Forum bułki grahamki na zakwasie

Rozszerz wyszukiwanie
Filtry

  • Aktywność
  • Data

Anuluj
Wyników na stronę:

6 odpowiedzi | Ostatni wpis

Ela.R. wrote:

 Zastanawia mnie jednak w Twoim przepisie brak mąki grahamki, która w mojej ocenie powinna stanowić podstawę grahamek. Rozumiem, że bez maki oczyszczonej( u Ciebie tortowej) nie  uda się żadne pieczywo. 

Elu - ależ mąka graham to również mąka pszenna - http://pl.wikipedia.org/wiki/M%C4%85ka_Grahama

Pytałaś o pieczywo na bazie mąki pszennej, więc odpowiedziałam (ja preferuję pieczywo mieszane, pszenno-żytnie). 

Ela.R. wrote:

Mam zakaz spożywania wszystkiego co pleśniowe a szczególnie drożdży ,stąd moje poszukiwania . Jest mi wiadomo,że zakwas zawiera też dzikie drożdże ale te są przeze mnie tolerowane i dopuszczone przez dietetyka.

Zakaz to zakaz. Żadna różnica czy drożdże przemysłowe, czy dzikie. Pozostaje Ci metoda opiekania, czyli tosty. Opiekanie pieczywa służy "zabiciu" drożdży .

Pozdr. Ala                   Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich


Witaj Elu,

polecam mój przepis na bułki na zakwasie. To są bułki pzenne i zakwas też pszenny ale z mąki typu 2000 czyli zmielone ziarno pszenicy.

http://www.przepisownia.pl/przepisy/bu%C5%82eczki-na-zakwasie-pszennym/447110

Pozdrawiam, Ela

____________

Mój blog kulinarny:

http://ziolowaszuflada.blogspot.com/

Smile


Dziękuję Alu. Zastanawia mnie jednak w Twoim przepisie brak mąki grahamki, która w mojej ocenie powinna stanowić podstawę grahamek. Rozumiem, że bez maki oczyszczonej( u Ciebie tortowej) nie  uda się żadne pieczywo. Przeglądnęłam sporo przepisów w  grupie pieczywa i znalazłam zawsze mąkę pszenną ( myslę tu o tej z symbolem 500) i czesto drożdże. Mam zakaz spożywania wszystkiego co pleśniowe a szczególnie drożdży ,stąd moje poszukiwania . Jest mi wiadomo,że zakwas zawiera też dzikie drożdże ale te są przeze mnie tolerowane i dopuszczone przez dietetyka.

                                                                             Dziękuję Ci bardzo i serdecznie pozdrawiam Ela

                                                           Gdyby każdy miał to samo, nikt nikomu nie byłby potrzebny.      

                                                             - ks.Jan Twardowski                


Ale zakwas to też drożdże.

Spróbuj z suchimi drożdżami, nie dają kwaśnego odczynu i nie pachną tak jak zakwas czy normalne drożdże.

Na 500 g mąki 3/4 łyżeczki normalnych, albo 1/2 łyżeczki instant.

Zacznij od mieszanki:

100 g mąki razowej (żytnie, pszennej albo orkiszowej)

200 g mąki pszennej tortowej

200 g mąki żytniej typ 700

suche drożdże

a poza tym jak w przepisie na bułki grachamki - sól, woda, oliwa.

Powodzenia.

Pozdr. Ala                   Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich


Dzień dobry, jestem nową nabywczynią thermomixa i usiłuję znależc przepis na bułki grahamki, ale na zakwasie, bowiem nie toleruję drożdzy. Unikam też przetworzonej mąki pszennej typu 500. Proszę wprawionych już uzytkowników o ew. pomoc  i podanie mi przetestowanego przepisu.Próbowałam z maką żytnią razową i orkiszowa ale wyszły  twarde i niejadalne. Dziękuje.