Forum bułki grahamki na zakwasie
Zastanawia mnie jednak w Twoim przepisie brak mąki grahamki, która w mojej ocenie powinna stanowić podstawę grahamek. Rozumiem, że bez maki oczyszczonej( u Ciebie tortowej) nie uda się żadne pieczywo.
Elu - ależ mąka graham to również mąka pszenna - http://pl.wikipedia.org/wiki/M%C4%85ka_Grahama
Pytałaś o pieczywo na bazie mąki pszennej, więc odpowiedziałam (ja preferuję pieczywo mieszane, pszenno-żytnie).
Mam zakaz spożywania wszystkiego co pleśniowe a szczególnie drożdży ,stąd moje poszukiwania . Jest mi wiadomo,że zakwas zawiera też dzikie drożdże ale te są przeze mnie tolerowane i dopuszczone przez dietetyka.
Zakaz to zakaz. Żadna różnica czy drożdże przemysłowe, czy dzikie. Pozostaje Ci metoda opiekania, czyli tosty. Opiekanie pieczywa służy "zabiciu" drożdży .
Witaj Elu,
polecam mój przepis na bułki na zakwasie. To są bułki pzenne i zakwas też pszenny ale z mąki typu 2000 czyli zmielone ziarno pszenicy.
http://www.przepisownia.pl/przepisy/bu%C5%82eczki-na-zakwasie-pszennym/447110
Pozdrawiam, Ela
Dziękuję Alu. Zastanawia mnie jednak w Twoim przepisie brak mąki grahamki, która w mojej ocenie powinna stanowić podstawę grahamek. Rozumiem, że bez maki oczyszczonej( u Ciebie tortowej) nie uda się żadne pieczywo. Przeglądnęłam sporo przepisów w grupie pieczywa i znalazłam zawsze mąkę pszenną ( myslę tu o tej z symbolem 500) i czesto drożdże. Mam zakaz spożywania wszystkiego co pleśniowe a szczególnie drożdży ,stąd moje poszukiwania . Jest mi wiadomo,że zakwas zawiera też dzikie drożdże ale te są przeze mnie tolerowane i dopuszczone przez dietetyka.
Dziękuję Ci bardzo i serdecznie pozdrawiam Ela
Gdyby każdy miał to samo, nikt nikomu nie byłby potrzebny.
- ks.Jan Twardowski
Ale zakwas to też drożdże.
Spróbuj z suchimi drożdżami, nie dają kwaśnego odczynu i nie pachną tak jak zakwas czy normalne drożdże.
Na 500 g mąki 3/4 łyżeczki normalnych, albo 1/2 łyżeczki instant.
Zacznij od mieszanki:
100 g mąki razowej (żytnie, pszennej albo orkiszowej)
200 g mąki pszennej tortowej
200 g mąki żytniej typ 700
suche drożdże
a poza tym jak w przepisie na bułki grachamki - sól, woda, oliwa.
Powodzenia.
Dzień dobry, jestem nową nabywczynią thermomixa i usiłuję znależc przepis na bułki grahamki, ale na zakwasie, bowiem nie toleruję drożdzy. Unikam też przetworzonej mąki pszennej typu 500. Proszę wprawionych już uzytkowników o ew. pomoc i podanie mi przetestowanego przepisu.Próbowałam z maką żytnią razową i orkiszowa ale wyszły twarde i niejadalne. Dziękuje.