Forum Zbyt luźne ciasto na chleb
Ja zawsze piekę chleby w foremce- keksówce dł. 35-40 cm. Wtedy sa kształtne. Ciasto jest rzeczywiście rzadkie i nie nadaje się na pieczenie bez foremki. Bardziej gęste wychodzi ciasto na chleb żytni, żytnio-pszenny.
Dziękuję za poradę
Pozdrawiam również. Gonia.
Gonia28b,
Chleb można upiec w formie wysmarowanej masłem (lub silikonowej bez smarowania) albo złożyć go kilka razy jak kopertę. Nie powinien się wtedy rozlać na boki.
Witam serdecznie.
Upiekłam ostatnio chleb wiejski z ABC kulinarnego. To moje pierwsze podejście. Ciasto wyrabiałam w termomiksie dokładnie według przepisu. Jedyna różnica, to taka, że zamiast ekstraktu słodowego w proszku (bo nie wiedziałam gdzie tego szukać w sklepach) dodałam płaską łyżeczkę cukru. Wydaje mi się, że konsystencja tego ciasta wychodzi zbyt rzadka. Z trudem uformowałam bochenek, a w ogóle to ten bochenek się "rozlazł". Zrobił się płaski. Chlebuś upiekł się bardzo dobrze. W smaku jest świetny! Pycha! Jedyny problem, to bardzo trudno kroi się go na kromki, a te kromki są po prostu wąskie, a długie...
Co zrobić następnym razem? Dodać trochę więcej mąki? Czy może upiec go w foremce? A Państwu jakie te ciasta wychodzą w konsystencji?