Forum TWORZYWO SZTUCZNE, Thermomix TM5 - pytanie.
Witam,
Czyli jeśli mój TM5 zaczyna się od 16 to nie ma bpa?
Ja mam niestety nr seryjny wczesniejszy. Tymczasem obtlukla mi sie pokrywa do standardowego, metalowego naczynia (nie miarka a pokrywa). Prosze o informacje czy w tym elemencie moze byc BPA czy nie musze wymieniac na nowy
Ja mam niestety nr seryjny wczesniejszy. Tymczasem obtlukla mi sie pokrywa do standardowego, metalowego naczynia (nie miarka a pokrywa). Prosze o informacje czy w tym elemencie moze byc BPA czy nie musze wymieniac na nowy
Materiały, z których wykonane są akcesoria do Thermomix 5: - kopystka wykonana jest z poliamidu i termoplastycznego poliestru, - koszyczek z polipropylenu a Varoma: dolna cześć i wkład z polipropylenu, - miarka została wykonana z polieterosulfonu (PES). Pokrywa do Varomy w urządzeniach Thermomix 5 z numerem seryjnym zaczynającym się od 1505XXXX nie zawiera BPA, została wykonana z polieterosulfonu (PES). W urządzeniach o niższym numerze seryjnym pokrywa Varomy jest wykonana z poliwęglanu (PC). Poliwęglan jest tworzywem sztucznym bardzo często wykorzystywanym w przemyśle spożywczym, ponieważ badania wykazały, że jest on bezpieczny. Spełnia on wszystkie wymagania określone w stosownych przepisach. Wielokrotnie uzyskiwał zaświadczenia wydane przez niezależne laboratorium badawcze TÜV Rheinland (Niemieckie Stowarzyszenie Kontroli Technicznej) w Niemczech potwierdzające, że dane części są całkowicie bezpieczne w kontakcie z żywnością i nie zagrażają zdrowiu.
Aluna,
sprawdź proszę swój numer seryjny urządzenia i prześlij w priv wiadomości. Poniżej znajduje się również odpowiedź na Twoje pytanie. Jedynym akcesorium, które mogło zawierać poliwęglan (PC) była pokrywa Varomy.
Mam pytanko czy tworzywo z którego wykonane są części TM5 wolne są od BPA, bo nie znalazłam nigdzie info "BPA free"
Mixi dziękuję
Ja też dziękuję - tym razem na forum - za odpowiedź!
Mixi, dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.
Materiały, z których wykonane są akcesoria do Thermomix 5: - kopystka wykonana jest z poliamidu i termoplastycznego poliestru, - koszyczek z polipropylenu a Varoma: dolna cześć i wkład z polipropylenu, - miarka została wykonana z polieterosulfonu (PES). Pokrywa do Varomy w urządzeniach Thermomix 5 z numerem seryjnym zaczynającym się od 1505XXXX nie zawiera BPA, została wykonana z polieterosulfonu (PES). W urządzeniach o niższym numerze seryjnym pokrywa Varomy jest wykonana z poliwęglanu (PC). Poliwęglan jest tworzywem sztucznym bardzo często wykorzystywanym w przemyśle spożywczym, ponieważ badania wykazały, że jest on bezpieczny. Spełnia on wszystkie wymagania określone w stosownych przepisach. Wielokrotnie uzyskiwał zaświadczenia wydane przez niezależne laboratorium badawcze TÜV Rheinland (Niemieckie Stowarzyszenie Kontroli Technicznej) w Niemczech potwierdzające, że dane części są całkowicie bezpieczne w kontakcie z żywnością i nie zagrażają zdrowiu.
Mixi, czy możesz udostępnić odpowiedź dla "makichabry"? Myślę, że więcej osób jest ciekawych ,
Oczywiście, ale czy mogę go podać w wiadomości prywatnej?
Dzień dobry,
czy możesz sprawdzić numer seryjny swojego urządzenia?
Dzień dobry!
Mam pytanie odnośnie tworzywa sztucznego, z którego zrobione są kopystka, koszyczek, i Varoma TM5.
Gdzie można znaleźć dodatkowe, oficjalne informacje? Z tego co się zorientowałam na zagranicznych forach jest mowa o polipropylenie, i o tym, że części, które nie stykają się z żywnością mają minimalną ilość BPA (ale być może dotyczy to Thermomixu TM31).
Generalnie zależałoby mi na rzetelnych informacjach, a to co znalazłam na forach jest niewystarczające.Byłabym bardzo wdzięczna
Thermomixem cieszę się od ok miesiąca i jestem bardzo zadowolona
Pozdrawiam!