Forum Pizza Hawajska
Podziel się z nami swoim "odkryciem" Pozdrawiam serdecznie Grażyna ze Szczecina
Hurra! Wyszla mi pizza i juz wiem jaki popelnilam blad przy pierwszym razie
Cieszę się, że już wyszła. Podziel się, co zrobiłaś nie tak za pierwszym razem :)
Hurra! Wyszla mi pizza i juz wiem jaki popelnilam blad przy pierwszym razie
Ananas byl odsaczony, ale rzeczywiscie mogl puscic sok, ktory w nim byl. Moj soso nie byl bardzo gesty, ale tez nie byl lejacy. Natomiast we wszystkich przepisach, ktore przeczytalam - ciasto musi wyrosnac. W ksiaze nie ma o tym mowy
Ananas byl odsaczony, ale rzeczywiscie mogl puscic sok, ktory w nim byl. Moj soso nie byl bardzo gesty, ale tez nie byl lejacy. Natomiast we wszystkich przepisach, ktore przeczytalam - ciasto musi wyrosnac. W ksiaze nie ma o tym mowy
Lwico, jeżeli lubisz pizzę na cienkim chrupiącym spodzie to nie trzeba zostawiać jej do wyrośnięcia tylko od razu rozwałkować i wstawiać do piekarnika. Jeżeli wolisz mięciutką i grubszą, to ciasto najlepiej uformować w kulę i zostawić w cielple, przykryte ściereczką (żeby nie wyschło) na ok. 20 minut. Po tym czasie lepiej ciasta nie wałkować, tylko rozciągnąć rękami na dowolną wielkość. Wtedy nie zgniatamy tych wyrośniętych włókien. Specjaliści "kręcą" ciastem, podrzucając je do góry, wtedy rozciąga się równomiernie we wszystkie strony. Do tego trzeba trochę wprawy ale warto próbować.
Pozdrawiam, Ela z Mazowsza
Przyczyną problemów z ciastem może być zbyt wodnisty sos. Dodatkowo ananas mógł być nieodsączony i mógł puścić wodę podczas pieczenia.
Wiem, ze to zalezy od piekarnika. Ale jest ciekawa sprawa w ksiazce po wyrobieniu kaza rozwlakowac, a w przepisowni kazdy pisze ze cisto musi wyrosnac a potem je sie rozklada rekoma na blaszce.
Moje jak juz sie dopieklo bylo jak maca
Lwico, zupa pieczarkowa jest świetna, ale jej sukces zależy od świeżości pieczarek. Muszą być świeżutkie i białe. Z kilkudniowych wychodzi bura choć smakowo niezła. ;) Pizzę hawajską kiedyś piekłam, ale nie miałam problemów z niedopieczeniem. Wiesz, to zależy od rodzaju piekarnika. Trzeba czas dostosować i sprawdzać.
Bede bardzo wdzieczna.
Zupa pieczrakowa krem tez nie jest za specjalna - ale moze to kwestia gustu.
Dzisiaj testuje z ksiazki zupe cebulowa
Lwico przekażę informacje do naszych specjalistów ds. przepisów
Dzisiaj zrobilam wg przepisu z kasiazki "Radosc gotowania" pizze hawajska. Ale po 20 minutach byla niedopieczona, a dokladnie mowiac pod szynka, ananasem i sosem ciasto bylo surowe. Nie mam pojecia dlaczego?
Czy moze juz ktos z Was robila taka pizze i mu wyszla?
Moze cos zrobilam nie tak?
Pozdrawiam
Aga