Ten przepis nie posiada zdjęcia
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
20min
porcja/porcje/porcji
1 litr/litra/litry/litrów
Poziom
Łatwy

Składniki

mleko

  • 40 g cukru brązowego, można mniej lub zastąpić zamiennikiem
  • 750 g mleka np. 2%
  • 40 g gorzkiej czekolady
  • 20 g kakao
  • 1 szczypty soli
  • 250 g wody gorącej
  • 30 g mąki ryżowej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego bez założonej miarki:- 400g wody i 500 g mleka (zimnego),

    dodać 30 g mąki ryżowej, zagrzać do 98stopni przez ok 10 minut, obr 2,5-3.

    Po ok. 7 minutach dodawać przez otwór połamaną na kawałki czekoladę, kakao ciemne (np. DecoMorreno)- ok.30-40 g cukru brązowego i szczyptę soli.

    Można podgrzewać jeszcze 5 min/95*/obr. 3.

    Na koniec założyć miarkę na pokrywę naczynia miksującego 2min/obr.2 stopniowo (!) zwiększać do obr. 10.

    Można pić od razu jak gorącą czekoladę. Można schłodzić w lodówce - ma wtedy taką kremowo-budyniową konsystencję i jest równie pyszna. 

    Aby urozmaicić smak można też dodać szczyptę chili i podać przyozdobione rozetką bitej śmietany. Smacznego.

     

Porady

Mąkę ryżową można przygotować wcześniej mieląc ryż biały np. 30 g zmielić 10s/obr.10

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Gorąca czekolada (na gorąco lub na zimno)

Wydrukuj:

Komentarze