Forum Czy ktoś potrafi przerobić przepis na ciasto.

Rozszerz wyszukiwanie
Filtry

  • Aktywność
  • Data

Anuluj
Wyników na stronę:

2 odpowiedzi | Ostatni wpis

Witam,
Jestem nowa na forum oraz nowa w użytkowaniu super sprzetu. Bardzo lubię poniższe ciasto.
Czy potraficie przerobić je na zrobienie w thermomixie?

Przekładanie makowy

  • CIASTO MAKOWE
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 10 dag maku (ok. 2/3 szklanki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • MASA KARPATKOWA
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 15 dag masła
  • DEKORACJA
  • 1,5 szklanki śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 5 dag płatków migdałowych

Ciasto makowe.
Prostokątną foremkę 21x25 cm wyłożyć paierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Mąkę przesiać przez sito i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Po dodaniu ostatniej porcji cukru ubijać pianę jeszcze przez 7 minut mikserem na najwyższych obrotach. Następnie dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać przez 4 minuty. Potem dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (w dwóch turach) i delikatnie wymieszać łyżką. Na koniec dodać w trzech turach suchy mak i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni C i piec przez 35 minut. Wystudzić.

Krem karpatkowy.
1 szklankę mleka zagotować z cukrem. W pozostałej części mleka wymieszać obie mąki i wlać do gotującejgo się mleka. Ugotować budyń cały czas mieszając. Przełożyć do plastikowej miski, przykryć folią spożywczą i przestudzić. W tym czasie utrzeć miękkie masło na puszysty krem. Ostudzony budyń zmiksować na gładką masę i dodać do zmiksowanego masła. Całość dokładnie zmiksować na gładki, puszysty krem. Można schłodzić przez chwilę w lodówce.

Przekładanie
Ostudzony biszkopt przekroić na pół. Na pierwszy blat wyłożyć krem karpatkowy i przykryć drugim blatem. Ciasto wstawić do lodówki na czas przygotowywania bitej śmietany.

Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Ciasto wyjąć z lodówki i na wierzch wyłożyć bitą śmietanę, delikatnie wyrównać i ponownie wstawić do lodówki.

Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni na złoty kolor, przestudzić i udekorować wierzch ciasta. Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

Smacznego!
Będę wdzięczna za pomoc.

Pozdrawiam