Forum Tradycyjna zupa pomidorowa
Ja duszę pomidory z czoskiem i potem dolewam oliwy z oliwek. Cebula bardzo zmienia smak pomidorów, zwłaszcza takich duszonych czy przecierów.
Wydaje mi się, że ten sposób jest klasyczny dla gotowania zupy pomidorowej i zawiera najwięcej pomidora w pomidorze. Tak też gotowały nasze prabacie i babcie. W przepisach z książki pomidory dusi się z cebulą. Inny smak (gorszy) ma zupa gotowana na koncentratach pomidorowych. Nie wiem jakich masz koneserów, więc spróbuj swojego dotychczasowego przepisu z wykorzystaniem TM. ;) Może pomiń cebulę?
A właściwie pomidory do zupy. Thermomix mam od niedawna. Jedną z pierwszych korzyści, które dostrzegłam to duszenie pomidorów z masłem, a późnej rozdrabnianie ich tak, żeby od razu można było dodac je do bulionu/wywaru bez konieczności przecierania przez sitko. Jednak zupa przygotowana w ten sposób ma trochę inny smak (pewnie tylko dla trójki konesrerów zupy pomidorowej których mam w domu :). Czy macie jakiś sposób na podkręcenie smaku pomidora w pomidorze