Forum Zakalec
Przy cieście pomarańczowym i cytrynowym bardzo dużą rolę odgrywa soczystość owoca. Jeśli jest dużo soku trzeba trochę zmniejszyć ilość owoca.
Przy ciastach wszystko ma znaczenie temperatura produktów ,piekarnik a nawet samopoczucie ,więc próbuj aż będziesz wiedziała w czym rzecz ,a może trzymasz się czasu pieczenia a on jest orientacyjny ,a może za nisko lub za wysoko wstawiasz ciasto w piekarniku?Może Twój piekarnik inaczej trzyma temperature.Pomysłów jest wiele ,ale trzymam za Ciebie kciuki musi wyjść
Z tymi zakalcami to jest dziwna sprawa Moja przyjaciółka robi przepyszne ciasto pomarańczowe z przepisów "Kuchni śródziemnomorskiej" - jest aromatyczne, wyrośnięte i puszyste. Ja robiłam je dwa razy - za każdym razem mega zakalec (!) Postanowiłam, że szybko się nie poddam i będę robiła aż do skutku, czyli Aż wyjdzie bez zakalca, bo przepis i ciasto są super :))))
Witaj Elfryda,
dziękujemy, ten temat pojawił się już na forum. Odpowiedzi do niego znajdziesz w wątku Wskazówki / S.O.S. dla nowicjuszy:
(skopiuj i wklej w pole adresu w przeglądarce poniższy link)
http://www.przepisownia.pl/content/sos-dla-nowicjuszy?page=0#comment-67955?page=5%23comment--890
Zapoznaj się z informacjami dla użytkownika Annabell udzielonymi przez Przepisy Thermomix oraz ElęK.
Pozdrawiamy,
Wykonując ciasto cytrynowego z nośnika trzy razy był zakalec co robię źle?