Forum Witam Wszystkich !!!
Witaj Wojtku ja go mam 3 rok i odpoczywa tylko jak wyjeżdżam na urlop ,więc w moimprzypadku nie przeszło.Hihihihi
Cześć Agato, faktycznie rzuciliśmy się w wir gotowania. Tak podobno jest na poczatku, później ma być spokojniej, jak mówią bardziej doświadczeni fani
Szkoda, że jak na razie bardziej odtwórczo ale musimy złapać proporcje i wtedy przyjdzie mam nadzieję czas na własne koncepty.
Dzięki za miłe słowa i pozdrawiam Cię.
Wojtku widzę, że nie dasz odpocząć Termomixowi Cieszę się z waszych sukcesów kulinarnych!
Witam i ja nowych fanów .Szalejcie kochani z TM szalejcie .Ja dopiero wróciłam po urlopie i już szaleństwo w kuchni
No to szalejecie
A że "odtwórczo" - po to się kupuje TM, żeby gotować wg instrukcji :) Mnie to bardzo odpowiada, bo ja jestem "zadaniowcem" - ma być smacznie, szybko i jak się da to zdrowo
Alu,
zmiana ryżu na inny (parboiled), namoczenie go przed gotowaniem (zgodnie z Twoją propozycją) i zmniejszenie ilości wody poniżej 1 litra pomogło. Nic nie wykipiało tym razem i kurczak w sosie brzoskwiniowym wyszedł palce lizać, no i ryż oczywiście też.
Obok tego, na warsztacie, z pełnym sukcesem mieliśmy z Żoną przez weekend: deser w postaci pianki owocowej na bazie galaretki, placki ziemniaczane, pastę jajeczną i będzie jeszcze na zamówienie ajerkoniak na ciepło
Myślę, że nieźle na początek, pomimo, że na póki co odtwórczo..
Nie możemy wyjść z kuchni, a właściwie odeść od naszego nowego towarzysza kuchennych przygód
Raz jeszcze dzięki za pomoc dla początkującego.
Pozdrowienia,
Bardzo Ci dziekuję Alu.
Masz racje, ze odpowiedz w wątku może się komuś przydać.
Bardzo konketnie mi odpowiedziałaś, raz jeszcze dziekuje. Potestuje z innym ryżem i postaram sie namoczyć wcześniej trochę. Dam znać czy pomogło.
Pozdrowienia,
Wojtek
Wojtku - pozwolisz, że odpowiem w wątku? (może jeszcze komuś to się przyda )
sądzę, że dobrze "kombinujesz", iż to ryż zawinił (bo przecież nie ten, kto kupował )
Otóż w przepisie na gotowanie ryżu jest temperatura 100 stopni C, a w przepisie z którego korzystałeś gotujesz ustawiając temp, Varoma, czyli "wyrzuca" parę. Z założenia pierwsze 8 minut powinno wystarczyć, żeby ryż wchłonął znaczną część wody, ale ... nie napisałeś, jaki to był ryż, bo jeżeli np. ryż parboiled, czy też inny przetworzony (lub np ze sklepu ze zdrową żywnością nieoczyszczony), to one słabo wchłaniają wodę i było jej za dużo. No i czy ryż wcześniej namoczyłeś? Taki mokry szybciej "pije" wodę. Mam nadzieję, że pomogłam, czekam na dalsze chwalenie.
Witam Miłe Panie Agato, Konstancjo, Mixi i Grażyno
Dziękuję za miłe powitanie !
Pozdrowienia,
Wojtek
Dzięki Alu za miłe powitanie :)
Wczoraj robiłem kurczaka w sosie brzoskwiniowym z ryżem - w Varomie.
Wyszło smakowicie ale... w trakcie 2 etapu gotowania (te 20 minut - ryż w koszyku, a kurczak w Varomie - luźno ułożony na 2 poziomach) wykipiała mi trochę woda z garnka pod varomą, przez otwór w pokrywie. Pomimo tego, że wszystko było precyzyjnie odmierzone i zachowane paramerty czasu i obrotów z przepisu. Jedyne co przychodzi mi do głowy, że to wina rodzaju ryżu. A użyłem długoziarnisty jak było w przepisie. Kompletnie nie mam innego pomysłu na powód tego kipienia. Musiałem w trakcie zmniejszać temp. na 90 stopni 2 razy żeby dalej nie kipiało.
Pozdrowienia,Wojtek
Witaj Konstancjo i Wojtku :)
Ja też jestem nowa i Witam Wszystkich!!
Od tygodnia szaleję z thermomixem, to cudowne urządzenie!
Obawy mam jedynie co będzie z moją wagą, jak szaleństwo będzie trwało
Właśnie piekę chlebek orkiszowo-gryczany.
Pozdrawiam
Konstancja
Witaj Wojtku To jest naprawdę super zakup który wkrótce Was zaskoczy i od siebie uzależni
Pozdrawiam bardzo serdecznie Grażyna ze Szczecina
Bardzo się cieszymy i witamy w gronie Thermofanów
Witam Cię Wojtku. Myślę, że nawet jak troszkę myślałeś o sobie to żona i tak bedzie zadowolona.
Możecie teraz szaleć w kuchni i jeszcze się tym chwalić To pochwal się co już wyczarowałeś
Witam Wszystkich !!!
Od wczoraj (19.08.2014) jesteśmy z Żoną nowymi i jeszcze "zielonymi" użytkownikami Thermomixa.To był prezent dla Żony (nie ukrywam, że myślałem również trochę o sobie ) na 9 rocznicę ślubu.Mam nadzieję, że to był dobry zakup...
Liczymy na Wasze doświadczenie, z czasem postaramy się dzielić własnymi.
Pozdrawiam,
Wojtek