Forum przepis z TM5- SPAGHETTI Z TUŃCZYKIEM
te nieosiagnęte 120 stopni, to nie tragedia , to fakt.
ale długie spagetti owinięte dookoła noży, którego nie idzie ODPLĄTAĆ ...... to tylko mnie sie owija? innym się nie oplątuje? dziwne
Przepis był testowany wielokrotnie. Dla ustawień czasów 1-3 min bardzo rzadko zadana temperatura 120 C osiąga ustawione maksimum. To nie jest problem dla wykonania tego przepisu, tu chodzi o funkcję duszenia, która ma wydobyć smak i dlatego ustawia się temperaturę 120 C.
W punkcie 2 przepisu jest zapis, aby gotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu/100C/obr. wsteczne/obr.1. Najczęściej czas gotowania makaronu do spaghetti to ok. 10-12 min.
Ten przepis chyba nigdy nie był testowany, nie zgadza się z rzeczywistością to co tam napisane
dusić cebule z czosnkiem 2min30s /120 stopni /obr1
po 2 i pół minuty to temperatura urosła tylko do 80 stopni
to samo tyczy sie po wrzyceniu tuńczyka też nie osiaga temperatury 120 stopni, tylko 90
nastepna sprawa, to spagetti , po wrzuceniu wg przepisu i nastawieniu na obroty wsteczne na 1 minutę makaron owinął się szczelnie wokół noży i nie chciał wylecieć , szkoda że nie miałam czasu nagrać film z moich perypetii wyciagania makaronu z thermomixa . w końcu wziełam nożyczki i pociełam go na kawałki = BUU
może inne makarony, muszelki, świderki...... ale nigdy spagetti , ani wstążek NIE wrzucać do naczynia miksujacego = porażka
co do smaku, to OK jest smaczny