Forum Witam serdecznie
Poza lodówką bakterie będą rozmnażać się dalej. Schłodzenie hamuje ich namnażanie. Jogurt postoi w lodówce do tygodnia.
Witam,
Jak długo można trzymać jogurt zobiony w TM... W przepisie jest mowa o 8 słoiczkach ale też żeby parę godzin przed podaniem schłodzić w lodówce... czy mam to trzymać poza lodówką (wszystkiego na raz nie zjemy)?
Dzięki za wskazówki
Hubba
Witam,
Poniżej przepis, polecam!
Jogurt naturalny
SKŁADNIKI:
1000 g mleka 3,2%
2 łyżki mleka w proszku (opcjonalnie)
200 g jogurtu naturalnego, z żywymi kulturami bakterii jogurtowych
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać mleko w proszku, podgrzać 7 min/50°C/obr. 2.
2. Dodać jogurt, podgrzewać 1 min/37°C/obr. 2.
3. Przelać do słoiczków i trzymać 8–12 godzin w ciepłym miejscu, najlepiej owinięte kocem.
4. Przed podaniem schować na parę godzin do lodówki.
nie moge znależć przepisu na jogurt , proszę o pomoc , z góry dziękuję
Witamy nową użytkowniczkę Thermomixa!
Jeżeli będziesz miała jakiekolwiek pytania czy problemy pisz do nas
Pozdrawiam Mixi
Wtam serdecznie. Od miesiąca jestem posiadaczką Termomixa i dopiero zaczynam się a nim zaprzyjaźniać.