Forum Przepis na tradycyjną włoską pizzę na cienkim cieście
Pizze mogłabym jeść codziennie bardzo dobry pomysł na wykorzystanie czarnego czosnku do pizzy, a cała propozycja brzmi bardzo smakowicie aż sama się skusze ją przyrządzić.
Mam pytanie trochę z innej beczki! Słyszeliście o czarnym czosnku i jego niezwykłym, słodkawym smaku? Myślicie, że pasowałoby posypać nim pizzę? Jakie dodatki dobrze by się z nim połączyły?
Znalazłam dobry sklep: https://www.czarny-czosnek.pl/pl/p/Czarny-czosnek-zabki/72- zakupiłam tam czarny czosnek w ząbkach i teraz zastanawiam się jak go wykorzystać wymarzyło mi się, że do pizzy na cienkim cieście dodam ser, czerwoną cebulę, szynkę parmeńską, miód i ten właśnie czosnek. Kto by się skusił? lubicie eksperymentować ze smakiem?
Ja zawsze korzystam ze standardowego przepisu na pizzę z Thermomixa. Zakochałam się w niej już dawno i nawet nie myślę o takiej kupnej albo z pizzerii. Ale zawsze miałam problem z ogarnięciem ciasta na blaszce. W końcu trafiłam na formę do pizzy - https://pelnykosz.pl/product-pol-2066-Forma-do-pizzy-Lukrecja-35-5-cm-AMBITION.html. Cudo! Polecam każdemu
Bardzo przydatna stronka. Moje ciasto niezależnie od tego ile dodam drożdży zawsze wychodzi pulchne i zbyt grube. Z kolei bez drożdzy wychodzi mi strasznie twarde. Ogólnie to kiepska ze mnie kucharka, skoro nie potrafię nawet ciasta do pizzy zrobić. Słyszałam, że można kupić dobre ciasto do pizzy w biedronce. Czy ktoś z was próbował?
Ja to w ogóle uwielbiam pizzę, niezależnie na jakim cieście. Ale z tego co pamiętam, to swego czasu zawsze szukałam przepisów tutaj http://wypieki-domowe.org.pl/ więc może też coś znajdziecie.
Może pizza za 400 dolarów za kawałek?
http://www.piattobianco.pl/kilka-ciekawych-osobliwosci-na-temat-pizzy-ii/
Ja uwielbiam na cieńkim cieście i małą liczbę dodatków, wtedy można poczuć smak konkretnego produktu a nie wszystkie smai świata na raz. I w dodatku po zjedzeniu całej pizzy czujesz lekkość na brzuchu http://www.powiekszanie-potencja.pl
Ja czasem lubię pizzę na cienkim cieście, ale wtedy muszą być bardzo dobre składniki na wierzchu - szynka długo dojrzewająca, mozzarela itp. Czasem wolę polską kluchę z dużą ilością sera żółtego, pieczarek i szynki i sosu czosnkowego
Witam ,
Poniżej link do mojej pizzy , wyszła extra!
Pięknie, czekamy na zdjęcie pizzy bardzo włoskiej
Ogladalam już właśnie kiedyś przepisy wstawione przez Weronike i z postów domyslilam się ze mieszka we Włoszech i nie wiem dlaczego nie przyszło mi do głowy żeby wypróbować jej pizzę. Ale nic straconego.
Powiem Wam, że bardzo jestem zadowolona z zakupu TM, nawet bardziej teraz niż na początku bo już go na tyle poznalam i przepisy z książek ze umiem już je dopasować pod nasze smaki. I to jest piękne.
Pozdrawiam Was cieplutko dziewczyny.
Witaj ,
Przepis znalazłam w książeczce którą dała nam Pani , od której kupowaliśmy TM5.
Książka " Thermomix na Wielkanoc" .
Tutaj podaję Wam, Kochane, link do przepisów na pizzę od naszej koleżanki Veroniki.
http://www.przepisownia.pl/s%C5%82one-wypieki-przepisy/48-pomysl%C3%B2w-na-pizze/441767
Veronika jest Polką mieszkającą na stałe we Włoszech (ma męża Włocha). Myślę, że jej przepisy na pizzę są typowo włoskie. Wypróbujcie, nie tylko przepisy na pizzę. Ona opublikowała tutaj rekordową liczbę przepisów. Wystarczy otworzyć jej profil i tam znajdziecie wszystko.
Witaj
Ja wypróbowałam kilka, nawet na pizze, z przepisowni. Robiłam ptysie,- super, drożdzówki i zupy. Teraz jestem na etapie zup ( mąż zdecydował się na zupna dietę) i koktajli owocowo-warzywnych. Jutro słynny sok z pietruszki. Na razie cieszy mnie to, że ok. miesiąca mam TM i zauważyłam, ze robie w nim coraz więcej. Napisz jak wyszła pizza i jaki sos dasz. Ja robiłąm tę pizze, jak dla mnie to duża porcja na dwie duuże pizze. My jedliśmy (2 osoby plus małę dziecko) dwa dni. A ten sernik wiedeński to skad przepis? ABC?
http://www.przepisownia.pl/inne-dania-g%C5%82%C3%B3wne-przepisy/pizza-na-cie%C5%84kim-spodzie/444569
Osobiście korzystam z tego przepisu:
http://www.kielkismaku.pl/go2.php?id=13&key=kielki-przepisy
wychodzi smaczna i na cieniutkim cieście
Witaj ,
Dokładnie tak jak piszesz Frażka- ile ludzi tyle upodobań :)My z narzeczonym lubimy właśnie pizzę na cienkim cieście , dlatego dziś wieczorem czas eksperymentu :).
Z innej beczki polecam SERNIK WIEDEŃSKI !
Robiłam i muszę przyznać że jest bosssski :)!!! Polecam!
A Ty Frażka który przepis już wypróbowałaś ?
Wiesz, z pizzą jest ten problem, ze ile ludzi tyle upodobań. To samo dotyczy ciasta, jedni lubią takie , drudzy siakie a inni jeszcze cos innego. Najlepiej jak na bazie przepisu z książki sama poeksperymentujesz z ciastem. Ja nawet gdzieś czytałam,że zeby ciasto było najbardziej zbliżone do tego co we Włoszech najlepsza jest maką 00 i czucie sercem pizzy pizzmastera. Musisz sama popróbować z różnymi mąkami i zobaczyć co Ci najbardziej smakuje. No i sos pomidorowy też jest ważny. Im lepszych produktów użyjesz, tzn. takich które Tobie smakują tym lepsza bedzie pizza. To z mojego doswiadzcenia. I daj znać jak eksperymenty.
Witaj PalynaK,
przepis podstawowy z książki "Kulinarne ABC" na str. 55 idealnie nadaje się jako spód pizzy ... w dodatku na dwa krążki. Wystarczy, że podzielisz ciasto na dwie równe części, a najbliższych poczęstujesz naprawdę pysznym daniem.
Na pewno zniknie ze stołu w mgnieniu oka
Życzymy smacznego i pozdrawiamy,
Szukam szukam, tylko sądziłam że ktoś ma już sprawdzony przepis godny polecenia
A może troszkę poszukać inspiracji w przepisowni i na platformie? Bardzo polecam takie rozwiązanie, można znaleźć dużo ciekawych przepisów na pizzę, w tym na cienkim cieście.
Witam ,
Czy ma ktoś może przepis na tradycyjną włoską pizzę na cienkim cieście??
Bardzo proszę o propozycje!