Forum Witam serdecznie
Pippi wielkie dzięki Mleczko bardzo smakuje moim szkrabom
Ańćka spróbuj jeszcze mleko migdałowe - przepis był w newsletterze nr 20. https://thermomix.vorwerk.com/pl/opieka-posprzedazowa/newsletter/
Archiwum newsletterów też tam jest ale pewnie ten ostani numer z mlekiem będzie dodany jakoś w połowie listopada (możesz też zaprenumerować nowe).
Swietnie, a mleko z mieta jest super, szczegòlnie latem, na ugaszenie pragnienia
Super :D no tak TM daje nam różne mozliwości i jak spróbujemy coś zrobic to potem się okazuje, że kupne potrawy już nie są takie smaczne jak wykonane samemu :D tylko tak dalej :D pozdrawiam serdecznie :D
Ostatnio skorzystałam z przepisu jak zrobić mleko sojowe i co z tego wyszło?? Moja córcia zakazała kupowania mleka sojowego i oświadczyła, że teraz to tylko pije mleko sojowe z TM
Z przepisu podstawowego "wyczarowałam" mleko czekoladowe, jagodowe (waniliowe to chyba nie trzeba pisać ) i o zgrozo na życzenie Olci miętowe - podobno najlepsze do picia przez słomkę.
Witaj Ańćka super z Ciebie Mamusia i kuchareczka Serdecznie pozdrawiam i życzę owocnej inspiracji z TM
Super Ańćka, ze TM cię wciągnął. To naprawdę uzależnia :D ja sama mam alergię pokarmową, więc wiem jak trzeba kombinować, na szczęście mleko mogę. Tutaj znajdziesz mnóstwo inspiracji a wiele produktów można zastąpić innymi tak więc powodzenia życzę i zdrówka dla twoich pociech :D
Gabi49 masz rację przepisownia wciąga. Wczoraj córka znalazła przepis na kopytka, które oczywiście zrobiłam - rodzinka zachwycona. Dzisiaj chlebek i bułeczki. Jak tak dalej pójdzie to nie wiem kto to wszystko będzie zjadał
Próbuj. Zobacz ile tam rodzajów mleka! Zdziwisz się! Kobiety sobie radzą z tymi wszystkimi alergiami. Powiem Ci jednak, że to wszystko skutki przeładowania naszych produktów chemią. Juz wielokrotnie znajomi mojej córki z alergicznymi dziećmi , pojechawszy np. do Bułgarii lub Chorwacji, gdzie jeszcze ta cholerna chemia nie dotarła, stwierdzili, że dzieci maja piękną skórę i żadnych objawów alergicznych.Powrót do Polski i powrót do alergii. Coś w tym jest! Tak więc używaj jak najwięcej TM, bo to przynajmniej w części eliminuje chemiczne dodatki do pożywienia. Ja już chleba nie kupuję w sklepie, piekę sama, bułeczki też , masełko itd. Wprawdzie alergii nie mam , ale zdrowie trzeba sznować w każdym wieku.Moja zapracowana córka też zaczyna się do tego przekonywać, też ma w domu alergików.
GaBi nicka takiego używam od wielu lat, na wszystkich forach, gdzie biorę udział w dyskusjach zawsze występuję pod pseudo. Ańćk - to taki znak identyfikacyjny
Dzięki za wskazówkę, zaraz zajrzę na "ALERGIE". A tak na marginesie to podjęłam próbę zrobienia mleka sojowego o smaku waniliowym (przepis z forum). Ciekawe co wyjdzie i czy dzeciaki go polubią
Ańćka, ależ wymysliłaś swoje pseudo, wejdż w temat " ALERGIE" na tym forum, jest dużo przepisów dla alergików. Wydaje mi się , że znajdziesz też dla swoich dzieciaków odpowiednie. Zapraszamy
Jest mi niezmiernie miło dołączyć do tak przesympatycznego i miłego grona.
... moja córka jest uczulona na kurczaka (inny drób nie), żyto oraz ma całkowitą nietolerancję mleka pochodzenia zwierzęcego i jego pochodne i to jest dla niej najbardziej uciążliwe. Uczulenie jest tak duże, że doprowadziło do zmian na dwunastnicy. Od 2,5 lat na diecie, zmiany cofają się i w okresie ostatnich 2 lat ani jednego ataku astmy. Synek Tomaszek (5 lat) ma alergię na mleko krowie.
Jeśli chodzi o pokaz, prowadził go bardzo sympatyczny pan. Przygotował bułeczki, sok z jabłka oraz zupę z zielonego ogórka z serkiem topionym. Wszystko było pyszne i przedstawione w ciekawy sposób. Tylko sytuacja, kiedy to prowadzący, mimo że został uprzedzony o alergii dzieci, koniecznie chciał aby tej zupki spróbowały "bo taka dobra", mocno mnie zdenerwowała (dla córki spożycie, w tej chwili, nawet odrobiny mleka powoduje bardzo silny ból brzucha i wymioty). Na szczęści wszystko zakończyło się ze zrozumnieniem ze strony prowadzącego no i co naważnejsze zakupem TM
Witaj Ańćka wśród fanek i fanów TM! Świetnie zaczęłaś, tempo rewelacyjne. Zaglądaj tu często, bo przepisownia ma niesamowitą siłe inspiracji. Pomysłów Ci tutaj co nie miara! Braknie Ci czasu, żeby je zrealizować!
Witaj :D oj fajnie że nas znalazłaś :D napewno będziesz często tutaj zaglądać przepisownia ma to do siebie, że uzależnia a praca z TM to sama przyjemność :D zawsze jesteśmy na posterunku, pomożemy jak trzeba i uśmiech prześlemy w pochmurny dzień :D pozdrawiam serdecznie i życzę milej i smacznej zabawy z TM :D
Polecam również warsztaty kulinarne:) jeżeli chciałabyś dowiedzieć się jeszcze więcej o gotowaniu w Thermomixie gratuluję pierwszych przepisów!
Witaj Ela ma racje, to samo chcialam napisac. Na prezentacji przedstawiciel powinien udzielic tych informacji . I ja sie ciesze , ze TM poszedl od razu w ruch :bigsmile: Tak powinno byc . Opròcz przepisòw, znajdziesz tu i nas.... "kumoszki" ;) Pomozemy, poradzimy, pogadamy.... Jest fajnie Przepisownia, zas, opiekuje sie nasza Mixi :) Jak juz wspomniala Ela, napisz cos wiecej na temat alergii, przepisy sie znajda :) Jeszcze raz witam i serdecznie pozdrawiam Czasem pomylki wychodza na korzysc
Witaj Ańćka Dobrze, że do nas trafiłaś. Na pokazie zorganizowanym przez Twojego męża powinien o tej stronie powiedzieć Przedstawiciel handlowy, który Wam to urządzenie sprzedał, a najlepiej zapisać obok swoich danych kontaktowych. Jest jeszcze jedna strona: www.thermomix.pl na której możesz zapronumerować newsletter. Są w nim różne ciekawostki, nowe przepisy, informacje o książkach i Warsztatach kulunarnych w Twoim Okręgu... i wiele innych.
Cieszę się, że przez 4 dni tyle zrobiłaś a córka na pewno jest szczęśliwa, że może Ci pomagać. Napisz coś więcej o tych alergiach dzieci, może będę Ci mogła podać kilka przepisów dla nich Pozdrawiam serdecznie -Ela
Witam wszystkich użytkowników TM. Choć urządzenie to znałam od dawna przerażała mnie jego cena. TM dostałam w prezęcie od męża, po tym jak zjadł placki ziemniaczane przygotowane w TM u mojego brata. W przeciągu kilku dni zorganizował prezentację i od 4 dni jestem bardzo szczęśliwym posiadaczem "robocika". Zdążyłam w tym czasie, wraz z 12 letnią córką, ugotować zupę-krem kalafiorowy, placki ziemniaczane, upiec 3 razy bułki, zrobić sok pomidorowy i kubusiowy, masło orzechowe oraz trochę poeksperymentować z surówkami. Na tę stronę trafiłam z przypadku, szukając przepisu na mleko sojowe (córka alergik, synek też) i jestem bardzo miło zaskoczona że jest takie forum. Mam nadzieję że znajdę wiele ciekawych i smacznych przepisów dla wybrednych alergików ale nie tylko.