Aw ale mnie uczono że mam wkładać blaszki do zimnego piekarnika Aw Obecnie piekę w/g rady Eli i nie ma problemu :D Pozdrawiam Love   Love


Ja też się przyłączam do podziękowań. Mam kilka takich przepisów na bułki, które mi nie wychodziły, może spróbuję jeszcze raz.

porcupine ma na imię Monika i zaprasza na swój blog o rękodziele: www.domzakoncemswiata.blogspot.com


Dzięki Elu, znów nowe dobre rady! A ja się bałam, że termoobieg wysuszy mi bułeczki. Będę tak praktykować w/g Twoich rad bo są doskonałe! Love

GaBi

"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"


Grażynko z ciastem na chleb postępuję podobnie.

Gabi, cieszę się, że moje rady przydały Ci się. A jeśli chodzi o pieczenie, to przy dłuższym pieczeniu (ciasta, chleby...) najczęściej używam funkcji termoobieg  do nagrzewania piekarnika a później przełączam na góra-dół; a jeśli piekę bułki, drobne ciasteczka... (tak 12-20 min) to piekarnik cały czas jest włączony na termoobieg a ja tylko zmieniam blachy co kilkanaście minut  :) 

____________

Mój blog kulinarny:

http://ziolowaszuflada.blogspot.com/

Smile


Pieczenie przy opcji góra-dół jest bardzo dobrym wyborem gabi49 Smile

Pozdrawiam Mixi


Mnie rady Eli już "weszły w krew".  Jeszcze jedna moja rada: pod koniec  pieczenia chleba czy bułeczek (5-10min), przełączam piekarnik na pieczenie tylko "dół". Właściwie to termoobiegiem tylko nagrzewam piekarnik, a podczas pieczenia  stosuję grzania "góra-dół". Termoobieg wysusza i w/g mnie nie nadaje się do pieczenia bułeczek, chleba, ciasta na pizzę. Może się mylę, Elu- skomentuj, Ty jesteś dla mnie ekspertem. Cooking  7 Bigsmile

GaBi

"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"


Love Elu dziękuję za szczegółowy opis pieczenia bułek już wiem gdzie ja robię błąd Aw czy z ciastem na  chleb też w ten sposób postępujesz? Love


Od 3 lat piekę bułki prawie co drugi dzień  Smile Już nie pamiętam jakie były początki ale teraz zawsze wychodzą rumiane z wierzchu i dopieczone, mięciutkie  w środku. Mam nadzieję, że Ty, Vertum też do tego dojdziesz, bo to naprawdę nic trudnego  Wink

Moje dzieci lubią miękkie bułeczki, więc wypracowałam sobie metody pieczenia takich miękkich. Przede wszystkim czekam cierpliwie aż ciasto dobrze wyrośnie - dwa razy. Pierwszy raz wyjęte z urządzenia, uformowane w kulę rośnie przykryte ściereczką. Gdy podwoi objętość formuję z niego bułeczki, układam na blaszce wyłożonej pergaminem, smaruję roztrzepanym jajkiem, posypuję ziarenkami i spryskuję obficie wodą. Do spryskiwania bułek i chleba używam zwykłego spryskiwacza do kwiatków :)  Odstawiam do wyrośnięcia, a gdy wyrosną, spryskuję je jeszcze raz wodą i dopiero wtedy wkładam do nagrzanego piekarnika (175*C z termoobiegiem) na 15-20 minut w zależności od ich wielkości. po upieczeniu nie zostawiam ich w piekarniku tylko wyjmuję, układam na kratce i przykrywam lnianą ściereczką. Gdy ostygną są mięciutkie i mają pysznie chrupiącą skórkę.

____________

Mój blog kulinarny:

http://ziolowaszuflada.blogspot.com/

Smile


Świetnie, że się nie poddajesz Smile

Bułki mogą się w środku nie dopiec, jeśli jest zbyt wysoka temperatura (wierzch się spieka, prawie przypala, a w środku ciasto nie zdąży "dojść"). Wykorzystując termoobieg trzeba ustawić niższą temperaturę niż w przepisie (o jakieś 20 stopni mniej), bo termoobieg to nic innego jak obieg gorącego powietrza, który szybciej spieka skórkę.  Pochwal się, jak upieczesz kolejne bułeczki, na pewno się uda! Smile

Uśmiechnij się Smile


Nie poddawaj się! Czasami ma się poprostu gorszy dzień  Cooking  9

Jestem Agata Smile

Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, kiedy nasze skrzydła zapominają jak latać.

Antoine de Saint-Exupéry


Bardzo Ci dziękuje za rady  , muszę znaleść ten przepis o którym mówisz  chyba że sie podzielisz Smile Smile Smile ja  niestety mam dwie lewe do pieczenia między innymi , dlatego  kupiłam Thermomix  muszę próbować nie poddam się Cooking  10


Witam, ja piekłam bułki pszenne juz 3 razy (mam TM od tygodnia dopiero) i nie zakładałam motylka do wyrabiania ciasta. Robiłam wszystko według książki.Może przytrzymaj je dłużej w piekarniku.Osobiście nie korzystałam z termoobiegu a bułki miałam rozłożone na całej blasze więc w miare równo. Dziś piekłam bulki według przepisu z książki Miodowy tydzień z TM i muszę przyznać, że sa dużo lepsze-ale to może dlatego, że trzymałam je dlużej w piekarniku i fajnie się zarumieniły.


WITAM  

Właśnie kupiłam thermomix   , pierwsza  próba bułek  pszennych nie powiodła dlaczego ???   w środku były nie dopieczone  :(  Aw  :(   napiszcie proszę jak pieczecie   ,w jakim miejscu stawiacie w piekarniku  , czy dajecie termo obieg ??? góra  i dól ?  prosze o pomoc  bede wdzieczna  aha  zakładacie motylek do wyrobienia  ciasta ?