- TM 31
Składniki
- 0,5 litra smietanki 30% lub 36%
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do suchego naczynia miksującego wlać śmietankę, ustawić czas 5 min / 80st / obr 1. Następnie dodać sok z cytryny i ustawić czas 10 min / 80st / obr. 1. przelać do innego naczynia, przykryć i odstawić na około 30 min. W tym czasie masa zgęstnieje i powinny wytrącić się grudki. Na oddzielną miskę nałożyć pasujące sitko nakryć kilkoma warstwami ligniny albo cienką ściereczką kuchenną, przelać masę. Ostudzoną, nakryć folią spożywczą. Wstawić do lodówki na 24h
Porady
Warstwa serka nie powinna przekraczać grubości 2cm, ułatwi to szybsze oddzielenie się serwatki
Można oczywiście zrobić z większej ilości śmietanki, należy pamiętać wtedy że znacząco może wydłużyć się czas oddzielania serwatki. Serek jest gotowy gdy ma odpowiednią konsystencę, taką jak w sklepie :P
Musze jeszcze napisać, że te grudki które sie wytrącają są bardzo małe i praktycznie niezauważalne, ale tak ma być
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Dodany do wypróbowania
Ja robiłem ze zwykłej śmietanki 30% ale moim zdaniem z UHT też powinien wyjść
Śmietana powinna być UHT czy niepasteryzowana?
Maja11
Dokładnie nie wiem ile go wychodzi, więc nie będę sciemniał
tak, jak najbardziej można używać go do deserów/ciast. Według mnie wychodzi nawet lepszy niż w sklepie
juuupiii " alt="" src="http://przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/lol.png" width="19" height="19"> to bedzie taki sam serek jak ze sklepu? Mozna go pozniej dodawac do kremow i innych dań?
rewelacja!! muszę spróbować! ile g serka wychodzi z tej ilości śmietanki?
Lidia
http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/