Forum Zostały mi bałka jajek - co z nimi można zrobić?
albo kokosanki
z mojej listy przepisów (7 białek)
Nie zapominajcie o bezach albo Pavlovej...:-)
Dziękuję za podpowiedź. Nie wiedziałam, że białka można mrozić. To (i porcja słodyczy) rozwiązuje mój problem. Mogę już spokojnie zabrać się za faworki.
Kewa
Dokładnie, białka można mrozić w woreczkach lub pojemniczkach i zużyć w innym terminie. Z "odstałych" lub rozmrożonych białek można przygotować makaroniki. Białka mogą być wykorzystane również do upieczenia kokosanek lub tarty na kruchym cieście (bez żółtek) z dowolnym "nadzieniem" i pianą z białek.
Białka można również zamrozić
Będę robić faworki (dużo - kilka porcji) i zostaną mi bałka jajek (ok 40szt). Może ma ktoś pomysł co z nimi zrobić? W przepisowni znalazłam "Makowiec z białek" (10 białek i 1 żółtko) oraz bezy (ok. 4 białek). Co z resztą białek? Proszę podzielcie się swoimi pomysłami na zagospodarowanie białek.
Kewa