thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
50min
Czas całkowity
50min
porcja/porcje/porcji
700 g
Poziom
Łatwy
  • TM 5
opublikowany: 29/04/20
zmieniono dnia: 16/09/20

Składniki

Masa kajmakowa

  • 1 litry mleko 3,2%
  • 350 gramów cukier
  • 1 łyżek masło

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki włóż do naczynia TM.
    Ustaw Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" obr. 4,5/Varoma/50-65 minut (czas zależy od mleka)

    Zamiast miarki umieść na pokrywie Thermomixa koszyczek.

Porady

Z podanej porcji wychodzi ok. 700 gr masy kajmakowej. Masa zgęstnieje podczas studzenia.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Masa kajmakowa

Wydrukuj:

Komentarze

  • września 28, 2024 at 20:29
    5.0

    Bardzo dobry kajmak. Zrezygnowałam z masła a cukier miałam brązowy trzcinowy. Był moment w którym prawie wykipiało,ale tylko dlatego że zmniejszyłam obroty do 3,5 Szybko podkręciłem do 4,5 i całe szczęście nic się nie stało tmrc_emoticons.)Pięknie się zrobił, nic się nie przypaliło, nie wykipiało, konsystencja ,kolor.... pyszny. Na pewno sięgnę po przepis kolejny raz.

  • listopada 25, 2023 at 10:50
    5.0

    Nie wiem, czemu takie negatywne oceny. Mi wyszło super, nic nie wykipiało. Gotowałam przez godzinę. Ja polecam

  • kwietnia 29, 2021 at 21:02

    fanka_stefanka: dziekuje 🙂

  • kwietnia 29, 2021 at 20:50

    TMloverszWroclawia:
    Trudno to wyjaśnić...Wink.[/i] Nieraz trzeba ciut krócej, a nieraz ciut dłużej. Ja obserwuje kolor, ale też różnie wychodzi Smile

  • kwietnia 2, 2021 at 12:22

    W TM5 mleko nie kipialo, natomiast dodalam troche smietanki 30% zamiast masla i czesci mleka. Pycha!

  • kwietnia 1, 2021 at 18:37

    Testowalam ten przepis pol roku temu i wyszła super masa kajmakowa. Dzisiaj akurat wyszła mi twarda, zbita masa, po wylaniu do miseczki po godzinie zastygla jak krowka. Wiec mam cukierki krowki zamiast masy kajmakowej 😊😉 co mogłam zrobic nie tak? Dzisiaj na pewno postawiłam koszyczek, ale może ostatnio postawiłam ta mise do varomy. . .Zaznaczam, że używam cały czas tego samego mleka i cukru.

  • października 18, 2020 at 16:00

    Witam,
    faktycznie mleko mi wykipiało (nie raz 😂), a mam thermomix 31. Dlatego dwa razy trochę odlewałam mleko i zmniejszyłam obroty na 1-2 do czasu aż przestało kipieć, co wypadało na 10 min przed końcem tmrc_emoticons.) wtedy już zwiększyłam obroty na 3. Cały czas pilnowałam i większych szkód już nie było tmrc_emoticons.) kajmak wyszedł przepyszny, ale wiadomo mniejsza porcja przez odlewanie tmrc_emoticons.) następnym razem użyje mniejszej ilości mleka to się obejdzie bez niespodzianek ^^

  • września 16, 2020 at 15:46

    Pavlova: Bardzo mi przykro... Nie wiem, co poszło nie tak. Robiłam już co najmniej 5 razy i nigdy mi się to nie zdarzyło. A może masz starszy model TM z mniejszą misą?

  • sierpnia 30, 2020 at 16:18
    1.0

    Zarejestrowałem się tu tylko po to żeby skomentować ten debilny przepis. Tego typu porady są niebezpieczne (niejeden facet myślę mógłby się nadziać, moja żona postukała się w czoło...) i przepis ten powinien być usunięty. Cholerne mleko wykipiało mi w czasie jak byłem dosłownie 2-3 min poza kuchnią i zalało thermomix, pół blatu, wciekło pod szafkę i sam nie wiem jeszcze gdzie. Czyściliście kiedyś kuchnię z mleka z pół kilo cukru ? Nie polecam. Proszę to usunąć i nie narażać innych użytkowników.

Are you sure to delete this comment ?