Forum Ziarna zbóż a mąka
Wagowo 100g ziaren to 100g maki ale nie w każdym przepisie można stosować te zamienniki. 100 g zmielonego ziarna to 100g mąki typu 2000, czyli mąki do wypieku chleba i nie każdy przepis w którym mamy podaną ilość "białej" mąki, czyli typu 550 można zastąpić takim mielonym ziarnem. Do naleśników chętnie dodaję mąkę ze zmielonego ziarna ale tylko część. Resztę dodaję mąkę typu 550 z dobrego źródła, kupowaną na targu z lokalnego młynu.
Ja się również nie zgadzam z twierdzeniem, że tyle ile wagowo ziaren tyle można dać mąki ! Ostatnio tak zrobiłam i chleb był rozpadający się przy krojeniu. Spróbuję kolejnym razem również zrobić z mąki ale dodać więcej wody tak jak Aluna napisała.
A ja, jeśli nie dostaje pszenicy to dodaje mąkę orkiszową. Sprawdza się doskonale, dodaje ok 10_20 g wody więcej niż w przepisie.
Ale czy to jest na pewno 1:1, bo wiem, że jest ogromna różnica w zawartości glutenu a co za tym idzie spoistości potraw w zależności czy robimy z mąki pełnoziarnistej czy zwykłej a co dopiero z ziarna mielonego. Np spróbujcie zrobić naleśniki i zamienić mąkę pszenną na ziarna. Różnica ogromna i to taka, że naleśniki się nie przewracają! Też mam ochotę pozamieniać mąki na ziarna, ale to chyba tak nie działa. Oczywiście z fizycznego puntku widzenia nie ma cudów- 200g mąki to dokładnie tyle samoco 200g ziaren (no bo nie wyparują nam podczas mielenia), ale skład mąki z torebki a przemielonych ziaren to dwie bajki.
Dziekuje bardzo
Nigdy nie mielę ziarna, zamiast daję mąkę razową żytnią albo pszenną, wagowo tyle, ile w przepisie jest ziarna. Jeżeli w przepisie jest 100 g ziarna, to daję 100 g mąki razowej.
Możesz spokojnie zamienic ziarna na mąkę w takich samych ilosciach. Nic się nie stanie.
Witam chciałam upiec chłeb a w przepisie mam 50 G ziaren żyta i 100 G ziaren pszenicy , nie mam gdzie dostać całych ziaren, czy wiecie ile to bedzie G w przeliczeniu na gotowe mąki?dziekuje i pozdrawiam