- TM 5
Składniki
2 kg jabłek
- 40 g cukru
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do "Blokada naczynia miksującego" mixsujacego dajemy 1kg jabłek pokrojonych na ćwiartki razem ze skórka i gniazdami ,zakladamy pokrywke na TM i miarke nastepnie przytrzymujemy reka , póżniej ustawiamy Obroty od 4 do 10 (i stopniowo zwiekszamy ja tak robie okolo 30sekund ) aż do uzyskania
3. Sok z garnaka ja zawsze jeszcze przecedzam przez sitko i wlewam gotowy sok do "Blokada naczynia miksującego" pozniej pasteryzuje 14 min / 80° /obroty 2
4. Zapasteryzowany sok ja jeszcze raz przecedzam przez sitko
5. Z drugim kilogramem jablek robimy to samo
Pozdrawiam i zachecam do robienia soku naprawde smaczny
Sok robimy z 2 kg jablek , ale najpierw bierzemy 1kg jablek i kroimy na ćwiartki razem z gniazdami i dajemy do naczynia mixsujacego , z drugim kilogramem robimy to samo :)
Porady
Sok na koncu mozemy jeszcze wymieszac na obrotach wstecznych okolo 1 min
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
40 g cukru?
soczek naprawdę pysznym. Trochę roboty z wyciskaniem przez gazę ale efekt wynagradza wysiłęk
a co z pulpą?
Dostaliśmy jabłuszka z projektu EMBARGO całą skrzynię - trzeba robić soczki zaraz się zabieram potem napiszę jak wyszło
Are you sure to delete this comment ?