Ten przepis nie posiada zdjęcia
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
20min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--

Składniki

  • 0,5 litra smietanki 30% lub 36%
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do suchego naczynia miksującego wlać śmietankę, ustawić czas 5 min / 80st / obr 1. Następnie dodać sok z cytryny i ustawić czas 10 min / 80st / obr. 1. przelać do innego naczynia, przykryć i odstawić na około 30 min. W tym czasie masa zgęstnieje i powinny wytrącić się grudki. Na oddzielną miskę nałożyć pasujące sitko nakryć kilkoma warstwami ligniny albo cienką ściereczką kuchenną, przelać masę. Ostudzoną, nakryć folią spożywczą. Wstawić do lodówki na 24h

     

Porady

Warstwa serka nie powinna przekraczać grubości 2cm, ułatwi to szybsze oddzielenie się serwatki tmrc_emoticons.;)

Można oczywiście zrobić z większej ilości śmietanki, należy pamiętać wtedy że znacząco może wydłużyć się czas oddzielania serwatki. Serek jest gotowy gdy ma odpowiednią konsystencę, taką jak w sklepie :P

Musze jeszcze napisać, że te grudki które sie wytrącają są bardzo małe i praktycznie niezauważalne, ale tak ma być tmrc_emoticons.)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Serek mascarpone

Wydrukuj:

Komentarze