Forum bułki bezglutenowe ale i bezmleczne???
Dzięki za podane niżej linki. Niestety jestem nieszczęsnym przypadkiem i nie toleruję ani glutenu, ani laktozy. W diagnozie pomogły mi testy, które mogę polecić: https://eurolinefood.pl/miasto/test-na-nietolerancje-pokarmowa-opole. Fajnie, że jest taka mnogość przepisów, na dania bez glutenu i laktozy, w internecie Można zdrowo i smacznie zjeść
I jak mogłąm zapomnieć, mój ulubiony blog, są tam przepisy na TM i przepisy dla dzieci. Wszystko bezglutenowe, bez nabiału, mleka i cukru. Kobieta, która go prowadzi , prowadzi też program kulinarny o zdrowym bezglutenowym jedzeniu na kanale Kuchnia+ pt" Ugotuj mi mamo". ZObacz sobie, myśle, ze coś znajdziesz.
Coś takiego znalazłam. Zauważyłam, że te przepisy są podane uniwersalno ale wiekszosć blogerów robi, wyrabia w TM, tylko sie nie przyznają. Wiec trzeba sobie samemu dopasować. Masz TM - to możesz sobei zrobić mąke jaką chcesz. A normalne mleko zastępują roślinnym. Na tym blogu są też przepisy na rózne mleka roślinne.
Życzę powodzenia.
Witaj,
Nie wiem czy pomogę ale zobacz sobie blog www.olgasmile.com Ostatnio go pzreglądam i jest tam dużo przepisów na dania takie jak pytasz również bułeczki i chleb. Co prawda nie wiem czy to wszystko mogą jeść małe dzieci ale zawsze można coś zmodyfikować. A doddatkowo wklejam Ci przepis, który znalazłam na bułeczki-muffinki, myśle ze spoko zrobisz w TM i troche zmodyfikujesz dla takiego maluszka.
Ma ciekawe składniki i TM w sam raz się do niego wpisuje (nie wybrażam sobie zrobić tych mudffinek bez TM) ale nie pokuszę sie o przerobienie przepisu na TM, może ktoś bardziej doświadczony i zaawansowany w kuchni. Przepis nie jest mojego autorstwa, znalazłam na blogu www.marvelouswave.com i podaję za nim. Z tego przepisu wychodzi ok. 12 babeczek i Dziewczyna je zamroziła i odmrażała (ok. 5-7 min. w rozgrzanym piekarniku). Takie muffinko-bułeczki zwane paleo.
Składniki:
2 szklanki mąki migdałowej
1/2 szklanki mąki kokosowej
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
skórka z 1 cytryny i 1 grapefruita
4 łyżki maku
4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
1 szklanki mleka kokosowego ( z puszki )
4 jajka
można dodać 3 łyżki miodu
Przyrządzenie:
Suche składniki ( mąki, sode, mak i skórki ) mieszam ze sobą widelcem tak by nie było grudek. Białka z solą ubijam na gęstą pianę. Wlewam mokre składniki do suchych i mieszam. Na koniec dodaje do masy ubite białka łyżka po łyżce i delikatnie mieszam. Ciasto przekładam do papierowych foremek na muffinki i piekę w 180 stopniach przez ok 15 – 20 min
Widze pare przepisów ale nigdzie nie ma zeby było bez glutenu i bez mleka....macie jakis przepis??? poratujcie