Forum Witam Wszystkich !!!

Rozszerz wyszukiwanie
Filtry

  • Aktywność
  • Data

Anuluj
Wyników na stronę:

17 odpowiedzi | Ostatni wpis

Witaj Wojtku ja go mam 3 rok i odpoczywa tylko jak wyjeżdżam na urlop ,więc w moimprzypadku nie przeszło.Hihihihi

Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.


Cześć Agato, faktycznie rzuciliśmy się w wir gotowania. Tak podobno jest na poczatku, później ma być spokojniej, jak mówią bardziej doświadczeni fani Smile

Szkoda, że jak na razie bardziej odtwórczo ale musimy złapać proporcje i wtedy przyjdzie mam nadzieję czas na własne koncepty.

Dzięki za miłe słowa Smile i pozdrawiam Cię.

Wojtek

"Nie zastanawiaj się, co możesz zrobić dla swojego kraju.
Zastanów się, co jest na obiad" Smile
Orson Welles


Wojtku widzę, że nie dasz odpocząć Termomixowi Smile Cieszę się z waszych sukcesów kulinarnych!

Jestem Agata Smile

Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, kiedy nasze skrzydła zapominają jak latać.

Antoine de Saint-Exupéry


Witam i ja nowych fanów .Szalejcie kochani z TM szalejcie .Ja dopiero wróciłam po urlopie i już szaleństwo w kuchni Wink

Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.


No to szalejecie Bigsmile

A że "odtwórczo" - po to się kupuje TM, żeby gotować wg instrukcji :)  Mnie to bardzo odpowiada, bo ja jestem "zadaniowcem" - ma być smacznie, szybko i jak się da to zdrowo Smile

Pozdr. Ala                   Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich


Alu,

zmiana ryżu na inny (parboiled), namoczenie go przed gotowaniem (zgodnie z Twoją propozycją) i zmniejszenie ilości wody poniżej 1 litra pomogło. Nic nie wykipiało tym razem i kurczak w sosie brzoskwiniowym wyszedł palce lizać, no i ryż oczywiście też.

Obok tego, na warsztacie, z pełnym sukcesem mieliśmy z Żoną przez weekend: deser w postaci pianki owocowej na bazie galaretki, placki ziemniaczane, pastę jajeczną i będzie jeszcze na zamówienie ajerkoniak na ciepło Smile

Myślę, że nieźle na początek, pomimo, że na póki co odtwórczo..

Nie możemy wyjść z kuchni, a właściwie odeść od naszego nowego towarzysza kuchennych przygód Wink

Raz jeszcze dzięki za pomoc dla początkującego.

Pozdrowienia,

Wojtek

"Nie zastanawiaj się, co możesz zrobić dla swojego kraju.
Zastanów się, co jest na obiad" Smile
Orson Welles


Bardzo Ci dziekuję Alu.

Masz racje, ze odpowiedz w wątku może się komuś przydać.

Bardzo konketnie mi odpowiedziałaś, raz jeszcze dziekuje. Potestuje z innym ryżem i postaram sie namoczyć wcześniej trochę. Dam znać czy pomogło.

Pozdrowienia,

Wojtek

Wojtek

"Nie zastanawiaj się, co możesz zrobić dla swojego kraju.
Zastanów się, co jest na obiad" Smile
Orson Welles


Wojtku - pozwolisz, że odpowiem w wątku? (może jeszcze komuś to się przyda Smile )

sądzę, że dobrze "kombinujesz", iż to ryż zawinił (bo przecież nie ten, kto kupował Wink )

Otóż w przepisie na gotowanie ryżu jest temperatura 100 stopni C, a w przepisie z którego korzystałeś gotujesz ustawiając temp, Varoma, czyli "wyrzuca" parę. Z założenia pierwsze 8 minut powinno wystarczyć, żeby ryż wchłonął znaczną część wody, ale ... nie napisałeś, jaki to był ryż, bo jeżeli np. ryż parboiled, czy też inny przetworzony (lub np ze sklepu ze zdrową żywnością nieoczyszczony), to one słabo wchłaniają wodę i było jej za dużo. No i czy ryż wcześniej namoczyłeś? Taki mokry szybciej "pije" wodę. Mam nadzieję, że pomogłam, czekam na dalsze chwalenie. Bigsmile

Pozdr. Ala                   Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich


Witam Miłe Panie Agato, Konstancjo, Mixi i Grażyno  Smile

Dziękuję za miłe powitanie !

 

Pozdrowienia,

Wojtek

Wojtek

"Nie zastanawiaj się, co możesz zrobić dla swojego kraju.
Zastanów się, co jest na obiad" Smile
Orson Welles


Dzięki Alu za miłe powitanie :)

Wczoraj robiłem kurczaka w sosie brzoskwiniowym z ryżem - w Varomie.

Wyszło smakowicie ale... w trakcie 2 etapu gotowania (te 20 minut - ryż w koszyku, a kurczak w Varomie - luźno ułożony na 2 poziomach) wykipiała mi trochę woda z garnka pod varomą, przez otwór w pokrywie. Pomimo tego, że wszystko było precyzyjnie odmierzone i zachowane paramerty czasu i obrotów z przepisu. Jedyne co przychodzi mi do głowy, że to wina rodzaju ryżu. A użyłem długoziarnisty jak było w przepisie. Kompletnie nie mam innego pomysłu na powód tego kipienia. Musiałem w trakcie zmniejszać temp. na 90 stopni 2 razy żeby dalej nie kipiało.

Pozdrowienia,Wojtek

Wojtek

"Nie zastanawiaj się, co możesz zrobić dla swojego kraju.
Zastanów się, co jest na obiad" Smile
Orson Welles


Witaj Konstancjo i Wojtku :) 

 

Jestem Agata Smile

Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, kiedy nasze skrzydła zapominają jak latać.

Antoine de Saint-Exupéry


Ja też jestem nowa i Witam Wszystkich!!

Od tygodnia szaleję z thermomixem, to cudowne urządzenie!

Obawy mam jedynie co będzie z moją wagą, jak szaleństwo będzie trwało Wink

Właśnie piekę chlebek orkiszowo-gryczany.

Pozdrawiam

Konstancja


Love Witaj Wojtku Love To jest naprawdę super zakup Party który wkrótce Was zaskoczy i od siebie uzależni  Wink Bigsmile Cooking  1

Pozdrawiam bardzo serdecznie Grażyna ze Szczecina Cooking  2


Bardzo się cieszymy i witamy w gronie Thermofanów Smile

Pozdrawiam Mixi


Witam Cię Wojtku. Myślę, że nawet jak troszkę myślałeś o sobie to żona i tak bedzie zadowolona.

Możecie teraz szaleć w kuchni i jeszcze się tym chwalić Bigsmile To pochwal się co już wyczarowałeś Smile

Pozdr. Ala                   Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich


Witam Wszystkich !!!

Od wczoraj (19.08.2014) jesteśmy z Żoną nowymi i jeszcze "zielonymi" użytkownikami Thermomixa.To był prezent dla Żony (nie ukrywam, że myślałem również trochę o sobie Wink ) na 9 rocznicę ślubu.Mam nadzieję, że to był dobry zakup...

Liczymy na Wasze doświadczenie, z czasem postaramy się dzielić własnymi.

 

Pozdrawiam,

Wojtek

Wojtek

"Nie zastanawiaj się, co możesz zrobić dla swojego kraju.
Zastanów się, co jest na obiad" Smile
Orson Welles