Forum Mąka razowa
Ale jesteście mądre dziewczyny. Ja ciągle czegoś się tutaj uczę! Pomysleć , że nie tak dawno jeszcze nie lubiłam gotowania i kuchni, a już pieczenie ciast to dla mnie była czarna magia! Oczywiście to wszystko za sprawą thermomixa.
Można zastępować część białej mąki mąką razową, również w ciastach. Eksperymentując i zastępując mąkę białą mąką razową trzeba mieć na uwadze, że ta druga ma inne właściwości niż "zwykła", biała mąka pszenna - jest cięższa, inaczej absorbuje wodę, ale ma więcej wartościowych składników, więc jest zdrowsza :)
Make razowa mozna uzywac do wszystkiego. Sa przepisy, gdzie mieszasz maki, inne z samej razowej. Jest tez wiele innych mak, ktòre spokojnie mozesz dodawac
Mąkę razową można też dodawać do ciastek, np. owsianych. Ale nie można zastąpić razową całej podanej w przepisie ilości mąki, tylko jej część; nie więcej niż 1/3 objętości.
Nie jestem mistrzynią, ale wydaje mi się, że mąki razowej do ciasta się nie dodaje. Można ją dodawać do przepisów na chleb lub bułeczki.Wychodzą wtedy ciemne.
Czy mąkę razową można dodawać do wszystkich przepisów na TM? Co z ciastami?