thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
15min
porcja/porcje/porcji
6 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

sos malinowy

  • 1000 g malin
  • 150 g cukru
  • 60 g soku z cytrny

panna cota

  • 500 g śmietany, 30 lub 36%
  • 65 g cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 laski wanili

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    panna cota
  1. Obroty wsteczne"Obroty wsteczne"

    1Żelatynę zalać zimną woda i odstawic na 5 min.

    2. Laskę wanilii przepołowić wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobać ziarenka.

    3.Zalozyc motylek , wlac smietane, cukier, ziarenka wanilii i przepołowioną laskę. Gotowac 5-6 min./100C/obr.1

    2.Dodac zelatyne i wymieszać do rozpuszczenia 2 - 3 min/obr.1

    4. Laskę wanili wyjąć

    5.Przelac do malych kubeczkow, ostudzić i odstawic do lodowki do stezenia.

    6.Aby wyjąc panna cote zanurzyć kubeczek na kilka sekund w gorącej wodzie (nie za długo, bo zacznie sie rozpuszczać) i wytrząsnąć a talerz.
  2. sos malinowy
  3. Przepis na 1 kg malin, gdyż mozna go zawekować i uzywać do nalesników, deserów itp.

    1. maliny, cukier i sok z cytryny wrzucić do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" . Zmiksować 10s./obr. 6.

    2. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek. Gotować 28 min/Varoma/obr. 1.

    3. Przelać do wypłukanych gorącą wodą słoików, zakręcić i postawić do góry dnem.

    4. Podawać po ostygnięciu lub przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.


    Ilość składników można odpowiednio zmniejszać.
  4. Panna cottę wyjętą z naczynia polać sosem malinowym i podawać. Deser można również serwować w naczyniu, w ktorym panna cotta stężała.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

panna cotta

Wydrukuj:

Komentarze