Forum Czy ktoś potrafi przerobić przepis na ciasto.
Witam,
Jestem nowa na forum oraz nowa w użytkowaniu super sprzetu. Bardzo lubię poniższe ciasto.
Czy potraficie przerobić je na zrobienie w thermomixie?
Przekładanie makowy
- CIASTO MAKOWE
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 10 dag maku (ok. 2/3 szklanki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- MASA KARPATKOWA
- 1,5 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 15 dag masła
- DEKORACJA
- 1,5 szklanki śmietany kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 5 dag płatków migdałowych
Ciasto makowe.
Prostokątną foremkę 21x25 cm wyłożyć paierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Mąkę przesiać przez sito i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Po dodaniu ostatniej porcji cukru ubijać pianę jeszcze przez 7 minut mikserem na najwyższych obrotach. Następnie dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać przez 4 minuty. Potem dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (w dwóch turach) i delikatnie wymieszać łyżką. Na koniec dodać w trzech turach suchy mak i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni C i piec przez 35 minut. Wystudzić.
Krem karpatkowy.
1 szklankę mleka zagotować z cukrem. W pozostałej części mleka wymieszać obie mąki i wlać do gotującejgo się mleka. Ugotować budyń cały czas mieszając. Przełożyć do plastikowej miski, przykryć folią spożywczą i przestudzić. W tym czasie utrzeć miękkie masło na puszysty krem. Ostudzony budyń zmiksować na gładką masę i dodać do zmiksowanego masła. Całość dokładnie zmiksować na gładki, puszysty krem. Można schłodzić przez chwilę w lodówce.
Przekładanie
Ostudzony biszkopt przekroić na pół. Na pierwszy blat wyłożyć krem karpatkowy i przykryć drugim blatem. Ciasto wstawić do lodówki na czas przygotowywania bitej śmietany.
Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Ciasto wyjąć z lodówki i na wierzch wyłożyć bitą śmietanę, delikatnie wyrównać i ponownie wstawić do lodówki.
Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni na złoty kolor, przestudzić i udekorować wierzch ciasta. Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Będę wdzięczna za pomoc.
Pozdrawiam