![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/7ejx8itp-b97da-328107-f60be-un2dkvtd/921f81e0-bef3-49c7-9976-7c6b62bcb550/main/pesto-pietruszkowe.jpg)
![thumbnail image 2](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/7ejx8itp-b97da-328107-f60be-un2dkvtd/f5f80fe6-249f-4f0d-9f6c-485b30c17908/main/pesto-pietruszkowe.jpg)
Składniki
Pesto pietruszkowe
- 80 gramów natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 2 ząbki ząbków czosnku
- 30 gramów orzechów włoskich, łuskanych
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 50 gramów sera parmezan
- sól
- pieprz czarny, mielony
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia wkładamy pokrojony na kawałki ser.
Miksujemy 15 s/obr 10.
Przekładamy do innego naczynia.
Następnie wkładamy orzechy, czosnek, natkę pietruszki i oliwę z oliwek.
Rozdrobniamy 20 s/obr. 7.
Dodajemy sól, pieprz do smaku i rozdrobniony ser.
Mieszamy 20 s/obr. 4.
Podajemy z ciepłym makaronem lub ze świeżym pieczywem.
Pesto pietruszkowe
Porady
Najlepiej smakuje świeże ale można przełożyć do słoiczka i kilka dni przechowywać.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Nie oceniam tego przepisu, gdyż robię pietruszkowe pesto wg innych proporcji, ale zapewne i to jest przepyszne. Ostatnio zebrałam resztki zielonej pietruszki z ogródka i zrobiłam pesto od razu z podwójnej porcji. Używam jako sosu do makaranu, dodatek do zapiekanki/grzanek lub po prostu smaruję chleb. Moje proporcje: 80g parmezanu, 80g orzechów, 2 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki soli, i dużo zielonej pietruszki (minumum 2 uczciwe pęczki-nie taki po kilka gałązek z marketu) oraz 150ml oliwy. Mniam!
Are you sure to delete this comment ?