Składniki
CIASTO:
- 150 g cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
- 8 jajek
- 150 g mąki bezglutenowej, (mąka uniwersalna schar- wersja z glutenem pszenna)
MASA:
- 200 g wiórków kokosowych
- 0,5 litra śmietany 30 % do ubijania, (ja miałam Piątnicę lub Łwicz z Kauflanda)
- 2 opakowania śmietan fix bezglutenowy, (opcjonalnie) masa jest gęstsza 1 op. musi być na 250 ml śmiatny
- 150-180 g cukru pudru
DODATKOWO: powidła śliwkowe do posmarowania biszkoptu oraz woda z cytruną do nasączenia
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Włączyć piekarnik na 180 stopni. W "Blokada naczynia miksującego" założyć motylek. Białka oddzielić od żółtek i dodać do "Blokada naczynia miksującego" . Ubijać 3-4 min/ obr.3,5 do czasu uzyskania gęstęj konsystencji. Następnie włączyć na 1min/obr. 1,5 i powoli dosypywać cukier, następnie powtórzyć czynność i dodać żółtka. Do otrzymanej masy na obr. 1,5 dodawać przesianą mąkę przez sito i proszek do pieczenia. Mieszać ok. 2 min z użyciem kopystki. Otrzymaną masę wylać na blachę wyłożąną papierem do pieczenia o wymiarach 20x35 i piec ok. 25 min w 180 stopniach bez termoobiegu. Sprawdzić wykałaczką czy ciasto nie klei się do patyczka i zostawić na chwilę w piekarniku przy uchylonych drzwiczakch. Następnie po ok. 15 min. wyjąć do ostudzenia.
Ostudzony biszkopt skrapiamy lekko wodą z sokiem z cytryny. Następnie można posmarować go np. powidłami ze śliwek z przepisu z ABC, trochę urozmaicenia, ja tak zrobiłam.
Do "Blokada naczynia miksującego" dodajemy 0,5 litra śmiatny 30 % (schłodzonej). Naczynie powinno być suche. Ustawiamy na obr. 3 bez czasu i obserwujemy przez otwór konsystencję. Ubijamy do uzyskania sztywnej piany. Dodajemy opcjonalnie fix po ubiciu i mieszamy 30 s/obr.1,5. Następnie nastawiamy ponownie obrót 1,5 (bez czasu) i wsypujemy cukier puder, nie mieszajmy za długo tylko aby składniki się połączyły, równiez ok. 30 s max. Powstałą masę przekladamy do miski i dodajemy do niej ok. 150 g wiórków kokosowych i mieszamy z ubitą pianą ręcznie łyżką. Tak powstałą masę wykładamy na ostudzony biszkopt, który wcześniej skrapiamy wodą z cytryną i smarujemy powidłami (opcjonalnie). Ciasto chłodzimy w lodówce, jest gotowe już po 10 min. SMACZNEGO
CIASTO:
MASA
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze