Forum Przerabianie przepisów
If you don't have a girl who will always be cooking you, like these girls, you will try to escort girl - https://escortsitezurich.com
aktualnie nie podejmusie się przerabiania, już 2 razy coś popsułam i mi nie wyszło
mam pytanie , w przepisie jest sól gruboziarnista a ja mam drobną ile dać tegj drobnej
pilne, bo mi mieso kurczaka się zepsuje a robie przyprawę TM
Zipvirgin,
małymi kroczkami z pewnością dojdziesz do wielkich i satysfakcjonujących efektów.
Aby ułatwić Ci wyobrażenie na temat przygotowywania potraw w Thermomixie oraz korzystania z urządzenia, polecamy lekturę wstępu książki podstawowej "Kulinarne ABC". Znajdziesz tutaj praktyczne wskazówki dotyczące zarówno korzystania z poszczególnych funkcji, temperatur, obrotów, czasu, jak i przygotowywania przepisów podstawowych (z użyciem motylka, koszyczka, funkcji wyrabiania ciasta, mielenia, podsmażania, obrotów wstecznych, emulgowania itp.) oraz wiele interesujących ciekawostek.
Książka podstawowa jest zatem niesamowitym źródłem inspiracji i z pewnością ułatwi Ci adaptację wybranych przez Ciebie potraw do ich przygotowania w urządzeniu Thermomix. Dodatkowo - w książce podstawowej, w przejrzysty sposób (w postaci tabelarycznej) ujęliśmy funkcje rozderabniania i gotowania na parze w odniesieniu do poszczególnych składników.
Zachęcamy Cię także do zapoznania się z instrukcją urządzenia, w której również zostały wyjaśnione kwestie korzystania z akcesoriów tworzących kompletne urządzenie.
Gdy będziesz już posiadać taką wiedzę, rozpocznij przygotowywywanie najprostszych przepisów z użyciem różnych funkcji, a następnie - tak jak wspomina Hanna - poszukaj odpowiedniej inspiracji wśród przepisów o zbliżonych etapach przygotowania.
Zipvirgin - gdybyś potrzebowała dalszego wsparcia, śmiało pytaj, pisz - postaramy się Tobie pomóc w każdej kwestii, która budzi Twoje wątpliwości.
Wiedz, że Thermomix z pewnością pomoże Ci przygotować nawet najśmielsze potrawy.
Pozdrawiamy,
Jeżeli skorzystasz z gotowców to Ci na pewno ułatwi ale jeżeli nie masz jak mówisz pojęcia o gotowaniu to zaczynaj malutkimi kroczkami i z biegiem czasu nabierzesz wprawy i rutyny a wtedy przerobienie przepisu nie będzie już takie straszne . Nie zrażaj się niepowodzeniem ale też nie stawiaj sobie bardzo wysoko poprzeczki .TM zrobi Ci to co od niego wymagasz ale tylko wtedy jeżeli sama będziesz umiała ,nie zastąpi wiedzy,on ma tylko pomóc .Próbuj na prostszych potrawach
zabieram się do tego na kartce, ale coś mi nie wychodzi
muszę zmienić kolejność, a gotować/piec nie umiem i nie lubię, myśłałam, że TM mi pracę ułatwi, ale jak się okazuje wcale nie
A może jednak sama spróbujesz?
ok, czekam zatem na propozycje innych użytkowników TM
Elluchno ale i Ty będziesz kiedyś wstawiala ,ja mam TM od 3 lat a od dwóch bawię sie przepisami . Każdy z nas to potrafi tylko troche wiary w siebie .Pamiętam moje pierwsze chleby i słowa męża jeszcze nie to ale będzie lepiej ,a teraz?Kupny chleb to poprostu nie do zjedzenia .Bądź dfobrej mysli a ja zawsze służę radą jeżeli tylko potrafię
Zajrzałam w ten przepis i powiem szczerze wyzwanie jest ale ja Ci nie pomoge bo nie lubię ciast z kremem
Pani Hanno! I tą właśnie pracę widać, kiedy taki laik jak ja "bierze się" za przepis wstawiony przez Panią. Jeszcze mi się nie zdarzyło, aby była komplenta klapa. Oczywiście raz jest lepiej, raz gorzej, ale jest okej :)
Proszę:
http://www.mojewypieki.com/przepis/ekstremalnie-czekoladowe-ciasto-czekoladowe-malibu
Bardzo bym prosiła o przerobienie na TM dziękuję
Nie ma nic wspanialszego jak udane przerobienie przepisu . Ja to dość często robię na zasadzie prób i błędów a najlepszy wynik (taki który mnie satysfakcjonuje ) wstawiam .Tworzenie przepisów to żmudny proces i chyba nikt by się nie podjął bez wysiłku przerobić ot tak .Zróbcie tak :ogólne zasady wypieków i tworzenia ciast w TM są Wam znane i na tej podstawie próbujcie . Nie chcę nikogo zniechęcać ale chcę pokazać ,że to żmudna praca na moim przykładzie chleb na barszczu z 3 g drożdży tylko lub aż tworzy łam pół roku ,aż był taki jak chciałam i tak z każdym następnym .Nic nie wstawiam od ręki Każdy musi być sprawdzony ,żeby potem móc pomóc innym :D Powodzenia
Witajcie,
to świetny pomysł!
Jeśli tylko czujecie się na siłach - przygotowujcie własne przepisy, zaadaptujcie je do przygotowania w Thermomixie i zapiszcie na Przepisowni w swoich profilach użytkownika.
Mogą to być zarówno przepisy znalezione w internecie, jak i zaczerpnięte z książek kucharskich, czy tradycyjnych przepiśników naszych babć.
Jak najbardziej popieramy ten pomysł
Pozdrawiamy,
W przerabianu jestem kiepska (mam za sobą kilka porażek, choć oczywiście nie poddaję się), ale ciasto o nazwie kukułka baaardzo mnie zaciekawiło! Może od tego przepisu zaczniemy wątek?
Mam taki pomysł...
Ponieważ w internecie jest mnóstwo przepisów na różne potrawy, a niektórych nie ma tu na przepisowni, to może wklejalibyśmy te przepisy a wprawieni użytkownicy TM mogliby je przerabiać na Termosia?
Znalazłam ostatnio fajne cisato o nazwie kukułka i metodą prób i błędów jakoś zrobiłam w TM.
Teraz mam przepis na inne ciasto, ale zupełnie nie wiem jak zrobić?
Co Wy na ten pomysł?