Forum Vademecum przypraw
Fnaf is currently one of the most widely acclaimed horror games. This game is certain to provide you with thrilling moments of anticipation and numerous unexpected twists. You have the option to engage in gameplay directly through the web browser on our website.
[size= 12.0pt; line-height: 115%]https://fivenightsatfreddys3.com[/size]
Ja mam w sumie pytanie. Bo znalazłem coś takiego: https://apteka.bonifratrzy.pl/eliksir-z-kurkumy-100ml.html i nigdy wcześniej czegoś takiego nie widziałem. W ogóle kupował ktoś kiedyś z was kurkumę w aptece? jeśli tak to czym różni się od normalnej ze sklepu.
Dziewczyny spróbujcie zajrzeć na http://www.przyprawowy.pl/ . Sporo informacji o przyprawach Niestety w mojej przeglądarce tak wyglądają linki ,ale warto wpisać adres ręcznie
Oj tam oj tam nie narzekaj ,trochę powiększyć i widać
Haniu ja też , tylko kurcze mogło by być troche bardziej wyraźne to zdjęcie
:DMoniczko dzięki nie o wszystkim wiedziałam
Ja też coś wstawie
Ostatnio trafiłam w sieci na sposób zakonserwowania świeżych ziół, podaję link poniżej.
http://www.thekitchn.com/freeze-herbs-in-olive-oil-173648
Wydaje mi się ,że jest to godne zainteresowania.
;) Wszystkie porobilysmy sciagi, chyba Przyda sie . Skonczy sie pisanie karteczek na sloiczkach
:D Vercia dziękuję bardzo :D wydrukowałam już "ściągę" dla mojej rodzinki, bardzo się ucieszyli z tej skarbnicy wiedzy :D pozdrawiam kochana :D
Veroniko serdeczne dzięki za wszystko co dla nas zrobiłlaś
Veroniko, moja lodówka ma 2 metry wysokości, zaklejone są co prawda całe drzwi od chłodziarki ale została cała boczna ścianka i drzwi od zamrażarki tak że jest ciągle miejsce (jutro pójdę sobie podrukować, bo nie mam drukarki w domku) jeszcze raz dzięki
Haniu, to nie tylko moja wiedza :) Wspòlna praca z dziewczynami, + pomoc komputera, dala taki wynik :bigsmile: A wynik wyszedl swietny, trzeba przyznac ;) Cieszymy sie wszyscy Przyda sie w kuchni, jak znalazl
:OJestem pod wielkim wrażeniem Twojej wiedzy ,a ja myślałam ,że wiem "wszystko" o przyprawach
Nie ma za co, Gabrysiu Wiesz, ze ja Was wszystkie tak strasznie lubie .......No to bede slawna ;) Ja tez sobie wydrukowalam, chociaz mam na Word, ale lubie miec i na papierze :) Zreszta , z kompami nigdy nic nie wiadomo..... A ksiazka, to ksiazka
Ja już mam u siebie tabelkę. Wydrukuję i zrobię książeczkę. Veroniko, oficjalne dzięki! W kuchni mam specjalną szfke na wszystkie książki i przepisy kulinarne, tam sięgam i mam zawsze pod ręką. Tam też będzie vademecum przypraw Veroniki , w skrócie: "VP -V".
Aniu, nie dalam rady jej wstawic inaczej. Mixi tez podeslalam, by moze wymyslila jakis sposòb, ale dala mi znac, ze takiego formatu nie da sie umiescic. Aniu, jest tego duzo. Obkleisz cala lodòwke
Super Vercia! dołączam się do słów uznania i podziwu !
a próbowałaś ją wstawić jako "obrazek" a nie jako tabelkę ?
zrobię trochę miejsca na lodówce i przykleję jesteś super !
Do wszystkich uzytkownikòw !!!
Po konsultacji z Mixi, zwracam sie do wszystkich zainteresowanych oryginalna tabelka Vademecum przypraw. Chetni sa proszeni o kontakt prywatny ze mna, podajac adres e-mail. Przesle prywatnie wszystkim. Tabelki w oryginalnym formacie nie sposòb umiescic na Przepisowni
Dziewczyny, mialam dodac i w koncu mi umknelo:) Brawa naleza sie wszystkim, kazdy dodal cos od siebie, a ja to pozbieralam i uporzadkowalam. Wszystkie zasluguja na pochwale !!! Mysle, ze czas kazdej z nas, poswiecony tutaj, zasluguje na pochwale
No, taka wielka, to ja nie jestem..... 1,58m x 48kg..... Zartuje... buziaczki
Veroniko jestem pod wielkim wrażeniem!!!! Zaraz wyślę Ci swój adres mailowy i mam nadzieję, że tabelka będzie ok. Wydrukuję ją sobie i powieszę w ramkach w kuchni, żeby moje kochane córeczki wiedziały gdzie szukać wiedzy JESTEŚ WIELKA!!!!
Grazynko, jak chcesz ladna tabelke do wydrukowania, to tez przeslij mi prywatnie Twòj e-mail, podesle Ci
Veroniko jesteś WIELKA Bardzo bardzo dziękuję
Spròbuje na priwa... nie wiem czy wyjdzie lepiej...Albo podajcie mi dziewczyny, Wasze adresy e-mail, moze w ten sposòb bedzie lepiej.... Moze wyjdzie ladniejsza, jak nalezy...
Gabrysiu, jesli mòwisz powaznie, to ja z checia Lubie nature , obojetnie co.... gòry, ptaszki , kwiatki.... Albo podesle Ci zdjecie mojej papuzki ???
Veronika, Brak mi słów uznania! Ależ się napracowałaś! Prawdziwa skarbnica wiedzy o przyprawach i to w/g alfabetu! Ja Ci podpowiem: zrób z tego "kasę" , znajdź wydawcę! Takiego vademecum jeszcze nie spotkałam! Może tę tabelkę prześlesz na nasze priva? Ja pierwsza się zgłaszam! Może jakoś Ci się zrewanżuję? Może coś Ci namalować? W czym gustujesz? To nie żarty, ja poważnie!
Vercia Ty się nic nie denerwuj, ja jestem zadowolona, ponieważ wszystko jest razem po kolei i nie trzeba skakać pomiędzy wiadomościami i szukać, a tu super :D moje wielkie gratulacje, napracowałaś się dziewczyno :D i ja bardzo dziekuję :D naprawdę kawał dobrej roboty :D
Dziewczyny, wlasnie to mnie martwilo.... jak wstawie ta tabelke..... Tabelka jest ladna, kolorowa, wszystko poukladane w rzadkach, osobno, podzielone, nazwy, tytul..... Wstawilam tutaj, pròbujac kilka razy, bez skutku.... Pròbowalam na wszystkie mozliwe sposoby...Wychodzi taka i nic na to nie poradze..... Tyle pracy na nic.... Musimy zadowolic sie takim czyms....Inaczej komp nie chce jej wstawic. Ja wstawiam po mojemu, a komp po swojemu przekreca. Poukladane to wyszlo, ale nie podoba mi sie wcale....J)
VADEMECUM PRZYPRAW NAZWA ZASTOSOWANIE WLASCIWOSCI Ajwain (Adzwan) Do plackòw, pikantnych przekasek z dodatkiem orzechòw I warzyw straczkowych, potraw macznych, ciast, krakersòw; nadaje mocny zapach tymianku Trawienne, antyseptyczne, Anyz Gwiazdzisty Do alkoholi, gotowanych jarzyn (czerwona kapusta, marchew, szpinak, buraki), dziczyzny, sosòw miesnych, kompotòw, piernikòw,pieczywa, slodkiego ryzu, kuchni indyjskiej, cukierkòw, budyniòw, sosòw z ryb, owocòw morza, ponczòw, syropòw Trawienne, na gazy i wzdecia, kolki u dzieci, lagodzi nudnosci i niestrawnosci u osòb starszych, antyspazmatyczne, na bòle menstruacyjne, astme, koklusz, konwulsyjne kaszle, zapalenie oskrzeli, zwieksza produkcje mleka u matek karmiacych, pomocny w leczeniu impotencji i ozieblosci; olejek- uzywany zewnetrznie na wszy, pchly, kleszcze, swierzb; UWAGA !!! – olejek moze byc uzywany tylko pod nadzorem profesjonalisty zielarza, w czasie ciazy- ilosc uzywana normalnie do gotowania, , Anyzek Do salatek, zielonych sosòw, farszòw, warzyw, octòw aromatyzowanych, ciast, herbatnikòw, pieczywa, owocòw morza, sosòw slodkich i pikantnych, alkoholi Patrz- anyz Asafetyda Do potraw- zamiast cebuli; ma ostry zapach ( w gotowej potrawie nie czuc) Wskazana dla osòb,ktòre maja problemy z jelitami i watroba, na wzdecia, lagodzi bòl zebòw (rozpuscic w soku z cytryny i lekko podgrzac, nasaczyc wate i przylozyc do bolacego miejsca), na astme, przeziebienia, zapalenie oskrzeli; UWAGA !!!- kobiety w ciazy – dzialanie poronne i antykoncepcyjne Bazylia Do potraw duszonych, kurczaka, zupy i sosòw pomidorowych, ryzu, ryb, salatek, aromatyzowania octòw balsamicznych. Zaostrza apetyt (lekko), poprawia trawienie ( zapobiega wzdeciom i niestrawnosci), na przeziebienie (napar z bazylii), antybakteryjna (na gòrne drogi oddechowe), obniza goraczke, na infekcje gardla, suszona bazylia na bòl glowy (listki zalac wrzaca woda, ostudzic, zamoczyc w niej gaze i przylozyc do czola), sok+odrobina miodu- rozgrzewa, dziala uspokajajaco ( na stres, przemeczenie i bezsennosc), wlasciwosci przeciwzapalne (na stawy), w aromaterapii- redukuje migreny i bòle zatok Bylica Draganek Do zup, sosòw, zimnych i cieplych dan, marynat (ogòrki, kapusta), octu ziolowego, musztardy, w diecie bezsolnej zamiast soli, drobiu, ryb, potraw z jajek; nie nalezy jej gotowac !!! Lekko moczopedny, wzmaga wydzielanie sokòw trawiennych, uzupelnia brak witaminy A, stosowany przy kuracjach wzmacniajacych ( ze wzgledu na slabe dzialanie, jest stosowana najczesciej w mieszankach ziolowych) Cebula (Dako . Rawska. Wolska. Zytawska. Dymka. Hilton. Clipper. Amigo. Czerniakowska, Red Baron. Sherpa. Sochaczewska. Hetmanka.) Do sosòw, zup, potraw z mies (wolowina, wieprzowina, dziczyzna), twagogu, salatek, kuchni greckiej, meksykanskiej, chinskiej, indyjskiej
Dako- krucha, soczysta, delikatny smak. Rawska- ostra. Wolska- twarda i dosc ostra. Zytawska- srednio twarda i dosc ostra. Dymka- mala, do wszystkiego. Hilton- miekka i lagodna. Clipper- miekka i lagodna. Amigo- miekka, delikatny smak. Czerniakowska- lagodna. Red Baron- miekka, lagodny smak. Sherpa- bardzo twarda, lagodny smak. Sochaczewska- jedrna i lagodna. Hetmanka- twarda i lagodna
Zròdlo olejkòw lotnych, witamin (B, E, PP, C), pektyn, bialka, skladnikòw mineralnych, pomaga w infekcjach ukladu oddechowego, pokarmowego, poprawia trawienie, przeciw zaparciom, obniza cisnienie, poziom cukru we krwi, cholesterol, moczopedna; nie naduzywac- choroby nerek, watroby, zoladka !!!, zapobiega powstawaniu zakrzepòw Chili Przyprawa bardo pikantna; do miesa (wolowiny, wieprzowiny, drobiu, ryb, gulaszy, zup- miesnych i rybnych), wyostrza smak potraw z grochu, soczewicy, kaczki i gesi, do duszonych warzyw, drinkòw, czekolady Na przemiane materii, zròdlo witaminy C (tzw. Vitamina mlodosci), ulatwia gojenie sie ran, hamuje krwawienia, na zatoki, katar i drogi oddechowe, niszczy komòrki nowotworowe, pobudza uklad rozpuszczajacy zakrzepy, na chorobe wrzodowa zoladka i dwunastnicy, piekacy smak poprawia nastròj, na lagodzenie bòlòw, dziala odchudzajaco ( szybsza przemiana materii) Curry
Dodatek do ryzu, do potraw z kurczaka, ryb, zup ( rosòl, jarzynowa), salatek, gotowanych warzyw ( kalafior). Silne dzialanie antynowotworowe Cynamon Zapach do slodyczy, owocòw surowych, pieczonych, gotowanych (jablka…), do kremòw, pieczywa, ciast, miesa, ryzu, vin brulè, napojòw (punch, vino…) Trawienne (wzmaga i pomaga w trawieniu), antygrzybiczne, antynowotworowe, antyseptyczne, antyoksydacyjne, na miazdzyce i cukrzyce, hamuje wzrost bakterii gastrojelitowych ( Helicobacter pylori)- etanolowy ekstrat cynamonu Czarnuszka Do pieczywa, przetworòw warzywnych, aromatyzacji wina, miesa, kapusty Na przeziebienia, kaszel, chore zatoki (miòd czarnuszkowy- 1 lyzka miodu + 1 lyzeczka czarnuszki + 1 lyzeczka wina lub wòdki 40%, wymieszac- 2 razy dziennie po 1 lyzce), do przemywania schorzalych i bolacych miejsc, do wcierania na reumatyzm, miesniobòle, kontuzje sportowe, miesniobòle (pòl szklanki mielonych nasion zalac 250ml alkoholu 40%, odstawic na 7 dni, przefiltrowac, wcierac nalewke), na tradzik, luszczyce, wypryski- do przemywania ( 1 lyzka nalewki + 200ml wody mineralnej, wymieszac), napar (1 lyzka rozdrobnionych nasion zalac 1 szklanka wrzacej wody lub mleka, odstawic na 20min, przecedzic, pic 2-3 razy dziennie po 100-150ml, mleko oslodzic miodem) w chorobach ukladu oddechowego (male dawki co 2-3 godziny), do plukania narzadòw plciowych przy infekcjach i stanach zapalnych, do lewatyw przy zakazeniu jelita grubego grzybami, jako krople do nosa przy katarze i chorych zatokach (1 lyzka rozdrobnionych nasion zalac 100ml roztworu fizjologicznego soli 0,9% (w aptece), zagotowac i odstawic na 30min, przecedzic, uzupelnic brakujaca ilosc roztworu- do 100ml , przefiltrowac przez wate, zakrapiac do nosa kilka razy dziennie Czaber Ogrodowy Do roslin straczkowych, farszòw do indyka, kaczki, ciezkostrawnych potraw, ziemniakòw, kapusniaku, krupniku, wedlin, kielbas wlasnej produkcji, sosòw miesnych, grzybowych Trawienne, pobudza apetyt, na problemy ukladu pokarmowego, biegunki, niezyt jelit, zoladka, lagodzi skurcze, pomaga w leczeniu pasozytòw ukladu pokarmowego Czosnek Niedzwiedzi Do kanapek, salatek, suròwek, majonezu, masla ziolowego, duszonych warzyw, roslin straczkowych, sosòw, ryb, zup, siekanych mies, farszòw (pierogi,pasty drobiowe) Zròdlo witaminy C, pobudza apetyt, dziala antyoksydacyjnie, podnosi odpornosc, wzmacnia serce i jego prace, obniza cisnienie tetniczne, odblokowuje system zylny z nadmiaru cholesterolu, poprawia prace zoladka i jelit, regeneruje komòrki, chroni przed przedwczesnym starzeniem sie organizmu Czubryca czerwona Do mies, leczo, pikantnych gulaszy, bigosu, sosòw, pomidoròw, ogòrkòw, jajek; przyprawa pikantna, zaostrza smak potraw. Patrz - czaber Czubryca zielona Do kanapek, nabialu, zup (rosolu, jarzynowej), warzyw, salatek (z feta), suròwek, sosòw (venaigrette), masla, jajecznicy, zapiekanek, pizzy; przyprawa lagodna, pochodzenia bulgarskiego, Patrz - czaber Dziegiel Litwor Jako zapach do sosòw, ryb, alkoholi Ulatwia i przyspiesza trawienie, usuwa nagromadzone gazy, zalecany w nadmiernej pobudliwosci, bezsennosci, wyczerpaniach nerwowych, bòlach glowy, oslabieniach, oczyszcza organizm ze zbednych produktòw przemiany materii, srodek antybakteryjny ( 1 plaska lyzka rozdrobnionych korzeni zalac 1 szklanka wrzacej wody, parzyc przez 20min. pod przykryciem; 1h przed posilkiem- pobudza apetyt; po posilku- poprawia trawienie) Galka Muszkatolowa Do sosu beszamelowego, dan z ziemniakòw i szpinaku, dan na slodko i na slono Trawienne, lagodzi bezsennosc, wzdecia, reumatyzm, nadpobudliwosc. UWAGA !!! Spozycie wiekszych ilosci moze spowodowac sennosc, euforie lub halucynacje Garam Masala Mieszanka przyprawowa (kmin rzymski, kolendra, czarny pieprz, kardamon, lisc laurowy, gozdziki, cynamon, chili, galka muszkatolowa) – istnieja ròzne odmiany mieszanki; do potraw miesnych (drobiu, wieprzowiny, baraniny(, warzyw, ryzu, sosòw, potraw z ryb, dobrze laczy sie z jogurtami i ogòrkowymi dodatkami Patrz – poszczegòlne skladniki Gorczyca Nasiona- do przyprawiania wedlin, miesa wolowego i wieprzowego, potraw rybnych, masla ziolowego, marynat (ogòrki, kapusta kiszona) Rozgrzewajace miesnie i stawy ( woreczki z nasionami – przykladamy na chore miejsca; UWAGA !!!- niewskazane dla kobiet ciezarnych- zawiera kwas erukowy) Gozdziki Do deseròw, gotowanych owocòw, marynat, gotowanej wolowiny, pieczywa, ryzu z miesem lub warzywami, bigosu Dzialanie odkazajace, na bòl zeba (rozgniecione w mozdziezu), bakteriobòjcze Hibiskus Do naparòw ziolowych- kwiat swiezy (leczniczych), mieszanek ziolowych w kuchni( kwiat suszony)- poprawia smak I kolor, herbat smakowych Cenne zròdlo witaminy C i innych, wapnia, soli mineralnych, tzw. “czerwone zloto” (aromat i smak), na trawienie ( przyspiesza premiane materii), dziala orzezwiajaco, przeciwzapalnie, lagodzi podraznienia, oczyszcza organizm Hyzop Lekarski Do salatek, zup (ziemniaczana, fasolowa), twarogu, pasztetòw, pieczeni cielecej, zaprawa do likieròw Trawienne, dziala moczopednie, zmniejsza pocenie (napar) Imbir
Do ciast (piernikòw), budyniu, kislu, kompotòw, likieròw, piwa, pasztetòw, gulaszy, dan egzotycznych.
Na zatrucia pokarmowe, dziala przeciwbakteryjnie, hamuje wymioty, swietnie rozgrzewa, na mdlosci- dla kobiet ciezarnych, na bòl gardla ( zucie plasterkòw), na cholesterol, na wzrok
Jalowiec
Do kapusty kiszonej, dziczyzny (ptaki), miesa pieczonego, baraniny, ryb, pasztetòw, sosòw, marynat, bigosu, komponowania wlasnych mieszanek przypraw
Na artretyzm, bialkomocz, bolesne miesiaczkowanie, cukrzyce, kamienie moczowe, stwardnienie tetnicze, zmeczenie, nadczynnosc tarczycy, dermatozy, bòle zebòw, rany niegojace, tradzik
Kakao
Do kurczaka, indyka, napojòw, slodyczy, dan egzotycznych, niektòrych potraw slonych (pieczywo), dekoracji.
Przeciwbiegunkowo
Kapar Ciernisty
Do farszòw, pizzy, sosòw (jajeczny)
Przeciwbòlowo, przeciwreumatycznie, na watrobe i sledzione
Kardamon
Do potraw z ryzu, slodyczy, cieplych napojòw (kawa, herbata), win, marynat miesnych, kielbasy.
Na skurcze, kolki, brak apetytu, gazy, wzdecia, problemy trawienne
Kminek
Do salatek, twarozku, pieczywa, zup (kapusniaku), kiszonej kapusty, bigosu, ziemniakòw, kielbasy, sosòw.
Trawienne, na problemy z jelitami (napar lub kminek zmielony), moczopedny,
Kmin Rzymski
Jako zapach – dodajac do wody, w ktòrej gotuja sie warzywa, do marynat, gulaszy, seròw, pikli, salatek, ryzu, sosòw
Trawienne, dziala przeciwzapalnie, moczopednie, napotnie, pobudza serce i uklad oddechowy do pracy
Kolendra
Do warzyw (kapusty), ryzu, pieczonego miesa, sosòw, marynat, alkoholi,zup
Trawienne, oczyszcza krew, wzmacnia organizm, rozkurczowe
Koperek
Patrz- koper wloski
Na trawienie, skurcze zoladka, kolki, biegunke, wymioty, nieprzyjemny zapach z ust, nerki, kaszel, niedobòr pokarmu u matek karmiacych, relaksuje, na kolki i wzdecia u noworodkòw
Koper Wloski
Do miesa, ryb, farszu do pieczeni wieprzowej, pieczywa, alkoholi, duszonej i kiszonej kapusty, ryzu, ogòrkòw, gotowanych warzyw korzennych
Przeciw wzdeciom, moczopedny, rozkurczajacy
Korzennik lekarski
Do wedlin, mies konserwowanych, marynat
Dzialanie pobudzajace, rozgrzewajace, reguluje prace przewodu pokarmowego, wzdecia, kolki, na przeziebienia (napary)
Kozieradka
Do marynat, makaronòw (sosòw), pieczywa, potraw miesnych, salatek, zup, w kuchni wschodniej, jako dodatek do mieszanek ziolowych
Uszczelnia naczynia krwionosne
Kurkuma
Do ciast, ryzu, kalafiora, zup (jarzynowa), kurczaka, ryb, ragù, owocòw morza, ziemniakòw, baklazanòw.
Barwi potrawy na zòlto, dziala pobudzajaco, zwieksza wydzielanie zòlci, wchodzi w sklad curry (dzialanie antyrakowe), wlasciwosci przeciwzapalne, antyoksydacyjne, oczyszczajace, diuretyczne, na kolke, watrobe, katar, przeziebienia, drogi moczowe, niestrawnosci
Lisc Laurowy
Do zup, miesa, warzyw (kapusty, kapusty kiszonej, ogòrkòw)
Lagodzi zapalenie oskrzeli, suchy kaszel, olejek- na bòle reumatyczne, zwichniecia, opuchniecia sciegna, zylaki; dziala lagodzaco na zoladek, poprawia apetyt
Lubczyk
Do zup (z ziemniakami, fasola, zielonym groszkiem, soczewica), duszonego miesa, plackòw z kurczaka, smazonych warzyw, owocòw morza; kadryzowane lodygi – do dekoracji ciast i deseròw, miesa, pieczywa, krakersòw, herbatnikòw, niektòrych slodyczy
Trawienne, zòlciopedne
Lukrecja Gladka
Do deseròw, lodòw, cukierkòw, parfait, napojòw, ryb, owocòw morza, miesa wieprzowego
Na zoladek
Majeranek
Do sosòw, marynat, dziczyzny, dan wloskich (pizzy, miesa w sosie, farszòw, pulpetòw, slonych wypiekòw, grzybòw, sosòw, fasoli, salatek mieszanych i pomidorowych, seròw, skorupiakòw, octòw i olejòw aromatyzowanych, niektòrych napojòw alkoholowych)
Swietny srodek uspokajajacy, na stres, na bòle, bezsennosc, na trawienie, przeciw katarowi, na kolki, blokuja fermentacje w jelitach i dzialaja kojaco na wzdecia, stany zapalne zatok (do picia, inhalacji)
Mak
Do pieczywa, salatek, slodyczy
Trawienne, zapobiega miazdzycy, bogaty w skladniki mineralne, wplywa korzystnie na uklad nerwowy, dziala przeciwbiegunkowo
Melisa Lekarska
Do sosòw, alkoholi, salatek, zapiekanek, potraw z jajek (omlet), herbatnikòw ziolowych, koktajli z bialego wina, z mlekiem- jako dodatek do slodkich sosòw,
Dziala uspokajajaco (napar), wzmacniajaco, pobudza apetyt, na przeziebienia
Mieta
Do sosòw, miesa, roslin straczkowych, napojòw odswiezajacych, alkoholi, jako dekoracja
Dziala rozkurczowo, na nerwicowe choroby zoladka
Mirt Zwyczajny
Do macerowania miesa (baranina, wieprzowina, dròb)
Trawienne, dziala rozkurczowo, dzia odkazajaco na skòre
Niecierpek
Do zup, salatek, dziczyzny
Dziala przeciwzapalnie, moczopednie, rozkurczowo, przeciwluszczycowo, przeciwreumatycznie, przeciwtradzikowo, hipoglikemicznie, przeciwmiazdzycowo, przeciwbakteryjnie, przeciwalergicznie, przeciwnowotworowo, chroni miazsz watroby, nerek, serca
Oregano
W kuchni wloskiej, do pizzy i potraw z uzyciem pomidoròw (la caprese, itd), baklazana, cukinii, duszonych mies, zapiekanek, salaty, zup
Daziala moczopednie, przeciwbakteryjnie, przeciwskurczowo, poprawia trawienie
Papryka Ostra
Do zapiekanek, seròw, jajek, sosòw, dan miesnych, ryzu, salatek
Stymuluje trawienie i funkcje jelit, dziala rozgrzewajaco, przeciwbòlowo, przeciwzapalnie, antybakteryjnie, rozpuszcza zakrzepy i poprawia krazenie krwi, na biegunke, zapalenie oskrzeli, zatoki; UWAGA !!! nie spozywac przy wrzodach zoladka i dwunastnicy, choroby przewodu pokarmowego, refluksu, choròb skòry, ciazy
Papryka Slodka
Do sosòw, dan z ryzu, suròwek, kanapek, gulaszy, dan miesnych, rybnych, zup; nadaje sie do mrozenia i marynowania
Zawiera vitamine C, dziala przeciwbòlowo, na przeziebienia, grype, choroby ukladu oddechowego, zatoki
Pieprz Bialy
Do drobiu, ryb, sosòw bialych, pasztetòw, seròw, poprawia smak (warzywa, zupy, podroby, desery); delikatniejszy od czarnego
Pobudza i stymuluje premiane materii; patrz pieprz czarny
Pieprz Cayenne
Do zup (zaostrza smak), ryzu, warzyw (kalafior, duszone ogòrki), karkòwki, stekòw, drobiu, ryb, ciemnych sosòw, potraw miesnych (gulasz, golabki, fasolka po bretonsku)
Wplywa korzystnie na przemiane materii, obniza poziom cholesterolu, dziala przeciwbòlowo, na infekcje gardla (plukanki), rozgrzewa, oczyszcza organizm z toksyn
Pieprz Cytrynowy
Mieszanka skladnikòw (pieprz czarny, kwasek cytrynowy, cukier, cebula) – do ryb (surowe, smazone, duszone, z grilla), miesa (steki, smazone, pieczone, z grilla), sosòw ( dressing, vinaigrette)
Patrz – pieprz czarny
Pieprz Czosnkowy
Ostra mieszanka – do zup, sosòw, dan miesnych (ròwniez z grilla), ryb, warzyw, grzybòw, seròw, jaj
Patrz- czosnek i pieprz czarny
Pieprz Czarny
Przyprawa uniwersalna, mozna go dodawac niemal do wszystkich pieczeni, marynat, sosòw, tlustych rosolòw (lzej strawny), salatek, jarzyn, risotto, potraw z bialego i zòltego sera
Dziala przeciwzapalnie (lagodzi goraczke i objawy przeziebienia), przeciwbòlowo, na trawienie, wzmacnia miesnie, wspomaga ukrwienie tkanek
Pieprz Czerwony
Do owocòw morza sosòw smietankowych, dekoracji; nie nadaje sie do potraw o dlugim czasie gotowania; aromatyczny i mniej ostry
Patrz - pieprz czarny
Pieprz Ròzowy
Do ryb, sosòw, cieleciny, drobiu, salatek, jaj, zup, deseròw lodowych, dan pieczonych i smazonych; zwany gwinejskim
Patrz – pieprz czarny
Pieprz Syczuanski
Do gotowanych i pieczonych ryb, ciemnych sosòw, potraw chinskich (kurczak z warzywami, w sosie slodko-kwasnym); ma pikantny i lekko cytrynowy smak
Patrz – pieprz czarny
Pieprz Zielony
Delikatnie slodki, aromatyczny – do miesa, ryb,zup, sosòw, salatek, niewielkie ilosci do niektòrych deseròw
Patrz - pieprz czarny
Pieprz Ziolowy
Mieszanka ziòl (kolendra, tymianek, majeranek, gorczyca, lisc laurowy, ostra papryka), dziala dietetycznie – do wszystkiego opròcz slodyczy, szczegòlnie: miesa ( kotlety mielone, pieczen), zup (kapusniak, grochòwka, fasolowa), warzyw (suròwki, salati z warzyw gotowanych), sosòw, niektòrych dan jarskich; do miesa dodaje sie na poczatku, do innych potraw- w trakcie lub na koncu
Dziala moczopednie, przeciwzapalnie, pobudza prace kory nadnerczy
Pieprzyca Siewna ( Rzezucha)
Do seròw, befsztykòw, na surowo
Trawienne, poprawia przemiane materii, zwieksza przeplyw zòlci do dwunastnicy
Pietruszka
Do zup, mies duszonych, plackòw z czabrem, potrawek, ryb, owocòw morza, salatek,musòw warzywnych, miesnych, dipòw, herbatnikòw, krakersòw
Witamina C i sole minerale, poprawia trawienie, dziala moczopednie, na wzdecia, zapalenie pecherza, dolegliwosci reumatyczne, lagodzi bòle menstruacyjne,
Rozmaryn
Do wieprzowiny, kurczaka, dziczyzny, baraniny, sosòw pomidorowych, pizzy, warzyw, pieczonych ziemniakòw.
Stymuluje watrobe i wydzielanie zòlci
Ruta Zwyczajna
Do salatek, swiezych seròw owczych, ryb
Dziala moczopednie, przeciw skurczom gladkich miesni, uspokajajaco, lagodzi kurcze macicy, na trawienie, zòlciopednie, reguluje miesiaczkowanie, przeciw zawrotom glowy, trudnosciom w oddychaniu (histeria)
Rzodkiew
Do sosòw zimnych i cieplych, marynat,
Poprawia trawienie, czynnosci watroby, wplywa korzystnie na porost wlosòw, na niedokrwistosc, na diety, zawiera wiele witamin
Sezam
Do pieczywa, slodyczy, dan z ryzu, sosòw, salatek, pasztetòw
Zapobiega procesom starzenia sie skòry, chorobom nowotworowym
Siemie Lniane
Do wypiekòw
Lecznicze- zwiazki bialkowe, sluzowe, duza ilosc tluszczu, kwasy organiczne (askorbinowy), enzymy, sole minerale (magnez, cynk, zelazo), dzialanie przeczyszczajace (lagodne), na drogi oddechowe ( zapalenie oskrzeli, kaszel), choroby skòrne (trudno gojace sie rany, wysuszenia, luszczenie sie, pekanie skòry), oparzenia, odmrozenia
Sòl Cebulowa
Sòl kuchenna + cebula mielona; do nacierania kazdego rodzaju miesa lub ryb przed ich przyrzadzeniem, do zup, sosòw, salatek
Wplywa korzystnie na uklad trawienny, nerwowy, miesniowy; dawka wystarczajaca dziennie dla naszego organizmu: 1-6 g (lyzeczka)
Sòl Czosnkowa
Sòl kuchenna jodowana + mielony czosnek; patrz – sòl cebulowa i czosnek
Patrz – sòl cebulowa i czosnek
Sòl Koperkowa
Sòl kuchenna + koperek; patrz – sòl cebulowa i koper
Patrz – sòl cebulowa i koper
Sòl Perlowa
Morska, zbierana recznie, bardziej ceniona w kuchni
Patrz – sòl cebulowa
Sòl Pieprzowa
Mieszanka, ostra (pieprz czarny, bialy, zielony, czerwony, cayenne, syczuanski, sòl, czosnek, cebula, gorczyca); zastosowanie wg gustòw
Patrz - sòl cebulowa i pieprz
Sòl Selerowa
Sòl kuchenna + suszony seler; zastosowanie, jak wyzej
Jak wyzej
Sòl Ziolowa
Mieszanka (sòl morska, czarny pieprz, cebula, slodka papryka, biala i czarda gorczyca, czaber, bazylia, chili i inne ziola); do dan z ziemniakòw, mies, ryb, grzybòw, lekkich potraw z warzyw, sosòw salatkowych, zup
Jak wyzej
Sumak Garbarski
Do doprawiania ròznych rodzajòw nadzienia (kebab), ryzu, pieczywa, miesa (pulpety, szaszlyki), dan z fasoli, soczewicy, grochu, jogurtowych dressingòw, ryb (grill), salatek, jajek, warzyw (pieczone pomidory w sosie); wyròznia sie cierpkim i lekko kwasnym smakiem
Trawienne, zapobiega biegunkom
Szafran
Do zup rybnych, ryzu, risotto, niektòrych slodyczy, barwienia potraw (ciast…), kalafiora, zup (rosòl, jarzynowa), kurczaka, salatek, owocòw morza, sosòw kremowych; najdrozsza przyprawa swiata
Na poprawienie samopoczucia, zlikwidowanie kaszlu czy kataru, na bezsennosc, na depresje, zwieksza apetyt,
Szalwia
Do oleju, octu, masla, pieczeni, miesa w sosie, fasoli, pomidoròw, jajek, seròw
Trawienne
Szczypiorek
Do salatek, suròwek, sosòw, zup, seròw, dan miesnych
Zawiera witaminy, sole mineralne, pobudza apetyt, dziala przeczyszczajaco
Tamaryndowiec Indyjski
Owoce- na syropy, do sorbetòw, zup, sosòw, gulaszu warzywnego
Na uklad wydalniczy i krazenia
Trawa
Cytrynowa
Do kurczaka, ryb, owocòw morza, sosòw, herbaty, alkoholi; w kuchni tajskiej; nadaje potrawom odswiezajacy i cytrynowy smak
Na niestrawnosci i brak apetytu, kaszel, skurcze, reumatyzmy, bòle glowy, bòle brzucha, depresje, bezsennosc, cholesterol, skòre (grzyby, tradzik, dermatozy)
Trybula Ogrodowa
Do zup, salatek, sosòw, jako dekoracje do potraw na zimno, do potraw jajecznych, omletòw, masla ziolowego, farszòw
Trawienne, na wzdecia, wzmacnia odpornosc
Tymianek
Do potraw o dlugim czasie gotowania, zapiekanek, duszonych mies, sosòw, roslin straczkowych, zup, farszòw, duszonych pomidoròw, marynat, kiszonych ogòrkòw
Wlasciwosci bakteriobòjcze, oczyszczajace, poprawia krazenie krwi
Wanilia Plaskolistna
Do wyrobòw cukierniczych, lodòw
Na wyczerpania i rozstroje nerwowe, choroby reumatyczne (nalewki), wzmacnia miesien sercowy, dziala przeciwgoraczkowo, poprawia kondycje psychiczna, dziala korzystnie na zaburzenia trawienne i przy anemii
Zatar
Do pasty z cieciorki, sezamowej, pieczywa pita maczanego w oliwie, ciasta na pizze, plackòw po arabsku; mieszanka (tymianek, sezam, koper wloski, anyz, kolendra, sumak, kmin rzymski, trawa cytrynowa)
Patrz poszczegòlne ziola
Ziola Prowansalskie
Mieszanka (oregano, rozmaryn, bazylia, tymianek, estragon, czaber); do potraw tlustych, sosòw pomidorowych i ziolowych, warzyw, salatek, twarogu, drobiu, pieczeni wolowej, ryb, jajek, potraw z grilla
Patrz poszczegòlne ziola
INNE
Coca Cola
Do sosòw ( pieczen w sosie cytrusowym)
Na biegunke, goraczke
Sliwka
Powidla, suszone, swieze- pieczony schab, rolada z boczku, swieze suròwki i salati, dania egzotyczne, do kurczaka i kaczki (nadzienie), szaszlyki
Maja silne dzialanie antyoksydacyjne, na zaparcia, przeciwmiazdzycowe, na system nerwowy, reguluje cisnienie krwi, na pekajace naczynka krwionosne, opòzniaja proces starzenia sie (zmarszczki – maseczki)
Cytryna
Do kurczaka, kaczki, ryzu, salatek, suròwek, roladek miesnych
Na reumatyzm, artretyzm, schorzenia zyl (hemoroidy, zylaki, zwapnienia zyl), na przeziebienia, katar, kaszel, dziala przeciwbakteryjnie, na krwawiace dziasla, goraczke, wspomaga watrobe, trzustke, poprawia apetyt, lagodzi kwasowosc zoladka, wrzodòw; na tradzik, grzybice miedzypalcowa, odmrozenia, uzadlenia, oparzenia sloneczne, brodawki, na opryszczke
Pomarancza
Patrz - cytryna
Stymuluje trawienie, lagodzi wzdecia, na bòle glowy, palpitacje serca (napar), obniza goraczke, na infekcje; odwar z owocòw- na niestrawnosci, zatwardzenia, kaszel; nalewka z owocòw- na niepokòj, szok, bezsennosc; krem-problemy skòrne; olejek- nerwy i rozstroje zoladkowe; woda z kwiatòw- na niepokòj,bezsennosc, wzdecia; skòrka (odwar)- niestrawnosci, wzdecia; skòrka (syrop)- na kaszel
Mandarynka
Do ryzu, salatek, suròwek
Poprawia trawienie, zwieksza apetyt, bogata w witaminy, na diety (niskokaloryczne), na cholesterol, zaparcia, przeciwnowotworowa, na goraczke, kaszel, grzybice,itd., podobnie, jak pomarancza
Gruszka
Swietny dodatek do seròw, miesa, uzupelnienie sosòw, nadziewane zurawina do kaczki i indyka
Na trawienie, zaparcia, na zapalenie dròg moczowych, kamice nerkowa, obniza cisnienie, na rany i owrzodzenia (napar ze swiezych skòrek), na przeziebienia, kaszel, goraczke, na bòle glowy i migrene (oklady), na prace mòzgu, na osteoporoze, na tarczyce
Jablko
Farsz do drobiu, do zeberek, wieprzowiny (schab, boczek), watròbki, smalcu
Na niedokrwistosc, awitaminoze, trawienie, na zaparcia, choroby serca, nerek, otylosc, dziala moczopednie, na przeziebienia, kaszel, nadcisnienie, miazdzyce, watrobe, spekana skòre, zeby
Malina
Do sosu vinaigrette, watròbki, potraw z dziczyzny
Vitamina C, potas, magnez, moczopedna, oczyszcza, przeczyszcza
Morela
Patrz- sliwka
Odswieza i rewitalizuje skòre, dziala uspokajajaco, na bezsennosc, stres, przeciw nowotworom jamy ustnej, na zaburzenia krazenia i choroby serca, niedokrwistosc, zaburzenia przemiany materii, nadkwasote, watrobe, nadcisnienie,
Winogrona
Do sosòw (dziczyzna, wieprzowina), konfitura- dodatek do mies na zimno, pasztetòw, desery
Dzialaja odtruwajaco (krew,przewòd pokarmowy), wzmacniaja serce, obnizaja cisnienie, dzialaja moczopednie, wzmacniaja zyly i naczynia krwionosne (ciemne owoce), na zaparcia, artretyzm, reumatyzm, niedokrwistosc, astme oskrzelowa, zaburzenia przemiany materii, chorobe watroby i nerek, wyczerpanie nerwowe; niewskazane przy cukrzycy, chorobie wrzodowej, chorobach pluc i dròg zòlciowych
Grejpfrut
Do owocòw morza, ryzu, salatek
Przeciw szybkiemu starzeniu sie, hamuje nadmierny apetyt (zaleca sie zjesc pòl owocu przed glòwnymi posilkami), na trawienie, na cellulit, sok dziala antybakteryjnie, hamuje rozwòj nowotworòw, na zly cholesterol, na prace nerek, osteoporoze, obniza poziom glukozy we krwi
Ananas
Kaczka, kurczak
Pomaga przy rekonwalescencji po zabiegach chirurgicznych, na rany i oparzenia, choroby dròg oddechowych, na trawienie, stany zapalne, zakazenia, choroby wiencowe
Daktyle
Wieprzowina
Na katar i kaszel
Granat
Baranina
Sok- przeciw chorobom serca i ukladu krazenia, obniza cisnienie, lagodzi stany zapalne, opòznia procesy starzenia, na przeziebienia, astme, chroni mòzg plodu przed uszkodzeniami- sok zalecany dla kobiet w ciazy
Zurawina
Patrz winogrona, dròb, cielecina, pieczony schab, czerwone mieso; konfitura- pieczona kaczka, kurczak, indyk
Zròdlo witaminy C, na zakazenia ukladu moczowego, na uklad pokarmowy i jame ustna, przy leczeniu Helicobacter pylori, przeciw kamieniom nerkowym, na cholesterol, przeciw nowotworom
Agrest
Patrz- winogrona, ryz zapiekany na slodko
Potas, sòd, wapn, magnez, fosfor, zelazo, witamina C, na przemiane materii, moczopedny, oczyszcza, pobudza apetyt
Rabarbar
Do kompotòw, ciast, sokòw, kisieli,marmolad, win owocowych
Dziala odkazajaco, przeczyszczajaco, antynowotworowo, antybakteryjnie, przeciwzapalnie, na zaburzenia trawienne, bòle watroby, astme, wzdecia
Truskawka
Risotto
Wybielaja zeby, na zapalenia jamy ustnej, kosci, miesnie, antybakteryjnie, oczyszczajaco, na trawienie, na grzybice, nerki, miazdzyce, anemie; maseczki- naskòre
Porzeczka Biala
Patrz- winogrona
Patrz- winogrona i agrest
Porzeczka Czerwona
Patrz- winogrona
Patrz- winogrona i agrest
Porzeczka Czarna
Patrz- winogrona; swieze liscie- do solonych ogòrkòw
Dziala moczopednie, napotnie, przeciwgnilnie, przeciwartretycznie, przeciwbiegunkowo, przeciwszkorbutowo, na zoladek, zmeczenie, gosciec, wlosy, zeby, zatrucia
Cukinia (Kabaczek)
Do faszerowania (miesem, ryba, serami), do zup, sosòw, suròwek, ciast, konfitur
Na odchudzanie, trawienie, odtrucie
Baklazan
Patrz- cukinia
Obniza cholesterol, zawiera malo sodu
Owoce Lesne( Jezyny – Jagody)
Do miesa, wypiekòw, przetworòw
Na nadcisnienie, miazdzyce, choroby skòry, na trawienie, oczyszczaja organizm, dzialaja bakteriobòjczo, przeciwwirusowo, na uklad krwionosny
Brzoskwinie
Wolowina
Na osteoporoze, stres, trawienie, zaparcia, diety, przeciw nowotworom, odmladza
Czeresnie
Piers kaczki
Na serce, nerki, stawy, artretyzm, dzialaja oczyszczajaco i odtruwajaco, na przemiane materii, produkcje hormonòw tarczycy
Figi
Pieczywo, przekaska (szynka-melon-figi), do dziczyzny, wieprzowiny
Ogromne zròdlo wapnia, na zaparcia, nowotwory jelita grubego i piersi, cholesterol, odtruwa,odkwasza, na uklad hormonalny, dziala przeciwbakteryjnie, wyksztusnie, na kaszel, anemie
Kasztany Jadalne
Wolowina w mleku, gulasz wieprzowy, dzik pieczony, risotto, makarony,
Na odzyskanie sil, watrobe, system nerwowy, pamiec
Melon
Z kurczakiem, do salatek, dodatek do szynki i lososia
Dziala przeczyszczajaco, moczopednie, do diet, na bòle reumatyczne
Suszone Owoce
Rodzynki- pieczen wolowa; migdaly- kurczak w sosie, pieczen wolowa; ròzne- roladki wieprzowe;
Na urode, prace mòzgu, chorobe wiencowa, uklad odpornosciowy, wzrok, prostate, stres, miazdzyce, zaparcia
Dynia
Do zup (warzywnych, zup-kremòw), sosòw, risotto, slodkich i slonych wypiekòw, kopytek, salatek, suròwek, farszòw do pierogòw, cannelloni, marmolady, przekasek, kotlecikòw, dekoracji, pieczywa, do potraw smazonych
Na miazdzyce, stwardnienie tetnic, nadcisnienie, niewydolnosc nerek, serca, watroby, zaparcia