- TM 5
Składniki
dżem
- 500 g truskawek
- 200 g obranego rabarbaru, pokrojony na 5cm kawałki
- 100 g cukru
- 1 jabłko ze skórką, pokrojone na kawałki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do"Blokada naczynia miksującego" odwazyc wszystkie składniki, ustawić 15s, obr. 6. Następnie zgarnąć wszystko ze ścianek naczynia miksujacego i zamiast miarki ustawić na pokrywę naczynia miksujacego koszyczek i gotować 16min, 100stopni, obroty 2, w połowie gotowania może zacząć kipiec wtedy zmniejszyć obroty na 1i odkryć naczynie-zdjąć delikatnie koszyczek. Po zakończonym gotowaniu delikatnie zebrać powstała na górze pianę i przelać dżem do słoiczków twist off, szczelnie zakręcić i ustawić do góry dnem, aż do ostygnięcia. Smacznego.
Porady
Warto kontrolować proces gotowania bo może delikatnie kipiec dżem.
Można dodać więcej rabarbaru, ale dżem będzie bardziej kwaśny, ja robiłam kilka słoików w proporcji 500g truskawek i 500g rabarbaru, smak ciekawy, dżem mocno wyczuwalny ma smak rabarbarowy dla mnie super, ale to już wedle własnego uznania
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Truskawki muszą być dobrze odsączone. Proponuję wydłużyć czas smażenia do 30min. W trakcie smażenia temperturę zmniejszyć do 90stopni. Smażyć bez koszyczka i miarki,więcej odparuje wody.Dżem wychodzi rzadszy niż przy tradycyjnym smażeniu.Polecam
W smaku pycha. Mocno czuc truskawki rabarbar. Dodalam żelfix zeby nie był taki rzadki
Zrobiłam - smaczny ale bardzo rzadki - do jedzenia wyłącznie łyżeczką