![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/lpvj6kxk-408b7-514320-f60be-1vzp0jws/80278c4b-c937-4291-9dd7-7cbfb5017aaa/main/masa-kajmakowa.jpg)
Czas przygotowania
50min
Czas całkowity
50min
porcja/porcje/porcji
700 g
Poziom
Łatwy
Składniki
Masa kajmakowa
- 1 litry mleko 3,2%
- 350 gramów cukier
- 1 łyżek masło
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wszystkie składniki włóż do naczynia TM.
Ustaw"Blokada naczynia miksującego" obr. 4,5/Varoma/50-65 minut (czas zależy od mleka)
Zamiast miarki umieść na pokrywie Thermomixa koszyczek.
Porady
Z podanej porcji wychodzi ok. 700 gr masy kajmakowej. Masa zgęstnieje podczas studzenia.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Nie wiem, czemu takie negatywne oceny. Mi wyszło super, nic nie wykipiało. Gotowałam przez godzinę. Ja polecam
fanka_stefanka: dziekuje 🙂
TMloverszWroclawia:
.[/i] Nieraz trzeba ciut krócej, a nieraz ciut dłużej. Ja obserwuje kolor, ale też różnie wychodzi
Trudno to wyjaśnić...
W TM5 mleko nie kipialo, natomiast dodalam troche smietanki 30% zamiast masla i czesci mleka. Pycha!
Testowalam ten przepis pol roku temu i wyszła super masa kajmakowa. Dzisiaj akurat wyszła mi twarda, zbita masa, po wylaniu do miseczki po godzinie zastygla jak krowka. Wiec mam cukierki krowki zamiast masy kajmakowej 😊😉 co mogłam zrobic nie tak? Dzisiaj na pewno postawiłam koszyczek, ale może ostatnio postawiłam ta mise do varomy. . .Zaznaczam, że używam cały czas tego samego mleka i cukru.
Witam,
wtedy już zwiększyłam obroty na 3. Cały czas pilnowałam i większych szkód już nie było
kajmak wyszedł przepyszny, ale wiadomo mniejsza porcja przez odlewanie
następnym razem użyje mniejszej ilości mleka to się obejdzie bez niespodzianek ^^
faktycznie mleko mi wykipiało (nie raz 😂), a mam thermomix 31. Dlatego dwa razy trochę odlewałam mleko i zmniejszyłam obroty na 1-2 do czasu aż przestało kipieć, co wypadało na 10 min przed końcem
Pavlova: Bardzo mi przykro... Nie wiem, co poszło nie tak. Robiłam już co najmniej 5 razy i nigdy mi się to nie zdarzyło. A może masz starszy model TM z mniejszą misą?
Zarejestrowałem się tu tylko po to żeby skomentować ten debilny przepis. Tego typu porady są niebezpieczne (niejeden facet myślę mógłby się nadziać, moja żona postukała się w czoło...) i przepis ten powinien być usunięty. Cholerne mleko wykipiało mi w czasie jak byłem dosłownie 2-3 min poza kuchnią i zalało thermomix, pół blatu, wciekło pod szafkę i sam nie wiem jeszcze gdzie. Czyściliście kiedyś kuchnię z mleka z pół kilo cukru ? Nie polecam. Proszę to usunąć i nie narażać innych użytkowników.
Are you sure to delete this comment ?