Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
10min
porcja/porcje/porcji
475
g
Poziom
Łatwy
Składniki
- 20 g + 90 g oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 puszka ciecierzycy (po odsączeniu 240 g)
- 40 g suszonych pomidorów
- 10 liści świeżej bazylii
- 1 gałązka świeżego rozmarynu (ewentualnie szczypta suszonego)
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 70 g czerwonej cebuli, przekrojonej na pół
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek naczynia miksującego.
Dodać 20 g oliwy, dusić 2 min/120°C/obr. 1.
Dodać ocet balsamiczny, dusić 4 min/120°C/obr. 1.
Dodać ciecierzycę, suszone pomidory, czosnek, bazylię, rozmaryn, pozostałą oliwę, sól i pieprz, zmiksować 30 s/obr. 10.
Pastę udekorować listkami bazylii.
Porady
Podawać jako dodatek do pieczywa, pieczywa chrupkiego, krakersów, marchewek, selera naciowego.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
Jedzenie na wynos
Przepis dla studenta
Przyjęcie
Urodziny
Piknik
Grill
Przystawka
Starter
Dodatek
Śniadanie
Drugie śniadanie
Kolacja
Kolacja
Przekąska
Wegetariańska
Przepis dla dzieci
Bez nabiału
Bez jajek
Bez glutenu
Bez laktozy
Łatwe
Naturalne
Szybkie
Kreatywne
Niedrogie
Potrawa wegetariańska
Potrawa z roślin strączkowych
Pasta/dżem
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Polecam 😊 dodałam dużo mniej oleju, miałam pomidory suszone w oleju. Cieciorka że słoiczka 😊
Bardzo smaczne, pominęłam tylko rozmaryn, bo nie lubię i to dodatkowe 90g oliwy) - zamieniłam ciecierzycę z puszki na gotowaną. Pasta jest wtedy sucha i gęsta, można ją obtoczyć tradycyjną panierką (lub w mielonych płatkach gryczanych z jajkiem, aby była bezglutenowa) i zrobić pyszny kotlecik
Ja zmnijszyłem ilość oleju o 20g ale dodałem cały pęczek bazyli świeżej.
Polecam.
Polecam!!!
przepis MEGA
Właśnie zrobiłam..Pyszna, bardzo aromatyczna pasta! Polecam i dodaję do kolekcji
Pasta przepyszna zamiast oliwy dodalam oliwy z pomidorow
Omijam puszki szerokim łukiem. Zastowałem swieżą ciociorke. Pasat super
Konserwy to jedzenie kataklizmu Czy można zrobić to z normalnej ciecierzycy?
Pasta banalnie prosta w wykonaniu i smaczna, choć od razu wprowadziłam dwie modyfikacje: użyłam suchych suszonych pomidorów, a nie ze sloika, zmniejszając ich ilośc do 30 g i zamiast dodatkowych 90 g oliwy do miksowania pasty użyłam wody z gotowania ciecierzycy (tak jak się to robi przygotowując hummus). Jednak porcja ok 900 kcal z samej tylko oliwy, to jak dla mnie za dużo... Na pewno zrobię tę pastę jeszcze nie raz - połączenie ciecierzycy z suszonymi pomidorami jest super! Polecam i pozdrawiam autorkę.