Forum Tłusty Czwartek
Masz rację Znalazłam jeszcze kilka wytawnych propozycji, tj. warzywa w tempurze lub cieście piwnym, jajka po szkocku, wszystko smażone na głębokim oleju (inspiracja magazyn Kuchnia).
A może tak jakiś przepis na golonkę? To też tłuste danie i baardzo dobre! Na przepisowni jeszcze chyba ni kt nie opublikował. Kto spróbuje?
widzę kilka pomysłów, które są raczej nowością, może uda się je Thermomixowo przygotować przed Tłustym Czwartkiem
Tłusty czwartek to w naszym rodzinnym domu to pączki z marmoladą różaną, pączki robione z serka homogenizowanego i rogaliki z powidłami i cytrynowym lukrem takie pyszności były zawsze co roku. A moja Babcia smażyła gigantyczne ilości faworków drożdźowych i racuchów z jabłkami
O tradycji Tłustego Czwartku Władysław Broniewski napisał wiersz:
Góra pączków, za tą górą Tłuste placki z konfiturą, "Za plackami misa chrustu, Bo to dzisiaj są zapusty. Przez dzień cały się zajada, A wieczorem maskarada: Janek włożył ojca spodnie, Choć mu bardzo niewygodnie, Zosia - suknię babci Marty I kapelusz jej podarty, Franek sadzy wziął z komina, Bo udawać chce Murzyna. W tłusty czwartek się swawoli, Później czasem brzuszek boli."
Pozdrawiam, Ela
Mixi, tego dnia królują pączki i faworki Oczywiście najsmaczniejsze są te smażone w domu. W moim domu rodzinnym babcia smażyła pączki na smalcu; smażyła też róże karnawałowe (zamiast faworków) z konfiturą z róży. A na obiad były pierogi z kapustą i mięsem Pyszne, polane skwareczkami
Moja koleżanka, która wyjechała do Angli, mówi, że Anglicy też obchodzą to święto ale nie smażą pączki, tylko naleśni
Może w tym roku Tłusty Czwartek nie będzie składał się tylko z pączków i faworków? Podzielcie się zapomnianymi kulinarnymi, polskimi tradycjami. Jak sądzicie czy w innych krajach też małą tłustoczwartkowe potrawy?